keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Jooga salitreenin tukena part 1/3: "Helppo aurinkotervehdys"

Jokainen blogiani seurannut on varmasti ymmärtänyt, että omat treenini keskittyvät pitkälti kuntosalitreeneihin. Kannatan kuitenkin monipuolisuutta harjoittelussa.

Kiireisinä aikoina, kuten nyt, treenaaminen jää väkisin hieman tavallista vähemmälle. Silloin haluan keskittyä vain siihen oleelliseen, eli omassa tapauksessani kuntosaliharjoitteluun. Kun taas aikaa on enemmän, tykkään todella paljon myös mm. juosta ulkona, käydä mahdollisuuksien mukaan erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla omien ohjausteni lisäksi sekä liikkua monella muulla tavalla.


Uusin intohimoni on kuitenkin ollut jooga! Tai oikeastaan se ei ole enää edes uusi innostus. :D Ennen työharjoittelua meillä oli koulussa Body & Mind -kurssi, jossa pääsimme tutustumaan joogan eri lajeihin, kuten astanga- ja hathajoogaan. Erityisesti astangajooga oli minun mieleeni. :D

Wikipedia avaa astangajoogan näin: "Astangajooga on urheilullinen ja dynaaminen joogalaji, joka eroaa muista joogalajeista sillä, että se keskittyy samanlaisena toistuvien liikesarjojen suorittamiseen hengityksen tahdissa, ilman välirentoutuksia. Tunnetuin liikesarja lienee aurinkotervehdys. Liikesarjojen lisäksi harjoittajien mukaan tärkeitä ovat hengitysharjoitukset. Astangajooga kehittää joustavuutta, joka mahdollistaa yhä vaativampien liikkeiden harjoittamisen. Tavoitteena on kehon venyminen ja voimistuminen. Tietoisen hengityksen, harjoitusten, katseen meditatiivisen kohdentamisen ja keskittymisen avulla katsotaan kehitettävän kehon ja mielen hallintaa sekä "sisäistä tietoisuutta". Sen avulla pyritään myös terveellisempiin elämäntapoihin ja harmoniseen elämään."

Olenkin siitä lähtien lisännyt joogaa viikoittaisiin liikuntarutiineihini. Mitään jokapäiväistä tästä uudesta harrastuksesta ei ole (ainakaan vielä:D) tullut, mutta kyllä nykyään tulee ainakin pari kertaa viikossa tehtyä pieni joogaharjoitus. Mikään jooga-guru en myöskään ole, mutta koska minulla on perusjutut hyvin hallussa, pystyn treenailemaan itsenäisesti kotona. Ja niin pystytte kohta tekin. ;)

Elikkäs ajattelin kirjoittaa aiheesta pienen postaussarjan! Jokaisessa postauksessa jaan teille yhden erilaisen version aurinkotervehdyksestä, joka onkin varmasti yksi astangajoogan käytetyimmistä liikesarjoista. Kaikki nämä kolme versiota ovat itselläni käytössä joogaillessani. Sarjat sopivat niin aloittelijoille kuin jo kokeneemmillekin joogaajille.

Helppo aurinkotervehdys:


Liikkeet:

SH = Sisäänhengitys
UH = Uloshengitys

1. Nosta kädet ja katse ylös kohti kattoa (SH)
2. Laske hartiat alas (UH)
3. Taivutus oikealle kyljet pitkänä (SH)
4. Palautus keskelle (UH)
5. Taivutus vasemmalle kyljet pitkänä (SH)
6. Palautus keskelle (UH)
7. Taivutus taakse (SH)
8. Taivutus eteen suoralla selällä (kädet sivukautta alas) + kämmenet lattiaan (UH)
9. Ota vasemmalla kädellä oikesta nilkasta kiinni ja kurota oikea käsi kohti kattoa (SH)
10. Palautus keskelle (UH)
11. Ota oikealla kädellä vasemmasta nilkasta kiinni ja kurota vasen käsi kohti kattoa (SH)
12. Palautus keskelle (UH)
13. Ojenna selkä suoraksi niin, että vartalo on vaakatasossa. Kädet vartalon vierelle "kotkan siiviksi" (SH)
14. Palautus alas (UH)
15. Palaa suoralla selällä takaisin pystyasentoon, kädet tulevat sivukautta ylös yhteen (SH)
16. Palauta kädet alas vartalon edestä (UH)

Toista sarja 5 kertaa peräkkäin. Lisää kertoja halutessasi.

Helppoon aurinkotervehdykseen et tarvitse joogamattoa, ja sen voi hyvin suorittaa kotona pienemmässäkin tilassa. Myös ulkona harjoitus toimii hyvin, sillä siinä ei käydä ollenkaan lattiatasossa.


Seuraavassa sarjan postauksessa on siis luvassa toinen ja hiukan haastavampi versio aurinkotervehdyksestä. Lisäksi kerron, millaisia hyötyjä joogaharjoittelusta on.

Muistakaahan kaikki treenailla monipuolisesti ja kokeilla rohkeasti uusia lajeja! Itse joogasta innostuneena varasin lauantaille ystäväni kanssa tutustumistunnin ilmajoogaan! :D En malta odottaa, että pääsen testaamaan uutta lajia!

- Teresa

(Joogakuvat by Riia Talaja)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti