maanantai 30. tammikuuta 2017

Kuinka pitää treenit käynnissä alkuinnostuksen jälkeen?

Minut haastettiin työni puolesta mukaan tammikuun PT-Corneriin, jossa pääsin kirjoittamaan omia ajatuksiani ELIXIAN inspiroivaan artikkelisarjaan! Tammikuun teemana oli "kuinka pitää treenit käynnissä alkuinnostuksen jälkeen". Tämä sopi myös hyvin aiheisiin, joita olen käsitellyt postaussarjassani "10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa", joten ajattelin jakaa myös nämä ajatukset teidän kanssanne.

Käsittelin itse aihetta personal trainerina - hyvinvointiammattilaisen näkökulmasta, jonka lisäksi pyysin ihanaa asiakastani Kirstiä kertomaan omia ajatuksiaan aiheesta. Tässä hiukan lyhennetty versio tekstistä, jonka löydät kokonaisuudessaan täältä.


TERESA:

Vuoden vaihtuessa monet ovat valmiita muuttamaan elämäntapojaan terveellisempään suuntaan. Valitettavan usein kuitenkin erilaiset elämäntaparemontit kaatuvat ennen aikojaan. Motivaatiota riittää yksilöstä riippuen viikoista muutamiin kuukausiin, mutta syystä tai toisesta innostus kuitenkin laantuu ja vanhat tavat palaavat kuvioihin ennemmin tai myöhemmin. Miten terveellisistä elämäntavoista – säännöllisestä liikunnasta ja fiksuista ruokavalinnoista - saisi pidettyä kiinni vielä alkuhuuman jälkeenkin?

Olen vakaasti sitä mieltä, että liian isojen muutosten tekeminen kerrallaan ei ole paras tapa lähteä muuttamaan elämänsä suuntaa. Jos ruokavalio on koostunut pitkään pelkästä noutoruoasta ja ainut liikunta päivän aikana on ollut sohvan ja jääkaapin välillä, suosittelen aloittamaan askel kerrallaan, jotta uudet tavat jäävät pysyväksi osaksi arkea.

Sinun ei tarvitse treenata hulluna salilla kuutta kertaa viikossa ja syödä pelkkää parsakaalia - kehitystä saat varmasti vähemmälläkin (lähtötasostasi riippuen). Jos olet epävarma, miten elämäntapamuutosta on järkevä toteuttaa, pyydä rohkeasti apua osaavalta Personal Trainerilta.

KIRSTI:

Kun aloitin liikunnan harrastamisen pitemmän tauon jälkeen, halusin löytää itselleni sopivan tavan liikkua. Huomasin että minulle sopii vaihteleva treeni, joka koostuu reippaasta liikkumisesta, kehon kokonaisvaltaisesta käytöstä ja tanssillisesta liikunnasta. Haluan liikkua monipuolisesti, hyvällä mielellä ja kivassa seurassa. Treenit pysyvät hyvin käynnissä, kun lähtee liikkeelle ilon kautta.

Liikunnan aloittaminen sujuu mukavasti, kun valitsee lajin, jossa viihtyy. Itselleni aloituslajina on toiminut kävely. Kävelyn voi liittää lähes mihin tahansa elämänvaiheeseen, hyvät kengät vaan jalkaan ja reippaasti liikkeelle, mielellään kaverin kanssa. Päivittäin kannattaa kävellä aina kun mahdollista, varttitunnin pyrähdykset paikasta toiseen siirtyessä ja portaat matkan varrella pitävät huolta verenkierrosta pitkin päivää. (Psst! Käy lukemassa lisää arkiliikunnan hyödyistä täältä!)

Kunnon kehittyessä monipuolisuus tuo vaihtelua ja erilaisia lihastuntemuksia, jokaiselle viikolle on hyvä ottaa ohjelmaan jokin lihaskuntoa ylläpitävä ja kehittävä treeni. Itse aloittelin pienemmistä painoista ja vastuksista. Sitten pikkuhiljaa kehoa kuunnellen lisäsin tehoja tekemiseen. Näin pidin huolen, etten läkähtynyt heti alkuun.


Itselleni hyvän treenin palaute tulee parina seuraavana päivänä, kun tunnen lihakset, mutta ne eivät ole ihan jumissa. Silloin olen tehnyt kohtuullisen harjoittelun ja se innostaa jatkamaan. Hyvässä treeniviikossa on myös tasapainoa ja koordinaatiota kehittävä harjoittelu, itselleni tanssillinen ryhmäliikunta tarjoaa kivaa haastetta sekä kropalle että aivoille.

Teresa on opastanut selkeästi harjoitusten aikana, mikä on antanut varmuutta tekemiseen. Lisäksi on ihan mahtavaa, kun Teresa kannustaa ja haluaa auttaa treeneissä eteenpäin. Teresa on suunnitellut erityyppisiä harjoituksia sopivasti vaihdellen, mikä on auttanut löytämään sopivia ja haastavia salitreenejä. Myös kotijumppaan ja ulkoliikuntaan olemme yhdessä miettineet uudenlaisia haasteita.

Personal trainer Teresan kanssa harjoittelu on tuonut toivottua vaihtelua liikuntaan. Pystyn nyt hyödyntämään salijäsenyyttäni täysillä ja mikä parasta kehoni voi hyvin.


Tämmöisiä ajatuksia tähän maanantaihin! Motivoitunutta viikkoa kaikille - pitäkäähän terveyttä edistävistä päätöksistänne kiinni vielä tammikuun jälkeenkin!! :)

♥:lla Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti