sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Keventäjän keittoreseptit (G, M)

Keitot eivät ole koskaan kuuluneet suosikkiruokiini - kunnes löysin herkulliset kasvissosekeitot! Kasvissosekeittoja on super helppo tehdä ja ruokaa saa tehtyä useammalle henkilölle ja/tai useammaksi päiväksi helposti yhdellä valmistuskerralla. Lisäksi niihin saa upotettua ison määrän hyvää tekeviä kasviksia - täyttää siis aika kivasti hyvän arkiruoan kriteerit: helppoa, hyvää ja terveellistä!

Itse teen keittoja usein sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Pyrin kuitenkin yhdistelemään saman värisiä/neutraaleja kasviksia yhteen keittoon, jotta keitot miellyttävät makuhermojen lisäksi myös silmää (epämääräisen ruskean sijaan).


Itselleni uppoaisi keitto vaikka pelkistä kasviksista soseutettuna (kannattaa oikeesti kokeilla!), mutta olen monesti lisännyt muutaman lusikallisen kookosmaitoa keittojeni sekaan, joka tuo kivasti "kermaisuutta" ja omaa pientä makuvivahdettaan keittoon. Itse en muuten käytä kermaa/voita yms. keittojen teossa, vaan annan kaiken tilan kasviksille. ;) Kokeile sinäkin!

Kokosin alle muutamia suosikkikeittoreseptejäni viime ajoilta.. Laittakaahan kokeiluun!

Punajuuri-porkkanakeitto (2-3 annosta)

3 Isoa punajuurta
4 Keskikokoista porkkanaa
1/3 Bataattia
1/3 Myskikurpitsaa



Lämmin myskikurpitsakeitto (3-4 annosta)

Puolikas myskikurpitsa
Puolikas bataatti
450g Kukkakaalia 
2 Suippopaprikaa
1 Porkkana




Puhdistava kesäkurpitsa-kaalikeitto (2-3 annosta)

1 Kokonainen kesäkurpitsa
450g Kukkakaalia (itse käytin pakaste)
Pieni kourallinen tuoretta pinaattia
1-2 lehtikaalin lehteä
100g Parsakaalia


Valmistus: Pese / kuori kasvikset ja vihannekset, pilko ne kuutioiksi ja nostele kattilaan. Lisää joukkoon 4-6dl vettä (riippuen siitä, kuinka paksua keittoa haluat) sekä kasvisliemikuutio. Keitä vihannekset kypsiksi ja soseuta lopuksi sauvasekoittimella tai blenderillä (lisää halutessasi pari lusikallista kookosmaitoa lopuksi joukkoon ja sekoita vielä hiukan). 

Mausta mielesi mukaan esimerkiksi chilillä, grillimausteella, paprikajauheella ja valkosipulijauheella, sekä lisää hiukan laadukasta suolaa ja herkuksi hieman herbamarea. Syö sellaisenaan tai lisää päälliseksi esimerkiksi kanaa, raejuustoa tai siemeniä. Myös jauheliha sekä lohi toimivat hyvin keittojen kanssa. 

Asettele kauniisti ja nauti lämpimänä. ♥

Psst! Kaupoista löytyy nykyään myös vihanneskeittimiä, jolla sosekeittojen teko on aivan super helppoa! En ole ikinä tajunnut, miksi ihmiset ostavat riisikeittimiä, kananmunankeittimiä jne, mutta pakko sanoa, että tämä on niin kätevä, etten varmaan ilman enää pärjäisi, heh. (Kiitos tästä kuuluu poikaystäväni vanhemmille!) Keittimeen pilkotaan vaan kasvikset valmiiksi (+lisätään vesi ja halutessaan kasvisliemikuutio), jonka jälkeen 20 minuutissa kone keittää ja soseuttaa kasvikset valmiiksi keitoksi. Kuinka helppoa!

Ihanaa joulun odotusta kaikille, nauttikaahan lumesta, talvesta sekä lämpimistä, kevyistä mutta herkullisista keitoista! ♥

♥:lla Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti