sunnuntai 5. helmikuuta 2017

#10STEPS NRO 4: Tee tuloksia säännöllisellä harjoittelulla

Terveelliseen elämäntapaan kuuluu huolehtia riittävästä unesta, fiksusta ruokavaliosta sekä aktiivisesta arkiliikkumisesta. Näiden lisäksi treenaamisesta kannattaa tehdä rutiini, josta et enää luopuisi.


Mietipä asiaa seuraavasti:

Peset hampaasi kaksi kertaa päivässä. Joka aamu ja ilta otat harjan käteesi - huvitti se tai ei. Todennäköisesti olet oppinut tämän jo lapsena ja se on yksinkertaisesti osa arkeasi päivittäin, ympäri vuoden. Et ehkä edes ajattele asiaa sen kummemmin. Jos kuitenkin jättäisit hampaasi pesemättä, joutuisit varmasti käydä paikkaamassa reikiä silloin tällöin hammaslääkärissä.

Säännöllisellä liikunnan harrastamisella ennaltaehkäiset monia erilaisia vaivoja ja sairauksia, vaikutat positiivisesti sydän- ja verenkiertoelimistöön, lihaksistoon, hermostoon, aineenvaihtuntaan, niveliin, jänteisiin, luustoon sekä mielialaan. Säännöllinen liikunta auttaa painonhallinnassa, työ- ja toimintakyvyn säilyttämisessä sekä alentaa ennenaikaisen kuoleman riskiä. Säännöllisellä liikunnalla on lukuisia eri terveysvaikutuksia, joista luettelin vain pienen osan edellä. Mikset siis huolehtisi siitä samalla tavalla, kuin huolehdit hampaidesi pesusta?


Onneksi terveyttä edistääkseen (tai painonhallinnan näkökulmasta) ei tarvitse treenata yhtä usein, kuin pestä hampaita.. Vähempikin riittää. Tärkeintä on, että liikunta pysyy osana arkea säännöllisesti, ympäri vuoden.

Tässä viisi hyvää vinkkiä, kuinka saat pidettyä liikunnan osana arkeasi vuoden ympäri:

1. Valitse itsellesi mielekäs liikuntalaji. Kun liikkuminen on kivaa, sitä tulee harrastettua säännöllisesti. Jos lenkille lähtö tuottaa joka kerta harmaita hiuksia, kokeile vaikka kuntosalitreeniä tai ryhmäliikuntaa. Itse löysin uutta motivaatiota kuntosalitreeniin aloittaessani klassisen voimanoston. Uskalla kokeilla uusiakin juttuja - löydät varmasti lajin, jonka parissa viihdyt vuoden ympäri!

2. Treenaa yhdessä kaverin kanssa tai palkkaa itsellesi personal trainer. Treeneistä ei ole yhtä helppo luistaa, kun treenit on sovittu yhdessä jonkun toisen kanssa. Kaverin kanssa treenaaminen on lisäksi hauskaa, ja personal trainerin kanssa varmistat, että harjoittelusi on tehokasta, turvallista sekä nousujohteista - ja lisäksi saavutat varmasti tavoitteesi!

Yksi viikkoni kohokohdista on päästä treenaamaan Timmit Mimmit -pienryhmän kanssa! Tää porukka vetää kovankin treenin hymy huulilla loppuun saakka ja naurua treeneistä ei kyllä puutu! Ollaan saatu huippu porukka kasaan - tässä on sitä tekemisen meininkiä!!

3. Jos et ole liikkunut aikaisemmin, aloita rauhallisesti ja jatka harjoittelua nousujohteisesti. Näin treenimotivaatio pysyy yllä, etkä läkähdy heti alkuun. Käy lukemassa myös aikaisempi kirjoitukseni: "Kuinka pitää treenit käynnissä alkuinnostuksen jälkeen?".

4. Merkitse treenit kalenteriisi. Näin varmistat, että sinulla on joka viikko aikaa liikkumiseen. Jokaiselta löytyy varmasti tekosyitä, miksei ehtisi liikkumaan. Mutta niinkuin sanoin - ne ovat tekosyitä. Terveysliikuntasuositusten mukaan viikkoon tulisi kuulua vähintään 2,5h reipasta tai 1h 15min rasittavaa kestävyysliikuntaa sekä kaksi kertaa lihaskuntoa sekä liikehallintaa kehittävää liikuntaa viikossa - nuo määrät mahtuvat varmasti jokaisen kalenteriin. Suosittelen toki liikkumaan enemmänkin, jos se vain on mahdollista!

5. Anna elimistölle aikaa palautua harjoittelusta. Jos aina ajaa eteenpäin kaasu pohjassa, sanoo kone itsensä irti väistämättä jossain vaiheessa. Ylirasitus ja alipalautuminen vievät potkua treeneistä ja homma alkaa nopeasti maistumaan puulta. Tämä saattaa johtaa motivaation lopahtamiseen. Kroppaa kannattaa opetella kuuntelemaan - koska se tarvitsee kovaa treeniä ja koska lepoa - ja antaa sille mitä se milloinkin tarvitsee. Muista myös tukea kehitystäsi oikeanlaisen ruokavalion avulla, jolloin elimistösi saa riittävästi rakennusaineita palautuakseen kovista treeneistä. (Tästä aiheesta tulen kirjoittamaan oman postauksen myöhemmin, jolloin kerron tarkemmin, minkälainen ruokavalio tukee kehittymistäsi parhaiten - stay tuned!)


Liiku siis itsellesi mieluisella tavalla, raivaa tilaa kalenteriisi, pidä kiinni suunnitelmistasi, ota kaveri mukaan treeneihin ja muista myös levätä tarpeeksi. Tee liikkumisesta osa arkeasi. Lyhytkin liikuntatuokio on parempi kuin ei liikuntaa ollenkaan. Kiireessä hyödynnä lyhyitä, mutta tehokkaita hiit -treenejä tai pyrähdä lyhyelle hölkkälenkille. Tekosyyt sikseen, treenitossut jalkaan ja ota ilo irti liikunnasta!

Ps. Jos et ole lukenut postaussarjan aikaisempia osia, pääset tutustumaan niihin seuraavista linkeistä:

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
#10STEPS NRO 1: Nuku riittävästi
#10STEPS NRO 2: Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta
#10STEPS NRO 3: Arkiliikunta apuna painonhallinnassa

♥:lla Teresa

(Kuvat 1, 2 ja 4: Antti Parkkinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti