lauantai 4. kesäkuuta 2016

7 + 1 Toimivaa keinoa välttää turha mässäily

Kuinka usein koet vastustamatonta tarvetta tarttua karkkipussiin tai suklaalevyyn? Kesäisin ehkä houkuttelee erityisesti raikkaammat herkut, kuten jäätelöt. Yhden tekee mieli makeaa, toisen taas suolaista. Käykö sinulle usein niin, että kun herkuttelet, se ei jää yhteen tai kahteen suupalaan vaan herkut vievät koko käden?

Juteltiin viime viikolla serkkuni kanssa lenkillä siitä, kuinka on oikeastaan helpompaa olla syömättä herkkuja kokonaan, kuin nauttia jostain pienestä hyväskästä silloin tällöin.. Varsinkin sokeriset herkut tuntuvat koukuttavan. Kun syöt yhden, haluat toisen (lue lisää sokerikoukusta täältä).


Pikkuhiljaa olen löytänyt elämääni tasapainon tuon kokonaan herkuista kieltäytymisen ja turhan mässäilyn väliltä. Olen ollut aina vähän "joko tai" -ihminen, eli joko syön todella siististi ja terveellisesti ja sitten kun juhlitaan niin käännetään koko ruokapyramidi ympäri. :D Nykyään osaan nauttia herkuttelusta eri tavalla, eikä päiväni ole pilalla suklaapalasta tai herkkujädestä. ;)

Matkan varrella olen oppinut muutamia toimivia keinoja, joilla olen saanut sitä turhaa mässäilyä vähennettyä. En tarkoita, ettäkö jäätelö silloin tällöin olisi pahasta, mutta tiedän, että lukijoista löytyy varmasti kaltaisiani ihmisiä, joilla herkuttelu jää usein helposti "päälle". Erityisesti näissä tilanteissa nämä keinot auttavat, sillä näiden avulla ei usein kaipaa edes sitä ensimmäistäkään herkkuannosta, ja vaikka sen ottaisikin, ei herkkuihin jää niin helposti koukkuun. :)


1. Syö tarpeeksi

Tämä on keino numero yksi. Nälkäisenä on usein hankalampaa vastustaa kiusauksia eikä nälkäisenä yleensä kiinnosta ruoan terveellisyys. Kun syöt tarpeeksi, mieliteot pysyvät kurissa. Kaikki, jotka ovat joskus laihduttaneet, tietävät, että silloin usein tekee kaksin verroin mieli kaikkea hyvää.. Älä siis myöskään laihduta, jos sinulla ei oikesti ole siihen tarvetta. Kuten kuvista huomaatte, omat annokseni eivät ole mistään pienimmästä päästä. :D

2. Älä pelkää hiilihydraatteja

Liiallinen "höttöhiilihydraattien" saanti on usein yksi syy lihomiselle ja rasvan kertymiselle. Hiilihydraatteja ei kuitenkaan kannata välttää kokonaan, vaan kannattaa mielummin keskittyä hiilihydraattien laatuun. Marjojen, hedelmien ja kasvisten lisäksi ruokavalioon olisi hyvä mahduttaa maltillisesti esimerkiksi riisiä, kvinoaa tai bataattia, sillä elimistö tarvitsee hiilihydraatteja toimiakseen. Erityisesti kovina treenipäivinä hiilihydraatit ovat välttämättömiä palautumisen ja kehittymisen kannalta.

3. Nuku riittävästi ja liiku paljon

Usein terveelliset - ja yhtälailla epäterveelliset - elämäntavat seuraavat toisiaan. Kun nukkuu hyvin, olo on virkeä, jaksaa liikkua ja syödä terveellisesti. Väsyneenä taas liikunta ei välttämättä innosta eivätkä ruokailuvalinnat usein ole parhaasta päästä. Pidä siis kiinni kokonaisvaltaisesti terveellisistä elämäntavoista, ne auttavat myös syömään terveellisesti - ja sitä kautta vähentämään turhaa mässäilyä.4. Suunnittele päivän ateriasi ja aloita päivä fiksusti

