sunnuntai 29. tammikuuta 2017

#10STEPS NRO 3: Arkiliikunta apuna painonhallinnassa

Olen käsitellyt postaussarjassani "10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa" ensimmäisenä unta - sen tärkeyttä terveyden sekä painonhallinnan kannalta sekä ruokavaliota - kuutta kultaista ravitsemusperiaatetta sekä miksi niitä kannattaa noudattaa ja miten ne saa sujuvaksi osaksi arkea. Nyt vuorossa on liikunta, mutta ennen kuin puhutaan varsinaisesti treenaamisesta, haluan muistuttaa teitä arki- ja hyötyliikunnan tärkeydestä.

Kylmälläkin ilmalla pääsee hyvin kulkemaan pyöräillen - kunhan pukee tarpeeksi päälle!

On tehty tutkimuksia, joiden mukaan energiavajeessa (kun tavoitteena on esimerkiksi polttaa rasvaa) ihminen huomaamattaan vähentää arkista liikkumistaan. Kaikki liike kuluttaa energiaa - korvan rapsutuksesta kovaan treeniin. Painonhallinnan kannalta arkiliikunta on keskeisessä osassa - mitä enemmän liiketta arjessa, sen enemmän kulutettuja kaloreita. Myös terveyden kannalta liikkuminen arjessa on erittäin tärkeää.

Marras- ja joulukuussa ajelin töihin 5 päivää viikossa pyörällä - säällä kuin säällä. Matkaa minulla on työpaikalleni n. 4,5km. Nopealla päässälaskulla tästä kertyy viikossa noin 45km pyöräilyä - kuukaudessa jo noin 180km! Aika monta kilometriä olisi jäänyt polkematta, jos olisin kulkenut matkat aina autolla. Millä sinä kuljet työpaikallesi?


Oletko koskaan miettinyt, että juuri yleisen aktiivisuuden puute voi olla yksi merkittävä syy siihen, miksi halutut tulokset (painonpudotus, rasvanpoltto tms.) ovat jääneet saamatta? Mietipä seuraavaa: Jos treenaat esimerkiksi kolme kertaa viikossa ja teet aina noin tunnin tehokkaan treenin, lisäät sillä viikoittaista kulutustasi n. 1500 kalorilla (n. 500kcal/treeni). Jos taas verrataan passiivista ja aktiivista arkea (työ-, harrastus- ja kauppareissut kävellen tai pyörällä, istumisen tauottamista, arkiaskareita, kotitöitä yms.) voi kaloreita kulua aktiivisina päivinä jopa 500 kaloria enemmän päivässä - viikossa tämä tekee jopa 3500 kulutettua kaloria lisää. Viikko- ja kuukausitasolla arkiaktiivisuus siis lisää merkittävästi energiankulutustasi, jos pidät siitä kiinni päivittäin!

Suosittelen siis lisäämään liikkumista arkeesi niin paljon kuin mahdollista - se edistää merkittävästi terveyttäsi sekä auttaa sinua hurjasti painonhallinnassa!


Tässä teille vielä 5 vinkkiä, joilla voit lisätä liikuntaa helposti arkeesi:

1. Liiku paikasta toiseen aina kävellen tai pyörällä, jos mahdollista. Jos joudut kulkemaan autolla, pyri pysäköimään autosi hiukan kauemmas kuin suoraan (esimerkiksi työpaikan) oven eteen. Myös bussista voi myös hypätä muutamaa pysäkkiä aikaisemmin ja kävellä loppumatkan, jolloin saat kivan happihyppelyn sekä lisää askeleita päivääsi.

2. Jos teet istumatyötä, katkaise istuminen vähintään tunnin välein. Sama juttu esimerkiksi kotona koneen ääressä. Tee muutama venytys, pyörittele käsiäsi ja hartioitasi, tee muutama kyykky tai käy hiukan kävelemässä. Ei sitä turhaan sanota, että istuminen tappaa.

3. Siivoa, tee lumitöitä ja leiki lasten kanssa. Valitse portaat hissin sijasta. Kaikki arkinen liikunta lisää kulutustasi ja edistää terveyttäsi. 

4. Käy kävelyllä. Ota kaveri mukaasi ja saatte vaihdettua kuulumiset samalla, kun kävelette huomaamattanne tunnin tai pari höpötellessänne. Kilometrejä ja askeleita kertyy kuin itsestään ja samalla pääsette nauttimaan toistenne seurasta sekä raikkaasta ulkoilmasta!

5. Osta aktiivisuusranneke/-mittari. Mittari motivoi sinua liikkumaan päivittäin. Voit asettaa itsellesi ensin tavoitteeksi esimerkiksi 5000 askelta päivässä, sitten 7000 askelta ja myöhemmin 10000 askelta. Enemmänkin saa toki liikkua, mutta pyri pitämään jokapäiväinen aktiivisuutesi tietyllä tasolla. Tee liikkumisesta osa arkeasi!


Arkiliikunnan lisääminen on (jälleen) helppo ja halpa tapa suunnata kohti pysyvästi terveellisempää elämäntapaa! Pistä neuvot korvan taakse ja lisää liikuntaa arkeesi jo tänään!! :)

Ps. Jos et ole lukenut postaussarjan aikaisempia osia, löydät ne seuraavien linkkien takaa:

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
#10STEPS NRO 1: Nuku riittävästi
#10STEPS NRO 2: Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta

♥:lla Teresa

2 kommenttia:

  1. Ihan huippu tää postaussarja! <3 Tää kyllä herätti mut ajattelemaan arkiliikunnan merkitystä! Mä istun päivässä pakostakin välillä ihan hemmetin kauan ja välillä istun jumppapallolla tuolin sijaan, että voin samalla aktivoida ees joitakin osia kropasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva että tykkäät! <3 Joo istuminen on kyllä paha ja sitä saattaa mennä pitkiäkin aikoja ihan huomaamatta paikallaan (etenkin blogia kirjoitellessa..)! :D Jumppapallo onkin siihen hyvä ratkaisu, pitäisiköhän käydä itsekin ostamassa.. ;) Onneks mä ostin aktiivisuusmittarin joulukuun lopulla - se antaa aina "passiivisuusleiman" jos istuu yli tunnin paikallaan jolloin on pakko lähteä liikkeelle! :DD

      Poista