tiistai 26. tammikuuta 2016

Wellness challenge to myself

Mainitsin aikaisemmin postauksessa "hiljaa hyvä tulee..", että uutena vuotena tehdyt lupaukset ovat usein sanahelinää, sillä harva pystyy tekemään suurta elämäntaparemonttia yhdessä päivässä ja jatkamaan uutta elämäntyyliä loppuelämäänsä. Postauksen tarkoituksena ei kuitenkaan ollut lannistaa terveellisemmän elämän tavoittelijoita, päin vastoin: inspiroida tekemään muutoksia pikkuhiljaa ja näin saada tavoitteet helpommin saavutettaviksi ja uudet elämäntavat pysyväksi osaksi jokapäiväistä arkea.

Itse en siis tehnyt mitään lupauksia, mutta se ei tarkoita, ettenkö tavoittelisi "parempaa minää" tänä vuonna. ;) Kilpailutavoitteet ovat sitten asia erikseen, mutta haluan avata teille tässä postauksessa hiukan omia tavoitteitani terveyden ja hyvinvoinnin saralla.


Kuten jo sanoin aikaisemmin, ruokavaliolleni en tehnyt suuria muutoksia lomailun jälkeen. Ainoastaan palasin tuttuun ja toimivaksi todettuun säännölliseen ruokailurytmiin, puhtaisiin raaka-aineisiin ja jätin turhat herkuttelut vähemmälle.

Liikunnan määrä lisääntyi töiden aloittamisen myötä. Kroppa olikin aika tiukilla ensimmäisellä työviikolla, sillä syksyllä ohjasin ainoastaan kaksi tuntia viikossa ryhmäliikuntaa. Nyt vedinkin ensimmäiseen kolmeen päivään seitsemän tuntia ohjauksia.. :D Ryhmäliikuntatunnit kuitenkin eroavat suuresti salitreeneistäni, joten kuukauden jumppatauon jälkeen suuri määrä erilaista treeniä pisti kyllä paikat helliksi! Onneksi kroppa kuitenkin tottuu "uusiin" ärsykkeisiin nopeasti. :)


Tavoitteeni ovat terveyden ja hyvinvoinnin saralla tällä kertaa siis jotain ihan muuta kun syömistä terveellisesti ja liikkumista säännöllisesti. Nämä nimittäin ovat osa arkeani jatkuvasti.. :D Tänä vuonna haluankin panostaa mm. riittävään lepoon, palautumiseen, laadukkaaseen uneen ja kehonhuoltoon.

Pelkkä hyvä ravitsemus ja monipuolinen liikunta eivät vielä takaa jaksamista, hyvää oloa ja kehittymistä, vaikka ne ovatkin erittäin suuressa osassa näitä tavoitellessa. Vaikka urheilisi paljon ja söisi riittävästi ja terveellisesti, ei olo välttämättä ole optimaalinen ja kehitys voi olla hidasta tai jopa junnata ihan paikoillaan. Oli tavoite mikä tahansa.

Kiireinen syksykin pisti miettimään levon merkitystä. Aikaa kun ei tuntunut olevan tarpeeksi, niin helposti se aika otettiin yöunista. Viimeisen kuukauden aikana kuitenkin opettelin jo menemään aikaisin nukkumaan, sillä se auttoi minua selviämään raskaista päivistä.


Riittävä ja laadukas uni on kehittymisen ja palautumisen edellytys. Nukkuessa keho ja mieli palautuu päivän rasituksesta ja elimistö saa aikaa valmistautua uuteen päivään. Mitä enemmän olen lukenut riittävän ja laadukkaan unen merkityksestä, sitä enemmän haluan ottaa jokaisesta yöstä "kaikki irti". :D Vaikka työni ajoittuvat pääsääntöisesti iltoihin, olen pitänyt huolta unirytmistäni ja pyrkinyt erilaisilla toimilla pitämään huolta laadukkaasta ja syvästä unesta.

Riittävä lepo ja palautuminen ovat myös oleellinen osa kehittymistä. Jos joka päivä painetaan sata lasissa, sanoo kroppa itsensä irti varmasti jossain välissä. Enkä puhu edes pelkästä liikunnasta: työt, opiskelu, treenit ja monet muut asiat kuormittavat meitä päivän mittaan. Meidän pitäisikin osata ottaa huomioon elimistömme kokonaiskuormitus ja ottaa aikaa myös levolle. Tällä hetkellä minulla on vapaa-aikaa enemmän kuin ehkä moneen vuoteen, mutta olen siitä huolimatta ottanut päivittäiset lepohetket osaksi arkeani. (Olen nimittäin huomannut olevani huono rentoutumaan: monesti kun on vapaa-aikaa, innostun siivoamaan tai hoitamaan pieniä rästihommia, sillä haluan saada "jotain aikaiseksi"..) Lyhyet päiväunet, jooga- tai venyttelyhetki rauhoittavat mieltä ja tuovat lisää energiaa loppupäivään. Pidän myös huolen siitä, että viikosta löytyy vähintään yksi totaalinen lepopäivä treenien osalta.


Moni aktiiviliikkuja treenaa monta kertaa viikossa ja vetää aina sata lasissa. Kuitenkin, mitä enemmän treenaa, sitä enemmän pitäisi myös muistaa huoltaa kehoa. Tämä on kyllä usein todella monella se heikoin lenkki, itseni mukaan lukien. :D Olen kuitenkin alkanut tehdä töitä myös tämän asian suhteen alkamalla venytellä sekä rullailla lihaksia edes muutaman kerran viikossa. Myös kevyet joogaharjoitukset olen kokenut palauttavina treeneinä, jotka tasapainottavat sopivasti kuntosalitreenejä ja jumppaohjauksia.

Näihin asioihin aion siis itse panostaa jatkossa. Näiden "tavoitteiden" toteutumiselle minulla ei ole mitään aikarajaa enkä aio ottaa niistä suorituspaineita. Koitan vain lisätä niitä pikkuhiljaa mukaan arkeeni enemmän ja enemmän. :) Tähän asti olenkin onnistunut mielestäni ihan hyvin, mutta vielä on myös parannettavaa!

♥:lla Teresa

(2. ja 3. kuva: Katja Kosola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti