sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Fed up - Pohdintaa sokerista ja rasvasta


Katsoin viime viikolla Netflixistä dokumentin Fed Up, joka herätti sen verran ajatuksia, että teki mieli kirjoittaa aiheesta postaus. :D Onko moni katsonut kyseisen dokkarin?

Dokkarissa tutustuttiin muutamaan (amerikkalaiseen) perheeseen, joissa liikalihavuus oli koko perheen yhteinen ongelma. Vanhemmat olivat alkaneet huolestua lastensa hyvinvoinnista (lääkäreiden diagnoosien perusteella, joissa esim. 10-15 vuotiailla oli todettu metabolisen oireyhtymän merkkejä) ja halusivat alkaa syömään sekä valmistamaan terveellisempää ruokaa.

En tiedä järkytyinkö eniten siitä, millaista ruokaa perheissä oli totuttu syömään, siitä millaiset vaihtoehdot lapsilla on kouluissa valita "terveellinen vaihtoehto" lounaaksi (pizza luokiteltiin kasvikseksi, onhan siinä tomaattikastiketta?), vai siitä, että ihmisillä ei ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä on terveellinen ruoka.

Terveellisenä pidettiin mm. kaikkea vähänrasvaista. Vähärasvaisia muroja, maitoa, juustoa, valmisruokia, sipsejä jne. Kasviksia ei syöty koska ne maistuivat pahalta. Edellämainituilla tuotteilla pyrittiin pudottamaan painoa.

Rasvaa ihminen tarvitsee, sokeria ei.Jos ruoasta eliminoidaan kaikki rasvat: mikä pitää meidät kylläisenä? Rasvattomien ruokien syöminen usein vain kasvattaa ruokahalua, sillä ne eivät täytä samalla tavalla kuin normaalit tuotteet. Lisäksi rasvattomista tuotteista on saatava jotenkin hyvän makuisia, ja milläpäs muullakaan se tehdään kuin lisätyllä sokerilla.

Lisättyä sokeria siis vedetään kaksin verroin, on se kumma jos ei paino putoa. :D Lisäksi liiallisella sokerinsaannilla on paljon epäedullisia vaikutuksia terveyteen lihomisen lisäksi. Niitä en kuitenkaan lähde avaamaan sen enempää tässä postauksessa.

Dokumentissa pyrittiin parantamaan lasten tietämystä terveellisestä syömisestä opettamalla heille kaloreiden laskemista.. Olisiko kuitenkin tehokkaampaa kertoa heille ravitsemuksen peruspilareista, kuten ateriarytmistä, monipuolisuudesta, puhtaista raaka-aineista jne.? Perustat kuntoon, ei ne kalorit oo se isoin juttu, jos syödään pelkkää pikaruokaa ja herkkuja.. :D

Yhden äidin mukaan muroilla voi korvata minkä tahansa päivän aterioista, sillä muroissa on vain vähän rasvaa mutta "paljon" kuitua. Mutta mites ne sokerit sitten.. :D Ihan tulee kylmiä väreitä.

Tässä vain muutamia poimimiani kohtia dokumentista ja ajatuksiani aiheesta. Huomionarvoista on, että dokumentti on vuodelta 2014, joten mikään vanha juttu ei ole edes kyseessä!

Tää on niin laaja aihe, että tätä voisi käsitellä vielä paljon syvemminkin, mutta jätetään aihe tällä kertaa pieneksi pintaraapaisuksi. :D Olen miettinyt, että voisin sokerista/rasvasta tehdä tarkempaakin postausta, mutta tähän halusin kerätä dokkarista poimimiani seikkoja asiaan liittyen.


Talvisin terveisin,

Teresa


(Kuvat: Katja Kosola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti