tiistai 10. toukokuuta 2016

Painavaa asiaa painosta


Moikka!

Oletko sinäkin yksi niistä, jotka ovat alkaneet helteiden saapuessa panikoida #kesäkuntoa, jonka tavoittelu sinun piti aloittaa jo pari kuukautta sitten? Vai oletko yksi jo tammikuussa #kesäkunto2016 projektin aloittaneista? Onko sillä painolla oikeasti mitään väliä?

Itse päätin tänä vuonna jouluisten herkutteluiden jälkeen, etten jaksaisi stressata syömisistäni saati aloittaa mitään kiristelyitä kesää kohti. Salitreenini eivät ole olleet kiinteyttäviä rasvanpolttojumppia vaan puhdasta voimatreeniä. Olen syönyt rennosti mutta terveellisesti, syöden hyvää, laadukasta ja ravitsevaa ruokaa sekä herkutellut silloin tällöin, kun on mieli tehnyt. En ole stressannut syömisestäni enkä ole kieltänyt itseltäni mitään, ja arvatkaa mitä: painoni putosi kolmessa kuukaudessa 3kg.

Olen seurannut painoani ainoastaan kilpailuita silmällä pitäen. Päätin lähteä kilpailemaan 57kg painoluokkaan, joten painoni on kisoissa oltava sen alle. Muuten minua ei oikeastaan edes kiinnostaisi, mitä vaaka näyttää. :D


Paino ei kerro paljoakaan kehon koostumuksesta. Lihaksikas henkilö voidaan helposti luokitella ylipainoiseksi ja taas pieni kehon paino ei aina kerro kehon hyvästä terveydentilasta (ns. laihaläskit).

Itse olen nykyään paljon kiinnostuneempi siitä, miltä kehoni näyttää ja kuinka vaatteeni istuvat. Näitäkin enemmän olen kiinnostunut siitä, millainen olo minulla on omassa kropassani ja voinko hyvin. Olen joskus painanut 8kg vähemmän kuin nyt, mutta koen itseni nykyään paljon paremman, ja ennen kaikkea terveemmän näköiseksi. Sitä varmasti olenkin.

Nuoret tytöt usein stressaavat vaa'an lukemasta ja omaa painoaan ei kehdata sanoa ääneen. Valitettavan monet normaalipainoiset pyrkivät keinolla millä hyvänsä saamaan painonsa alemmas. Nopeat ratkaisut houkuttelevat ja erilaiset pussikeittodieetit sekä laihdutuspillerit tuntuvat menevän edelleen liian hyvin kaupaksi.. Halutaan saada painoa alemmas vaikka terveyden kustannuksella ja tähän projektiin etsitään mahdollisimman helppoa ratkaisua. Valitettavasti oikotietä onneen ei ole.


Normaalipainoisena kehoa muokattaessa kannattaa vaaka heittää romukoppaan. Se ei ole hyvä mittari kertomaan kehosi muutoksista. Monet saliharjoittelun aloittavat säikähtävät, jos paino yhtäkkiä nouseekin, vaikka tavoitteenä oli kiinteytyä.. Vaikka kaikki tietävät, että se lihas oikeasti painaa enemmän kuin läski. Tällöin kannattaakin ennemmin seurata kehittymistä esimerkiksi mittanauhan avulla. Olisiko sieltä vyötäröltä kuitenkin kadonnut senttejä? Menevätkö farkun napit paremmin kiinni kuin aikaisemmin? Painolla ei ole sen kanssa välttämättä mitään tekemistä.


Mitä jos lakattaisiin stressaamasta siitä, mitä vaaka näyttää ja keskityttäisiinkin enemmän siihen miltä kropassa tuntuu? Miltä se peilikuva näyttää ja miten vaatteet sopivat päälle? Mitä jos hakisimmekin hyvää oloa, terveyttä, tasapainoa ja ennen kaikkea jatkuvaa terveellistä elämäntapaa erilaisten painonpudotusprojektien sijasta? Varsinkin kaikki me normaalipainoiset?

Voin sanoa, että sen jälkeen kun lakkasin stressaamasta painostani ja ylipäätään ruokavaliosta, oloni on ollut huomattavasti parempi ja kuten alussa mainitsin, se painokin on pudonnut siinä sivussa ihan huomaamatta.. Aina ei siis tarvitse kituutella tiukalla dieetillä ja silti voi saada tuloksia. ;) (Ei sillä, että minulla mitään painonpudotustarvetta olisi ollutkaan, mutta tämä helpottaa pääsyäni haluamaani painoluokkaan voimanostokisoissa!)


Jos on reilusti ylipainoa, painonpudotus todennäköisesti tuo terveyttä ja hyvää oloa, jolloin vaaka voi olla hyvä apuväline tulosten seurantaan. Normaalipainoisten kuitenkaan ei ole niin oleellista tietää mitä se vaaka näyttää. Vaaka ei kerro välttämättä mitään kehonkoostumuksen muutoksista, joita treenillä ja ruokavaliolla voi saada aikaan.

Unohtakaa liika painon tarkkailu ja keskittykää hyvään oloon, jota saatte terveellisestä ruoasta ja liikunnasta!

Ihanaa loppuviikkoa! ♥

♥:lla Teresa


Ps. Sivun oikeasta laidasta löytyy linkki, jonka kautta pystyt liittymään blogini lukijaksi! Jos siis haluat seurailla hyvinvointiaiheisia juttujani jatkossakin, klikkaa linkkiä. ♥

(Kuvat: Katja Kosola)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti