sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Hiljaa hyvä tulee...

Uusi vuosi on lähtenyt käyntiin ja monille se tarkoittaa uutta alkua, ehkä uutta mahdollisuutta. Aletaan syömään terveellisemmin, liikkumaan enemmän tai panostamaan muuten terveyteen uudella innolla ja motivaatiolla.

On hienoa, että monet päättävät panostaa tulevana vuonna terveyteensä. Ruokailutottumukset korjataan ja liikunta otetaan taas mukaan arkeen. Tavoitteena on ehkä pudottaa painoa, toisille tavoite on taas enemmänkin henkinen hyvä ja terve olo. Jokainen päätetty tavoite on jo suunta parempaan ja pelkkä tavoitteen määrittely on jo iso askel kohti määränpäätä. :)

Itse tein vuosi sitten uuden vuoden lupauksen, tavoitteenani juurikin se hyvä olo ja itseäni miellyttävä kehonkoostumus. (Voit lukea lisää täältä.) Olen erittäin tyytyväinen silloiseen projektiini ja sen tuloksiin, mutta uskon, että silloin valitsemani tapa ei ole paras mahdollinen keino päästä tavoitteisiin, ainakaan pysyvästi.

Monet ovat tammikuussa valmiita tekemään mitä tahansa, jotta pääsisivät hyvään kuntoon. Herkuttelu pistetään pannaan ja treenejä saatetaan tehdä monta kertaa päivässä. Syödään pelkkiä viherpirtelöitä sekä kanaa ja riisiä unohtamatta kaiken maailman hittidieettejä. Kuitenkin ennemmin tai myöhemmin ruokien punnitseminen ja erilaiset rajoitteet alkavat kyllästyttää. Herkut palaavat kaksin verroin ruokavalioon ja liikunta jää taka-alalle motivaation puutteesta. Kuulostaako tutulta?

Aika paljon tavoitteita, vai mitä mieltä ootte? :D

En häpeä myöntää, että yhtenä jos toisenakin vuonna olen itse ollut tässä samaisessa tilanteessa. Valitettavan suuri osa terveysremontin aloittava palaa lähtöruutuun, ennemmin tai myöhemmin.

Miksi iso osa ihmisistä sitten epäonnistuu yrityksissään? Olen aika varma, että suurin syy epäonnistumisiin on liian ison palan haukkaaminen kerrallaan.

Tammikuussa tehdään uuden vuoden lupaus, luovutaan kaikesta hyvästä, asetetaan itselle kieltoja ja rajoitteita koskien herkkuja, ravintolaillallisia ja illanviettoja, liikutaan pakonomaisesti koska on pakko saada bikinivartalo mulle tänne heti nyt. Halutaan tuloksia nopeasti ja turhaudutaan helposti, jos tuloksia ei saadakaan toivottuun tahtiin, jolloin yleensä vedetään koko homma läskiksi. Aloitetaan uudestaan ehkä ensi maanantaina, syksyllä tai sitten ensi vuoden tammikuussa ja sama rumba jatkuu vuodesta toiseen.


Itse haluan kannustaa mielummin tekemään pieniä muutoksia kerrallaan. Toki itsekin pääsin haluamiini tuloksiin aloittaessani tietoisesti projektin, jonka tavoitteena oli rasvaprosentin pienentäminen. Mutta, kuinkahan monennella kerralla tässä vasta onnistuin.. :D Harva onnistuu ensimmäisellä kerralla, saati viidennelläkään. Siksi on järkevämpää aloittaa hillitymmin. Silloin uudet ruokailu- ja liikuntatottumukset jäävät tavaksi, ja näistä asioista oppii nauttimaan pakonomaisuuden sijasta. :)

Joulun aikana tuli itsekin syötyä vapaammin, herkuteltua ja nautittua alkoholia, mutta tänä vuonna en ajatellut aloittaa mitään dieettiä tai kesäkunto -projektia. Tarkoituksena on vain palata normaaleihin ruokailurutiineihini, eli syömään säännöllisesti ravitsevaa ja hyvää tekevää ruokaa. Oloni onkin parantunut ja turha turvotus kadonnut jo tässä ensimmäisen viikon aikana ilman sen kummempia dieettejä. :)

Suurin osa kyllä tietää, mitä täytyy tehdä hyvän olon ja paremman kehonkoostumuksen aikaansaamiseksi. Juo paljon vettä, syö reilusti kasviksia, vältä lisättyä sokeria jne.. Kuitenkin, jos liian monta asiaa yrittää muuttaa kerrallaan, on suurempi todennäköisyys siihen, että jossain vaiheessa palataan vanhoihin rutiineihin. Yksi muutos kerrallaan on helpompi sisällyttää osaksi arkea.


Kannattaa antaa itselleen reilusti aikaa omaksua uusia asioita ja tapoja. Valitse itsellesi vaikka yksi konkreettinen juttu, mistä aloitat. Esim: "Syön kasviksia joka päivä." Älä ota epärealistista tavoitetta, missä et usko pysyväsi, kuten: "En syö enää ikinä herkkuja". Kun olet saavuttanut yhden tavoitteen ja saanut sen osaksi arkeasi, valitse uusi tavoite ja lähde sisällyttämään sitä arkeesi. Näin teet muutoksista tapoja, jotka on helppo säilyttää. :)

Tsemppiä kaikille, jotka tavoittelevat terveempää vuotta 2016! Toivon, että mahdollisimman moni muutosta halajava pääsee tavoitteisiinsa. :) Jollekin voi sopia kaikkien asioiden korjaaminen kerrallaan, mutta uskon, että suurin osa saisi tavoitteeseen päästyään säilyttämään tuloksensa, kun muutoksia olisi tehty hiljalleen ja uudet tavat olisi otettu osaksi omaa elämää ja arkea. :)

Motivoitunutta kevättä kaikille!

♥:llä Teresa

(Kuvat: Google)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti