maanantai 20. helmikuuta 2017

#10STEPS NRO 6: Vältä näitä ja voi paremmin

Elämäntapamuutoksissa pyrin yleensä lähtemään liikkelle positiivisuuden kautta. Haluan rohkaista enemmänkin lisäämään hyviä juttuja kuin karsimaan huonoja, sillä usein hyvä vähentää huonon määrää.

Vaikka esimerkiksi kasvisten lisääminen ruokavalioon pienentääkin ruoan energiatiheyttä, edistää terveyttä sekä auttaa painonhallinnassa, ei se välttämättä yksinään riitä tuomaan niitä haluttuja tuloksia esimerkiksi kehonkoostumukseen, jos ruokavalio ei ole muuten kohdallaan.


Ehdottomuus ruokavalion suhteen on harvoin kuitenkaan se paras ratkaisu, jos haetaan pysyvyyttä uusien elämäntapojen suhteen. Kuitenkin uusien tapojen opettelu vaatii usein ainakin väliaikaista irtautumista niistä vanhoista totutuista tavoista. Toiselle se on suklaapatukka päivässä, toiselle pari saunasiideriä viikonloppuna, kolmannelle jotain ihan muuta.

Moni asiakkaani sanoo minulle, ettei ole valmis luopumaan viikoittaisesta viini-illastaan tai lauantain karkkipäivästään. Minä en koe, että kieltämällä kaikki nautinnot päästäisiin parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen - varsinkaan pysyvästi. Tuon kuitenkin aina esille faktoja siitä, miten valintamme vaikuttavat tavoitteeseen pääsyymme sekä muuten olotilaamme. On totta, että yksi suklaapala viikossa ei vielä pilaa painonpudotusurakkaa, mutta karkkipussi viikossa kuitenkin nostaa helposti energiansaantia ja hankaloittaa negatiivisen energiatasapainon saavuttamista. Lisäksi sokeri koukuttaa ja sen myötä lisää usein herkkuhimoja myös viikolla, mikä lisää repsahdusten mahdollisuutta - eli vaikeuttaa painon pudottamista. 

Valintoja on siis tehtävä sen mukaan, mitä todella haluaa. Haluatko päästä elämäsi kuntoon vai saada hetkellistä nautintoa? Usein toimivin keino päästä tavoitteisiin on opetella niitä uusia tapoja - jättää se karkkipussi tai viinipullo ostamatta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niistä olisi luovuttava lopullisesti.

Nautinnot kuuluvat elämään. Mieti kuitenkin, mikä on sinulle tärkeää ja mitä juuri sinä haluat? Haluatko SAAVUTTAA TAVOITTEESI vai SAADA HETKELLISTÄ NAUTINTOA? Muista, että väliaikaisesti luopuminen esimerkiksi sokerista tai alkoholista ei tarkoita, ettetkö niistä voisi nauttia enää koskaan!

Kirjoitin tammikuussa kuudesta kultaisesta ravitsemusperiaatteesta, jotka toimivat pohjana niin omassa ruokavaliossani kuin asiakkaiden ruokavalio-ohjeistuksissa. Näiden lisäksi kiinnitän ruokapäiväkirjoja lukiessani sekä omassa ruokavaliossani huomiota seuraaviin kohtiin ja pyrin pitämään niiden määrän minimissä. Ehdoton en näiden suhteen ole, mutta voin selvästi paremmin, olen energisempi, aikaansaavampi, itsevarmempi enkä kärsi pahasta olosta, vatsakivuista, turvotuksesta tai muista ikävistä vaivoista, kun ruokavalioni koostuu puhtaasta ja ravitsevasta ruoasta, eikä seuraavan listan asioista.

1. SOKERI

Sokeri lihottaa, väsyttää ja tuo (liiallisissa määrin) pahaa oloa. Viime kevään olin lähes täysin syömättä mitään sokeria sisältävää ja voin kertoa - ei muuten tehnyt edes mieli! Sokeri oikeasti koukuttaa, joten itse koen, että on helpompi olla jopa kokonaan ilman.. Tässä toki jokainen on yksilö, jollekin toiselle sopii erilainen lähestymistapa. Itsekään en ole kuitenkaan kieltänyt itseltäni mitään totaalisesti ja viime aikoina olenkin nauttinut sokerisista herkuista, jos minun on oikeasti tehnyt mieli. Pääasiassa ruokavalioni kuitenkin koostuu puhtaasta ruoasta.

Ilman sokeria pystyy myös herkuttelemaan! Kuvassa on loppukesän illanistujaisiin valmistamani herkullinen mansikka-raakakakku ♥

2. ALKOHOLI / (+MUUT PÄIHTEET)

Suhteeni alkoholiin on muuttunut aika paljon viimeisten vuosien aikana. Nykyään arvostan niin paljon hyvää ja energistä oloa, etteivät krapulapäivät houkuttele sitten yhtään. Saan muutenkin enemmän mielihyvää esimerkiksi parista palasta suklaata, kuin annoksesta alkoholia.. Tässäkään asiassa en kuitenkaan ole ehdoton, mutta yhden käden sormet riittävät karkeasti laskemaan vuoden aikana kertyvät biletysillat.

Alkoholissa on jo itsessään paljon energiaa, mutta lisäksi se hidastaa rasva-aineenvaihduntaa (niin kauan, kun elimistössä on alkoholia, ei kroppa polta rasvaa), joten varsinkin laihduttajan kannattaa miettiä, onko viikonlopun viini tärkeämpää kuin pääsy tavoitteeseen?

3. PROSESSOITU RUOKA / EINEKSET / LISÄAINEET

Voin rehellisesti sanoa, etten edes muista, kun olisin viimeksi syönyt jotain einesruokaa. Einesten ravintosisältö on harvoin huippuluokkaa ja toisekseen mielestäni itsetehty ruoka maistuu TODELLA paljon paremmalta! Valmisruoat sisältävät usein hirveästi kaikkea "ylimääräistä", kuten sokeria, lisäaineita, vehnäjauhoja, rasvaa.. Kun ruoat valmistaa itse, voi olla varma niiden sisällöstä. Puhdasta ruokaa pystyy myös syömään aika reiluja määriä ja silti pudottamaan painoa / pitää painon kurissa.

4. VALKOISET VILJAT / "HÖTTÖHIILARIT"

Pullat, leivokset, vaalea leipä ynnä muut sisältävät usein paljon tyhjää energiaa (=paljon kaloreita, mutta vähän ravinteita). Onnekseni en ole koskaan ollut mikään pullan ystävä (jogurttipähkinät tai suklaat ovat enemmänkin paheeni..), jolloin en koe joutuvani "luopumaan" mistään, vaikka ne eivät kuulukaan ruokavaliooni. Valkoista riisiä käytän kyllä, erityisesti treenien jälkeen palautusateriassa (nopeasti imeytyvät hiilihydraatit auttavat kroppaa palautumaan rasituksesta) sekä myös muuten - kohtuullisina määrinä.


Itsetehdyt kaura-porkkana-siemensäpylät sisältävät ainoastaan hyvänlaatuisia hiilihydraatteja sekä hyviä pehmeitä rasvoja ♥

Case: Yksi asiakkaani kertoi minulle kerran, että oli viikonloppuna kävellyt Alkoon ostaakseen viinipullon iltaa varten. Olimme aikaisemmin viikolla jutelleet aiheesta ja hän oli ollut sitä mieltä, ettei ehkä olisi valmis luopumaan viikonloppuviinistään (..jota hän siis oli tottunut juomaan muutamia lasillisia viikoittain kotona nautiskellen). Hän kuitenkin kertoi minulle, että oli lähtenyt Alkosta ilman ostoksia, kun oli tajunnut, ettei hänen oikeastaan tehnyt viiniä edes mieli (vaikken ollut kieltänyt häneltä tätä tapaa). Muutos lähteekin aina jokaisesta itsestään - ei toisen pakottamana. Silloin kun itseltä löytyy motivaatiota ja päätös on itse tehty, tulevat muutokset useimmin jäädäkseen ja se auttaa meitä löytämään terveellisemmän elämäntavan - pysyvästi.

Nyt alkaakin olla se aika vuodesta, jolloin nähdään, ketkä uutena vuonna lupausten tehneistä heittävät hanskat tiskiin ja ketkä taas jatkavat sinnikkäästi ja määrätietoisesti kohti tavoitteitaan.. Kumpaan ryhmään SINÄ kuulut?!

Muista, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa elämäntaparemonttia! Aloituspäivän ei tarvitse olla vuoden ensimmäinen päivä eikä edes maanantai - kun aloitat tavoittelemaan unelmiasi TÄNÄÄN, olet huomenna jo askeleen lähempänä tavoitteitasi!!

Pitäkää mielessänne, miksi ylipäätään aloititte - te pystytte siihen!!

Tässä vielä linkit postaussarjan edellisiin postauksiin - ota niistä inspiraatiota elämäntapamuutokseesi! ♥

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
Nuku riittävästi
Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta
Arkiliikunta apuna painonhallinnassa
Tee tuloksia säännällisellä harjoittelulla
Panosta palautumiseen

♥:lla Teresa

8 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Olen itse huomannut, että kun olen jättänyt sokerin pois, ei enää edes tule himoa!
  Älysin, kun yksi vieras kysyi sokeria kahviin, ettei minulla ole ollut sokerinmurua kotona lähes vuoteen :D

  ❀ Cinderella Days ❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hahah, joo sama homma täälä! :D Kummasti ne herkkuhimot katoaa, kun sen sokerin jättää ruokavaliosta hetkeksi.. Ja sitten ei teekään edes mieli! Kiva kun kommentoit<3

   Poista
 2. Jälleen todella hyvä postaus! :) Omalla kohdallani yritän toteuttaa tuota, että ei ehdotonta kieltäytymistä, mutta on paljon asioita joita ilman on vaan helpompi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva että tykkäsit! :) Sinäpä sen sanoit!! Kiitos kommentista<3

   Poista
 3. Olisko noihin sämpylöihin ohjetta jaettavaksi? Näyttää niin hyviltä. Hyvä postaus muutenkin. Alko-juttu kolahti erityisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit postauksesta! :) Ja sämpylöihin oon jakanut ohjeen noin vuosi sitten! Käy kurkkaamassa se täältä:
   Porkkana-siemen sämpylät
   --> On muuten ihan super hyviä!<3 Suosittelen testaamaan ;)

   Poista