sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Kahdeksan hyvinvointirutiiniani

Suunnitellessani tulevaa treeniohjelmaani sekä ruokavaliojuttuja, tulin pohtineeksi seuraavaa.

Olen huomannut, että itsestään ja omista tavoistaan on suhteellisen helppoa keksiä kehitettävää. Tiedän, että minun kannattaisi yhdistää enemmän hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittavaa liikuntaa viikko-ohjelmaani voimatreenien vastapainoksi. Voisin myös herkutella vähemmän. Voisin käyttää vähemmän autoa arjessani ja venytellä useammin. Kun lopettaisin some -kanavien selaamisen kännykällä sängyssä, edistäisin unensaantiani. Pitäisi osata olla stressaamatta niin paljoa turhista asiosta. Ja niin edelleen.

Koska koen helpoksi miettiä asioita, joiden avulla voisin edistää hyvinvointiani, halusin haastaa itseni pohtimaan hyviä tapoja, joista on jo vuosien myötä tullut automaattinen osa arkeani. Vaikka kehittyäkseen onkin hyvä tiedostaa omat heikkoutensa, on hyvä välillä pysähtyä myös miettimään, mitä kaikkea on jo saanut aikaan tai oppinut matkan varrella. :)8 rutiiniani, joiden koen edistävän hyvinvointiani:

1. Aloitan päiväni poikkeuksetta juomalla ison lasillisen vettä.
Muutenkin juon vettä reilusti - helposti 3-4 litraa jokaisena päivänä.

2. Syön reilun ja ravitsevan aamiaisen riippumatta siitä, mihin aikaan herään.
Olen aamuisin nälkäinen, herään sitten aamupäivällä klo 11 tai aamuyöllä klo 5. Ilman aamupalaa päiväni ei lähde käyntiin ja nälkäkiukku on taattu.

3. Huolehdin, että minulla on päivän aikana vähintään yksi rentoutumishetki.
Olen huomannut, että stressaannun helposti, jos joudun aamusta iltaan olemaan menossa tai tehdä jotain askareita (töitä, opiskelujuttuja, kotitöitä tms.). Kun otan jossain vaiheessa päivää tai iltaa edes hiukan aikaa itselleni, ei päivä tunnu enää yhtään niin kuormittavalta - vaikka tekemistä olisi paljonkin. Viisikin minuuttia silmät kiinni sohvalla makoillen tuo sitä tarvittavaa energiaa ja hyvää oloa koko loppupäiväksi!

4. Vältän istumista liian pitkää aikaa paikallani.
Kroppani kyllä (onneksi) kertoo aika nopeasti, kun on tullut istuttua paikoillaan liian pitkään.

5. Menen todella harvoin nukkumaan klo 23 jälkeen.
Rakastan nukkumista sekä virkeää oloa hyvin nukutun yön jälkeen. Menen yleensä samoihin aikoihin nukkumaan sekä viikolla, että viikonloppuisin. Toki poikkeuksiakin on, mutta loppujen lopuksi harvoin.

6. Pidän myös huolen siitä, että saan nukkua vähintään 8h yön aikana.
Edellisestä kohdasta saatan hiukan tinkiä - tästä en. Yhdeksän tuntia on itselleni aika optimaalinen määrä unta, enkä pistä pahakseni pidemmistäkään yöunista. Riittävien unien jälkeen olen virkeä ja energinen, jaksan keskittyä päivän tehtäviin ja saan aina paljon aikaiseksi.

7. Ateriarytmi on minulle itsestäänselvyys.
Syön keskimäärin 2-4h välein, kuitenkaan sen enempää kelloa katsomatta. Tällöin nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi ja energiatasot pysyvät hyvin yllä. En ole koskaan tajunnut, miten joku voi "unohtaa" syödä??

8. Treenaan 3-5 kertaa viikossa. 
Tätä en aluksi meinannut edes muistaa listata ylös. Olen harrastanut eri liikuntalajeja 4-vuotiaasta asti, lajit ovat vaan vaihtuneet välissä. Joskus mietin, mitä ihmiset tekevät vapaa-ajalla, jos eivät treenaa? :D Itse en voisi kuvitella arkea ilman treenejä!


Onko teillä joitain hyvinvointirutiineita, joita noudatatte päivittäin / viikoittain? :) Olisi kiva lukea millaisia rutiineita teiltä löytyy - voitaisiin inspiroitua toinen toistemme tavoista! ♥

♥:lla Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti