torstai 10. maaliskuuta 2016

Sokerikoukussa

Yksi asia yhdistää niin alkoholia, tupakkaa, huumeita, kahvia kuin pelejäkin.. Ne voivat nimittäin kaikki aiheuttaa riippuvuutta. Riippuvainen voi olla myös monesta muustakin asiasta, kuten shoppailusta, rahasta, toisesta ihmisestä, maineesta, omista tavoistaan tai SOKERISTA.

Sokeri koukuttaa siinä missä moni muukin asia. Sen lisäksi, että asiasta on tehty tutkimuksia, olen itsekin todennut asian useita kertoja. Esimerkiksi aina joulun aikaan, kun tulee usein syötyä hiukan vapaammin ja herkuteltua enemmän, huomaan herkuttelun usein "jäävän päälle". Yhden suklaapalan jälkeen nappaan toisenkin, ja kolmannen. Seuraavana päivänä sama rumba jatkuu.

Eikä todellakaan tarvitse olla joulu. Nykyään syön paljon harvemmin sokerisia herkkuja kuin joskus aikaisemmin, jonka vuoksi huomaan todella selkeästi sokerin koukuttavan vaikutuksen..Kun olen ollut pidemmän aikaa ilman sokeria (irtokarkkeja, suklaata, leivonnaisia yms..), en koe mitään erityistä himoa herkkuja kohtaan. Mitä kauemmin olen ollut ilman, sen vähemmän minun tekee niitä mieli. Kun taas päätän herkutella sokeriherkuilla, huomaan heti janoavani lisää. Pieni määrä irtokarkkeja ei tyydytä makeanhimoani, vaan mieleni tekee herkutella entistä enemmän!

Ei ole kuitenkaan ihan sama, mistä herkuista on kyse. En koe samanlaista tarvetta tyydyttää makeanhimoani sen jälkeen, kun olen herkutellut esimerkiksi raakaherkuilla.. Niillä saa oikeasti makeannälän taltutettua! Esimerkiksi raakasuklaan tai raakakakkupalan jälkeen olo on miellyttävä, ja voin hyvin jatkaa päivääni syömällä terveellistä ja laadukasta ruokaa. En koe tarvitsevani mättää mahaani kaikkea mitä jääkaapista löytyy, toisin kuin sokeriherkkujen jälkeen..

Kuvassa serkkuni kanssa tekemää raaka versiota "snickers" -patukasta! Kuvan herkku on siis sokeriton, meni hyvin iltapalasta.. ;)

Elimistömme ei tarvitse valkoista sokeria mihinkään. Sokerista emme saa mitään ravintoaineita, vain ja ainoastaan tyhjää energiaa. Sokeriherkut nostavat verensokerin nopeasti korkealle, minkä jälkeen sen lasku tapahtuu yhtä nopeasti tuoden mukanaan väsymystä ja voimattomuutta. Se ei siis pidä yllä kylläisyyden tunnetta, saati virkeää olotilaa. Sokeri väsyttää, masentaa ja lihottaa.

Pitäisikö siis kaikista sokeriherkuista luopua lopullisesti? Ei tietenkään. :)

Sokerisista herkuista voi nauttia ja niitä voi syödä! Herkuttelu kuuluu elämään ja siitä saa nauttia. Haluan vain herättää ajatuksia siitä, kuinka sokeriin voi helposti jäädä koukkuun ja siitä irti pääseminen ei välttämättä ole helppoa. Jos koet, että tarvitset sokeria joka päivä, voi ehkä olla hyvä kokeilla olla hetken ilman.. Voin luvata, että himot helpottavat! Lopullisesti herkuttelusta ei tietenkään tarvitse luopua. Haluan kuitenkin tuoda esille, että herkutella voi monella muullakin tapaa, kuin sokeria sisältävillä herkuilla.. :) Itse tykkään nykyään herkutella esim. raakasuklaalla, pähkinöillä, taateleilla, hedelmillä, makeilla smoothieilla ja raakakakuilla. Vaikka esimerkiksi raakaherkut sisältävät paljon energiaa, saa elimistö niistä myös paljon ravinteita. Lisäksi ne eivät sisällä sitä koukuttavaa sokeria. ;) Hedelmät ja taatelit yms. sisältävät toki hedelmäsokeria, mutta itse pidän niitä ehdottomasti parempana vaihtoehtona, kuin irtokarkkeja, suklaata ja leivoksia tms.


En pidä sokeria mitenkään pannassa, vaikka välillä mieli tekisikin. :D Jotenkin koen, että minun on helpompi olla kokonaan ilman sokeria, kuin että söisin vähän silloin tällöin.. Kohtuushan on tässä se oleellinen juttu. :) Jos pystyy syödä sokerisia herkkuja kohtuudella, mikä ettei? Itselleni se on haastavaa juuri sokerin koukuttavuuden vuoksi, minkä takia olen mielummin pääasiassa ilman. Mutta niinkuin sanoin, en ole kieltänyt sitä itseltäni, vaan herkuttelen välillä irtokarkeilla ja muilla herkuilla ihan hyvällä omallatunnolla. :D Olen todennut, että erilaiset kiellot ja rajoitteet saavat vain enemmän himoitsemaan kyseisiä juttuja! Parempi siis syödä pääasiassa terveellisesti, ja herkutella kun oikeasti tekee mieli! :)

Ps. Viime aikoina on ollut paljon mediassa esillä kysymykset siitä, mihin tietoon voi luottaa ja mitä kannattaa uskoa. Haluan korostaa, että kaikissa blogini teksteissä oleva tieto perustuu omiin kokemuksiini sekä tietoon, jota olen lukenut tai kuullut jostain. En ole lääkäri enkä ravitsemusterapeutti, mutta olen liikuntaneuvoja, personal trainer ja lisäksi opiskellut itsenäisesti myös koulun ulkopuolella paljon ravitsemuksesta ja muista blogini aihepiiriin kuuluvista asioista. Kaikki kirjoittamani jutut ovat siis omia mielipiteitäni ja esitän asiat niin, kuin koen itse niiden olevan oikein. :) Blogini tarkoituksena on jakaa inspiraatiota ja vinkkejä oman hyvinvointinsa parantamiseksi ja teillä jokaisella on valta itse päättää, mihin kaikkeen uskotte kaikesta, mitä luette sosiallisen median kautta!

Heh, tuosta aiheesta saisi jo oman postauksen melkein aikaiseksi.. :D

Ps. Sokerista puheenollen, viikonloppuna ajattelin kyllä herkutella lemppariherkuillani (mm. valkosuklaa/jugurttipähkinöillä ja muilla punnitse&säästä herkuilla ♥) synttärijuhlieni kunniaksi.. ;) Ehkä kylkeen voisi leipoa herkullisen raakakakun, kun kerrankin olisi syöjiä! :D Katsotaan! Ajattelin kuitenkin rajata tuon herkuttelun tuohon yhteen iltaan, sillä kisatavoite mielessä painoa pitäisi vielä vähän pudottaa, eikä se onnistu jos jään sokerikoukkuun.. ;)

♥:lla Teresa

(Kuvat: google, suklaakuva itse otettu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti