sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Viime aikoina oivallettuaTeille lukijoille on varmasti tullut selväksi, että teen tällä hetkellä pitkää päivää töissä, mutta huipun työn parissa! Tällä viikolla laskeskelin olleeni työpaikalla joka päivä 8-14h, tosin muutaman kerran ehdin tehdä pikaisen treenin työpäivän keskellä.. Joku asiakaskin jo vitsaili, että käynkö kotona välillä ollenkaan, hahah. :D

Tänään halusin tulla jakamaan teille muutamia ajatuksia ja oivalluksia, joita on pyörinyt mielessäni. Vaikka nämä ovat olleet niin sanotusti "huonoja" juttuja, olen iloinen niiden oivaltamisesta - näiden oivallusten myötä minun on nimittäin helpompi samaistua muun muassa asiakkaideni fiiliksiin siitä, kuinka haastavaa terveellisten elämäntapojen sisäistäminen voi erilaisissa elämäntilanteissa olla. Kun osaan samaistua tuntemuksiin, pystyn myös auttaa paremmin kohti tasapainoisen terveellistä elämäntapaa.. Kuulostaako seuraavat mietteet jonkun teistä mielestä tutuilta? :)

"Väsyneenä ei välttämättä kiinnosta, mitä suustaan laittaa alas"

Olen syönyt jo pitkään suhteellisen samalla tavalla - ihan perus terveellistä ruokaa. Iltaisin kuitenkin palaan kotiin väsyneenä (ja nälkäisenä), sillä pidän yleensä viimeisen ja ainoan (ruoka)taukoni jo suhteellisen aikaisin, jotta saan iltaan mahtumaan mahdollisimman monta tuntia ohjauksia (suurin osa asiakkaistani pääsee treenaamaan vain iltaisin, mikä on tietysti ymmärrettävää). 

Kotiin päästyäni syön yleensä aika reilun iltapalan, ja olen monesti miettinyt, että jos kotoani löytyisi jotain herkkuja, saattaisivat ne helposti maistua siinä nopean energian toivossa.. Viime aikoina minulla on tullut usein tunne, ettei minua vain yksinkertaisesti kiinnosta niin paljoa, miten syön. Tämä on tuntunut aika ristiriitaiselta, sillä tavallisesti haluan tietoisesti syödä fiksusti, jotta voisin hyvin. Onneksi terveelliset ruokailutottumukset ovat minulle arkipäivää, eikä ruokavalioni ole oikeastaan muuttunut, vaikka tämmöisiä ajatuksia on ollutkin. Voin kuitenkin kuvitella, kuinka haastavaa olisi esimerkiksi pudottaa painoa tai tehdä elämäntapamuutosta, jos samalla tekee pitkää päivää töissä ja/tai opiskelee, saati jos on perhettä, jolloin ei tietenkään voi ajatella vain itseään.. Otan tämän ehdottomasti huomioon omassa työssäni pyrkien ymmärtämään asiakkaideni kokonaiskuormitusta, kun suunnittelen sopivaa viikko-ohjelmaa esimerkiksi painonpudottajalle!

"Riittävää määrää laadukasta unta ei olekaan niin helppoa saada kasaan" 

Jos illalla tekee töitä klo 21.30 asti, pyöräilee sen jälkeen reippaasti kotiin, valmistaa seuraavan päivän eväät samalla kun kokkailee iltapalaa, hoitaa iltapesut ja muut ilta-askareet, on yleensä sen verran ylikierroksilla, että vaikka kuinka nukkumatti heittäisi unihiekkaa silmiin, ei nukahtamisesta ole välillä tietoakaan.. Hyvällä tuurilla peiton alle pääsee klo 22.30 mennessä, mutta harvemmin elimistö rauhoittuu ennen puolta yötä. Yleensä kun vihdoin nukahdan, nukun kyllä kuin tukki herätyskellon piippaukseen saakka, joka pimpottaakin pari kertaa viikossa jo klo 5.30. Eipä siinä taida ihan 7-9h suositus täyttyä. Iltakukkujalle on helppo sanoa, että "sen kuin menet aikaisemmin nukkumaan", mutta todellisuudessa ei se asia ihan niin yksinkertainen olekaan.. Mikä on tullut viime aikoina hyvin selväksi!

"Aina ei ihan oikeasti ole aikaa treenata - vai onko?"

Tämä on asia, jota olen aina pitänyt vain tekosyynä.. Ja sitähän se (lähestulkoon aina) onkin. Ajankäyttö on aina prioriteettikysymys - jokaisella on sama 24 tuntia päivässä, ja jokainen pystyy itse päättämään, miten aikansa käyttää. On toki ymmärrettävää, että välillä on kiireisiä viikkoja, tai jopa kuukausia, mutta loppujen lopuksi se on itsestä kiinni, ehtiikö sinne kuntosalille vai ei. Itse olen hyväksynyt sen tosiasian, että määrällisesti en tällä hetkellä pysty tekemään yhtä paljon treenejä viikossa, kuin aikaisemmin. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettenkö treenaisi täysillä kohti voimanoston SM-kilpailuita. Olen vain tietoisesti jättänyt raskaimmat treenit viikonloppuihin, ja tehnyt viikolla kevyempää treeniä, jos olen ehtinyt ja jaksanut.. 2-3 treeniä olen kuitenkin viikkoihini sisällyttänyt tavalla tai toisella - kiire ei siis ole tekosyy!

"Kofeiini koukuttaa"

Lopetin kahvin juonnin lähes kokonaan muutama vuosi sitten. Jostain syystä minulle iski aamuisin kahvin juonnin jälkeen todella huono olo, joten päätin luopua aamukahvistani kokonaan - mikä onneksi helpotti tilannetta. Saatan toki juoda kupin silloin tällöin esimerkiksi kavereiden kanssa kahvilla käydessäni (silloin se kyllä maistuu ihan super hyvältä!). 

Kesällä ihana ystäväni Sanna vinkkasi minulle Celsius -virkistysjuomista, joihin ihastuin välittömästi! Yksi juoma sisältää jopa 200mg kofeiinia, joten voitte kuvitella, minkälaiset pärinät tämä tyttö niistä on saanut, kun ei tule tuota kahvia (tai muutakaan kofeiniia sisältävää juomaa..) juotua! Nyt pitkää päivää tehdessäni olen nauttinut juomia useamman kerran viikossa, mikä ei ehkä sittenkään ole ollut niin hyvä idea.. Muutamana viikonloppuna olen kärsinyt päänsärystä, yllättäen sellaisina päivinä, kun en mitään kofeiinipitoista ole kurkustani alas kulauttanut. Pitää ehkä alkaa rajoittaa hiukan noiden juontia.. Mutta kun ne ovat vaan niin hyviä! :D.. Onneksi olen oivaltanut myös seuraavia asioita

♥ Vaikka välillä töihin lähtö olisi väsymyksen vuoksi tehnyt tiukkaa, on jokainen päivä ollut antoisa ja muistuttanut minua siitä, kuinka paljon työstäni tykkään!

♥ Mieliteoista huolimatta terveelliset ruokailutottumukset ovat minulle sen verran itsestäänselvyys, etten (läheskään aina) "sorru" herkuttelemaan tai muuten mässäämään ylettömästi ylimääräistä ruokaa, vaikka kova nälkä olisikin!

♥ Satunnaisesti (kerran tai pari viikossa?) herkuttelu ei kuitenkaan näy vyötäröllä saati painossa (yllätys yllätys). Kumpa tämän asian oppisi/ymmärtäisi jo nuorempana!

♥ Vain 2-3 kovaa treeniä viikossa riittää tuomaan tuloksia, kunhan harjoittelu on tarpeeksi raskasta sekä hyvin suunniteltua!

♥ Viiden minuutin nautinnollinen hetki saunassa kesken työpäivän tuo kivasti virtaa loppupäivään - kunhan ottaa virkistävän kylmän suihkun sen jälkeen!

♥ Kun viikonloppuna huolehtii levosta ja hyvistä yöunistaa, jaksaa seuraavalla viikolla tehdä pitkääkin päivää hymy huulilla!

♥ Hyvin tehty työ palkitaan positiivisella palautteella sekä näkyy työmäärän kasvuna - onhan se nyt ihan huippua kuulla, että joku haluaa treenata juuri minun kanssani!! :)


Ihanaa alkavaa talvea kaikille! ♥

♥:lla Teresa


(Kuvat: Katja)

2 kommenttia: