sunnuntai 6. elokuuta 2017

Kuinka nopeasti tulokset katoavat treenien jäädessä tauolle?

Jäivätkö treenit väliin lomareissun aikana? Venähtikö muutaman päivän treenitauko muutaman viikon tauoksi? Menivätkö kaikki treenit ja tarkka ruokavalion noudattaminen nyt hukkaan?

Ei hätää - eivät ne tulokset onneksi ihan hetkessä häviä mihinkään! Ellei se treenitauko sitten venähdä useamman kuukauden tauoksi. Moni stressaa jo valmiiksi lomareissun lähestyessä sitä, pitääkö koko projekti aloitta alusta kotiin palattaessa. Paljon toki riippuu siitä, miten lomasi vietät, mutta vaikka loman ottaisi täysin levon kannalta ja hyvästä ruoasta nauttien, on yleensä stressaaminen asiasta turhaa. Voima on ominaisuus, joka kehittyy suhteellisen hitaasti, muttei myöskään häviä yhdessä yössä. Pidempikään treenitauko ei laske kyykkytulosta nollille, mutta toisaalta kovan tuloksen tekemiseen vaaditaan usein vuosien työtä. Jos siis tavoitteenasi on kasvattaa voimatasojasi, voit olla aika huoleti lomareissujen aikana. Pidempi palautuminen voi jopa tehdä hyvää kovien treeniviikkojen vastapainoksi!

Kestävyys ominaisuutena kehittyy harjoittelemalla yleensä hiukan voimaa nopeammin, mutta vastaavasti pidempien taukojen aikana myös laskee voimatasoja nopeammin alaspäin. En kuitenkaan tarkoita, etteikö viikon etelänreissusta selviäisi ilman lenkkitossuja menettämättä vaivalla hankittua hapenotto- ja maitohaponsietokykyä. Useamman viikon tauon jälkeen saatat kuitenkin huomata, ettei henki kuljekaan treeneissä yhtä vaivattomasti ja tossut nouse yhtä lennokkaasti lenkkipolulla kuin aikaisemmin. Älä kuitenkaan huolehdi - olet nopeasti kirinyt takaisin lähtökuntosi, kun palaat normaaliin treenirytmiisi!

Kehonkoostumus nostaa varmasti eniten stressileveleitä lomien lähestyessä. Saatat käydä heti toisena lomapäivänä vaa'alla vain todetaksesi kuukausien kovan työn "menneen hukkaan", kun viisari särähtääkin muutaman kilon ylemmäs kuin pari päivää sitten. Todellisuudessa se puolen kilon karkkisäkki loman alkajaisiksi napaan vedettynä ei kuitenkaan kilahda heti jenkkakahvoiksi, vaan lihominen tai laihtuminen on päivien, viikkojen ja jopa kuukausien energiansaannin ja -kulutuksen summa. Siksi en suosittelekaan, että mättöillan jälkeen edes vaivaudut nousemaan puntarille, sillä reipas hiilihydraattien lisäys ruokavalioon sokerin muodossa kerää kroppaan mukavan määrän nestettä, joka sitten näkyy vaa'alla "painonnousuna" (1g hiilihydraattia sitoo itseensä n. 2,7g nestettä). Jos olet ollut energiavajeessa (=laihduttanut) täyttävät hiilihydraatit myös elimistön tyhjät glykogeenivarastot (lihakset, maksa) mukavasti täyteen, joka jo itsessään nostaa painoa ylöspäin.

Vinkki! Hyödynnä tilanne halutessasi tekemällä seuraavana päivänä kova kuntosali- tai hiit-treeni. Voin luvata, että löpöä riittää kovempaankin settiin!On totta, että lihakset kasvavat levossa - muistathan kuitenkin, että sinne sorvin ääreen on hyvä palata ennen pitkää, jos tuloksia halajaa. Ei ne hiilihydraatit sitten enää sinne lihaksiin survoudu, kun ollaan monta päivää maattu sohvalla tai aurinkotuolissa - vaikka sekin välillä ihan hyvää hyvinvoinnille tekeekin. Taukoviikoista ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa stressiä. Lepo tekee monesti kropalle vain hyvää ja pienen tauon jälkeen rauta saattaa tuntua jopa kevyemmältä kuin aikaisemmin!


Itselläni meni esimerkiksi kesäkuun treenit aikalailla penkin alle (tein vain muutamia satunnaisia treenejä) johtuen sairastelusta sekä matkustelusta, mutta arvatkaa mitä - alkukankeuksien jälkeen voimatasot ovat palanneet ja nyt ollaankin painettu täyttä höyryä taas eteenpäin treeniennätyksiä paukutellen! Jos muuten missasit edellisen postauksen, jossa kerroin treeneistäni enemmän, voit käydä lukemassa sen täältä

Millaisia kokemuksia sulla on treenitauoista ja stressaatko treenaamattomuutta? Kommentoi alle! :)

♥:lla Teresa

(Kuvat: Katja Kosola)

2 kommenttia:

  1. Olen ollut jo kaksi vuotta erilaisilla dieeteillä, ruokavalioilla ja kunto-ohjelmilla ja kesän alussa tuntui vain siltä, että kropan olisi nyt parempi antaa levätä hetki. Tämä hetki nyt venähti sitten kestämään koko kesän, mutta se kannatti. Nyt on aivan uutta treeni-intoa takataskussa ja olen satsannut sellaiseen ohjelmaan, josta on minulle aiemminkin ollut iloa ja hyötyä. Kiloja tuli kesän aikana puolitoista lisää, mutta haitanneeko tuo, joskus on hyvä lepuuttaa mieltä ja kehoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että treenitauko toi uutta puhtia harjoitteluun! Kyllä se kroppa vaan tarvitsee välillä kunnolla sitä lepoa. :) Kiitos Emma kommentistasi ja tsemppiä syksyn treeneihin!

      Poista