Ruokia ei tarvitse kirjoittaa ylös paperille, mutta on hyvä miettiä jo edellisenä iltana, mitä meinaa seuraavana päivänä syödä (tai viimeistään aamulla suunnitella päivän ateriat). Jos tiedät olevasi menossa koko päivän, varaa mukaasi terveelliset eväät tai mieti jo valmiiksi joku fiksu lounaspaikka. Myös terveellisiä välipaloja kannattaa varata mukaan, ettei nälkä pääse yllättämään. Itse pakkailen aina mukaani evästä, jos tiedän että päivästä tulee pitkä. Vapaapäivinä kotosalla valintojen tekeminen on helpompaa, jos on täyttänyt jääkaapin valmiiksi fiksuilla ruoka-aineilla. Muista myös ravitseva ja täyttävä aamupala! Kun päivän aloittaa fiksusti, on todennäköisempää, että myös muut päivän ateriat ovat fiksumpia valintoja, kun jos aloitat päiväsi ilman aamupalaa tai suklaalla ja karkeilla.

5. Syö säännöllisesti

Suositeltu ateriaväli on 2-4h, josta huolimatta monet syövät vain kerran tai pari päivässä.. Usein valitetaan kiirettä tai vaihtoehtoisesti ei vain muisteta syödä. (Kertokaa mulle, miten voi unohtaa syödä?! :D) Joka tapauksessa pitkien ateriavälien seurauksena usein ahdetaan illalla nälkäisenä suusta kaikki mitä kaapista löytyy tai haetaan pikaruokaa, jolla täytetään päivän aikana tyhjentyneet energiavarastot, ja vähän ylikin.


6. Vältä kauppaan menoa nälkäisenä

Jokainen varmasti tietää, että nälkäisenä kauppaan mennessä mukaan tarttuu helposti kaikkea ylimääräistä. Jos siis olet nälkäinen, syö edes pieni välipala ennen kauppaan menoa, jotta vältät turhat herkkuostokset paikan päällä.

7. Älä rajoita ruokavaliotasi kielloilla


Liian tiukka ruokavalio usein vain lisää mielitekoja, niinkuin mainitsin ensimmäisessä kohdassa. Kannattaakin mielummin miettiä, mitä kaikkea hyvää saa syödä, kun mitä kaikkea "ei saa". Herkuttelu pysyy usein maltillisempana, kun nauttii herkuista hyvällä omallatunnolla silloin tällöin, kun mieli tekee. Usein herkkuja ei edes tee niin paljoa mieli silloin kuin niitä ei ole itseltään kieltänyt.


+ Syö herkullista ruokaa!

Terveellisen ja ravitsevan ruoan ei tarvitse olla pahan makuista, kuivaa tai mautonta. Jos terveellinen ruoka maistuu pahalta, sitä ei joko osata valmistaa tai sitä ei olla totuttu syömään. Makuaisti tottuu erilaisiin makuihin. Jos aina syö rasvaista pikaruokaa, ei ole ihme jos keho sitä kaipaakin.. Kun kehon totuttaa puhtaaseen ruokaan ja laadukkaisiin ruoka-aineisiin, et muuta haluakaan. Joskus kannattaa myös kokeilla erilaisia terveellisempiä herkkuja, jos karkkihammasta kolottaa. Nauttimalla esimerkiksi raikasta banaanijäätelöä (jota itsekin syön tässä parhaillaan kirjoitellessani!), smoothieta tai raakasuklaata on todennäköisesti olo paljon parempi ja niillä saa kuitenkin hiukan makeannälkää tainnutettua!

Kesällä saa nauttia kesäherkuista, mutta herkuttelethan kohtuudella silloin kun sinun tekee oikeasti mieli.. Älä herkuttele joka päivä vain siksi, että on kesä. ;)

 ♥:lla Teresa

4 kommenttia:

 1. Hahah joo mäki oon miettiny et miten ihmeessä jotkut voi _unohtaa_ syödä! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en kyllä voi kans ymmärtää! Ei voisi käydä omalla kohdalla.. ;D

   Poista
 2. Tosi kiva postaus! :-)

  http://j-doitforyourself.blogspot.fi/

  VastaaPoista