lauantai 7. tammikuuta 2017

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa

Vuoden vaihtuminen merkitsee monille uutta alkua. Itse en ole viime vuosina tehnyt uuden vuoden lupauksia - olen pikemminkin tavoitellut tasaisen hyvää oloa vuoden ympäri. Tiedän kuitenkin, että sielä ruudun toisella puolella on monia, jotka ovat päättäneet muuttaa elämänsä suuntaa ja haluankin antaa teille eväitä matkaanne varten - kohti pysyvää elämäntapamuutosta.

Tavoittelet sitten kiinteämpää kroppaa tai vain sitä hyvää oloa, joka terveellisten valintojen mukana seuraa, on mielestäni järkevin tapa tehdä muutoksia yhtä kerrallaan - ellet halua aloittaa ensi vuonna projektiasi (taas) uudelleen. Liian moni jojoilee vuodesta toiseen välillä painoa pudottaen ja välillä kiloja keräillen, samalla kun väsymys painaa, aineenvaihdunnasta ei ole tietoakaan, herkkuhimot vaivaavat päivittäin, olo on saamaton ja energiatasot nollassa. Kuulostaako tutulta?

MILTÄ SINUSTA TUNTUISI, jos ensimmäistä kertaa pääsisit pois tuosta ikävästä oravanpyörästä ja löytäisitkin balanssin terveellisen ruokavalion, liikunnan ja hyvinvoinnin saralla? Samalla oppisit pysyvää painonhallintaa ilman stressiä, pääsisit eroon herkkuhimoista ja olisit jatkossa energisempi, aikaansaavampi ja hyväntuulisempi? Yhtäaikaa voisit kuitenkin myös nauttia hyvästä ruoasta ilman huonoa omaatuntoa ja vararengasta vyötäröllä?


Jos jo hypit innoissasi tuolillasi tätä lukiessasi, ota haaste vastaan. Päätä, että tämä on viimeinen kerta, kun aloitat elämäntapamuutoksen - sillä tällä kertaa uudet tavat tulevat jäädäkseen. Älä kuitenkaan odota muutosten tapahtuvan hetkessä vaan anna itsellesi aikaa - juuri niin kauan kuin tarvitset.

En itsekään löytänyt balanssia kuukaudessa enkä kahdessa. En löytänyt balanssia vuodessa. Pikkuhiljaa olen päässyt tähän pisteeseen jossa olen nyt - en stressaa ruoasta, syön hyvin ja PALJON, nautin liikunnasta, mutta käyn myös hyvällä omallatunnolla joskus ulkona syömässä, bilettämässä ystävieni kanssa tai vain makoilen sohvalla tekemättä mitään ja saan pidettyä painoni kurissa ja kehonkoostumukseni itseäni miellyttävänä melkein kuin itsestään samalla, kun oloni on parempi kuin koskaan. Ja on minullakin vielä joillain terveyden ja hyvinvoinnin osa-alueilla parantamisen varaa (palaan niihin myöhemmin), mutta jo tässä balanssissa minun on hyvä ja ennen kaikkea helppo olla.

Hyvinvointi (ja painonhallinta) koostuvat monista pienistä palasista. Älä yritä koota koko palapeliä yhdessä illassa. Anna itsellesi aikaa ja nauti matkasta sekä siitä mitä olet jo saanut aikaan.

Voisin listata tähän 10 vinkkiä pysyvään elämäntapamuutokseen. Halaun kuitenkin kannustaa kaikkia kokeilemaan täyskäännöksen sijaan hitaampaa muutosta. Tämän vuoksi aloitan kirjoittamaan postaussarjaa, joka saa jatkoa viikoittain - noin kolmen kuukauden ajan. Joka viikko annan uuden haasteen, yhden uuden palasen palapeliisi. Sinä saat kuitenkin koota palapeliä täysin omassa tahdissasi. Jokainen on yksilö, ja jokaisella menee uusien tapojen sisäistämiseen juuri sen verran aikaa kun kukin siihen tarvitsee.


Suosittelenkin, että otat uuden haasteen vastaan vasta sitten, kun olet sinut edellisen kanssa - tällöin uuden haastaan vastaanottaminen on helpompaa ja edelliset tavat ovat jo osa sinua ja pysyvät mukana uusien muutosten myötä. Voit napata uuden vinkin talteen ja palata siihen, kun olet siihen valmis. Tulen palaamaan jo käsiteltyihin aiheisiin uusien postausten lomassa, joten jokainen pysyy mukana, kuljette sitten missä vaiheessa matkaanne tahansa.

Oletko SINÄ valmis ottamaan 10 ASKELTA kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa?? Ensi viikolla aloitetaan!! 

Tunnistat kaikki sarjaan kuuluvat postaukset häshtägistä #10STEPS - pysykää siis mukana!!

♥:lla Teresa 

(Kuvat: Antti Parkkinen)

4 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! :) Itselleni tämä muutos kerrallaan -tapa on tullut vähän väkisin, sillä sairaudet ovat pitäneet minut huilaamassa ja ainoat muutokset ovat koskeneet ruokavaliota. Ehkä tämä tästä kuitenkin askel kerrallaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ikävä kuulla, mutta toisaalta kun tekee asioita pikkuhiljaa niin muutokset jäävät oikeasti osaksi arkea. :) Itse olen monesti yrittänyt muuttaa paljon asioita kerrallaan esim. näin vuoden vaihtuessa, mutta näin jälkiviisaana todennut, että oikeasti ne pysyvät muutokset ovat tulleet juurikin pikkuhiljaa vuosien saatossa!

   Poista
 2. Minä uskon ja toivon että -tällä kertaa-muutos olisi pysyvä, kun ei tämä mikään uuden vuoden-lupaus edes ole. Jojoilua on harrastettu jo vuosia, alkaa kyllästyttämään...Ja aina paino ja huono olo tulee korkojen kanssa takaisin! Ugh!Ja terveysongelmat vielä kaupan päälle...Nyt tsempataan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se tuppaa menemään.. Mutta kun kerran päättää, että nyt OIKEASTI aloitan tekemään asioita paremman olon eteen, pientä muutosta kerrallaan, ja muistaa iloita myös niistä onnistumisista (pienistäkin!!) ja fiilistelee sitä parantuvaa oloa, niin siitä se lähtee! Sulla on hyvä draivi nyt päällä - pidä siitä kiinni! <3 Tsemppiä!! :)

   Poista