lauantai 14. tammikuuta 2017

#10STEPS NRO 1: Nuku riittävästi

Viime viikolla aloitin uuden postaussarjan, jossa tulen jakamaan 10 Vinkkiä kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa. Jos haluat voida paremmin, saada energiaa arkeen ja lähtökohdistasi riippuen ehkä pudottaa painoa tai kiinteytyä siinä sivussa, suosittelen sinua hyppäämään mukaan matkaan! Jos missasit sarjan ensimmäisen osan, käy tutustumassa siihen täällä.

Kun puhutaan terveellisistä elämäntavoista, tulee monella ensimmäisenä mieleen terveellinen ruokavalio sekä liikunta. Nämä ovatkin todella tärkeässä roolissa hyvinvoinnin ja painonhallinnan kannalta, mutta asiaan liittyy muutakin - muun muassa riittävä ja laadukas yöuni.


MIKSI?

Unen vaikutusta hyvinvointiin usein vähätellään. Tässä kuitenkin muutamia syitä, miksi jokaisen kannattaa panostaa hyviin yöuniin:

♥ Keskittymiskyky on parempi, mieli pysyy virkeänä ja oppiminen on helpompaa
♥ Hormonitasapaino pysyy yllä - monia vaikutuksia koko kehon toimintaan
♥ Aineenvaihdunta toimii ja painonhallinta on helpompaa
♥ Univaje heikentää suorituskykyä, päätöksentekoa ja muistia sekä alentaa mielialaa 
♥ Univaje on myös yhteydessä monien sairauksien, kuten metabolisen oireyhtymän syntyyn
♥ Nukkuessa elimistö kerää akkuja ja palautuu päivän rasituksista
♥ Vastustuskyky paranee ja stressinsietokyky kasvaa

Mainitsin postaussarjan ensimmäisessä osassa, että itsellänikin on paranettavaa joillain hyvinvoinnin osa-alueilla.. Tämä on yksi niistä, ehkä jopa yksi isoimmista kompastuskivistäni tällä hetkellä. Liikunta pysyy mukana arjessani automaattisesti vuoden ympäri ja ruokailutkin ovat vuosi vuodelta vakiintuneet terveellisempään suuntaan, mutta uneen pystyisin satsaamaan enemmän. Työni on iltapainotteista, jonka vuoksi olen 3-4 päivänä viikossa kotona vasta kymmenen aikoihin, jolloin nukkumaanmeno usein venähtää.. Vaikka en tehnytkään uuden vuoden lupauksia, on tämä asia, johon aion panostaa seuraavien viikkojen (ja kuukausien) aikana. 


MITEN?

Tässä vielä vinkkejä, ajatuksia ja suosituksia yöuneen liittyen. Pistä lista muistiin ja ennen kaikkea - ota kohdat käytäntöön!

Suositeltava unen määrä yössä on 7-9h - jos joudut heräämään aikaisin, huolehdi, että olet myös nukkumassa ajoissa!

Pyri pitämään unirytmi mahdollisimman samanlaisena sekä viikolla, että viikonloppuisin. Kun et valvo ylenmäärin viikonloppuna, on sunnuntai-iltana helpompi saada unta - ja aloittaa uusi viikko virkeänä!

♥ Vaikket käyttäisi mitään muita lisäravinteita, suosittelen ottamaan magnesiumin päivittäiseen käyttöön. Älä kuitenkaan osta markettien halvinta magnesiumoksidia - sillä saat korkeintaan vatsasi sekaisin. Magnesiumin laadulla on oikeasti merkitystä, käytä siis rahasi mielummin tuotteeseen, josta saat oikeasti apua. Hyviä magnesiumin laatuja ovat esimerkiksi magnesiumsitraatti, - glysinaatti ja -tauraatti. Ota magnesium illalla ennen nukkumaanmenoa, koska se rauhoittaa kroppaa ja parantaa unta.

Nauti kaurapuuroa iltapalaksi. Kaura sisältää aveniini -nimistä flavonoidia, joka auttaa rauhoittamaan hermostoa ja voi siten lievittää stressiperäisiä nukahtamisvaikeuksia. Itse olen huomannut tämän sekä edellisen kohdan vaikuttavan positiivisesti ennen kaikkea unensaantiini illalla, mutta myös vähentävän heräilyä kesken unien!

Sulje elektroniset laitteet vähintään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa (mielellään jo aiemmin). Itselläni on paha tapa (..enkä varmasti ole ainut?) selata some -kanavat läpi vielä sängyssä maatessani. Tämän otan itselleni ensimmäiseksi haasteeksi aikaisempien nukkumaanmenoaikojen ohella!

Vältä kahvin ja muiden kofeiinipitoisten juomien nauttimista illalla tai myöhään iltapäivällä. On toki yksilöllistä, kuinka paljon kofeiini vaikuttaa kenenkin yöuniin, mutta tuskin se kenenkään nukahtamista ainakaan helpottaa myöhään juotuna. Itse en ole suuri kahvin kuluttaja, mutta olen ihan koukussa sokerittomiin Celsius -virkistysjuomiin.. Pyrin kuitenkin ajoittamaan niiden nauttimisen aamupäivään, sillä muuten ne vaikeuttavat nukahtamistani illalla.

Ulkoile ja/tai harrasta liikuntaa - unenlaatusi paranee huomattavasti. Juuri eilen uusi asiakkaani tuli antamaan palautetta ensimmäisten treeniemme jälkeisenä päivänä siitä, kuinka oli kuulemma saanut nukuttua paremmin kuin aikoihin.. Itsekin huomaan raskaiden treenipäivien jälkeen kropan oikein janoavan unta - pystyn helposti nukkumaan normaalia pidempään enkä kärsi niin paljoa yöheräilyistä. 


Riittävän pitkä ja laadukas yöuni on pohja hyvinvoinnille. Virkeinä jaksamme treenata ja panostaa ruokavalioon emmekä stressaannu yhtä helposti. Liikumme myös arjessamme aktiivisemmin ja saamme pidettyä motivaation korkealla. 

Ota siis ensimmäinen ja yksi tärkeimmistä askelistasi kohti parempaa oloa, terveellisempiä elämäntapoja ja itseäsi miellyttävää kehonkoostumusta panostamalla yöuniisi. Uni on HALPA JA HELPPO tapa panostaa omaan hyvinvointiin - jätä siis tekosyyt sikseen ja pistä pää tyynyyn ajoissa!

♥:lla Teresa

6 kommenttia:

 1. Kaurapuuro iltapalaksi, eipä olisi tullut edes mieleen. Puuron mieltää aina aamupalaksi. Täytyy kokeilla tätä kaurapuurovinkkiä joku ilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monelle puuro on juurikin aamupala, itse syön sitä usein sekä aamulla että illalla! :D Viime aikoina oon itse syönyt juurikin aamupalana, mutta ajattelin vaihtaa sen taas illalle juurikin tuon syyn vuoksi. Kannattaa kokeilla!

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Magnesiumin ottaminen vaihtui jo iltaan, ja kaurapuuroakin kokeilen kyllä joskus! Onko kaurahiutaleella sama vaikutus tuorepuurona tai smoothien seassa raakana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse oon syönyt vaan "peruspuurona", mutta uskoisin, että on sama vaikutus noillakin!

   Poista