torstai 29. lokakuuta 2015

Kuusi syytä miksi valita vapaat painot kuntosalilla

Moikka!

Nykyään keskustellaan paljon siitä, tulisiko salitreeni suorittaa vapailla painoilla vai kuntosalilaitteilla. Molemmilla harjoitusmenetelmillä on omat kannattajansa. Itse olen ehdottomasti vapaiden painojen kannattaja, ja tässä teille 6 syytä miksi!

Pakollinen sali-selfie ;)
1.Vapailla painoilla pystytään kuormittamaan montaa lihasta/lihasryhmää yhtäaikaisesti. Esimerkiksi kyykyn tekeminen levytangon kanssa kuormittaa sekä etureisiä, takareisiä että pakaroita, mutta lisäksi mm. core täytyy olla tiukkana, jotta selän asento säilyy. Laitteilla tehtävät liikkeet kuormittavat usein eristetysti vain yhtä lihasta, esim. polven ojennuslaitteessa työskentelee ainoastaan nelipäinen reisilihas.

2. Vapailla painoilla pystytään harjoittelemaan erittäin monipuolisesti. Pelkkä levytanko painoineen riittää kokonaisvaltaisen treenin suorittamiseen. Muutamalla hyvin valitulla liikkeellä saat tehtyä tehokkaan treenin koko vartalolle.

3. Vapailla painoilla tehtävät moninivelliikket (=liikkeet, joissa liikutetaan useampaa niveltä yhtäaikaisesti) saavat aikaan suurimman hormonaalisen vasteen elimistölle. Näistä esimerkkejä voivat olla esim. kyykky, maastaveto tai penkkipunnerrus. Jotta liikettä saadaan useampaan kuin yhteen niveleen, tarvitaan myös useampia lihaksia ja lihasryhmiä tekemään töitä. Mitä useampi lihas työskentelee, sitä suurempi on hormonaalinen vaste. Esimerkiksi testosteronin ja kasvuhormonin (=hormoneita, jotka vaikuttavat mm. lihasten ja voiman kasvuun sekä rasvanpolttoon) eritys on suurimmillaan, kun isot lihasryhmät työskentelevät yhtäaikaisesti.

Kyykkytreenit Jyväskylän Voimaklubilla!
4. Suuri hormonaalinen vaste harjoituksissa vaikuttaa positiivisesti aineenvaihduntaan. Kuten edelle mainitsin, vapailla painoilla tehtävät moninivelliikkeet saavat suurimman hormonaalisen vasteen aikaiseksi elimistössä. Se taas vaikuttaa puolestaan kehomme aineenvaihduntaan. Kiihtynyt aineenvaihdunta auttaa mm. kehoa polttamaan rasvakudosta ja kuluttamaan enemmän energiaa myös levossa.

5. Vapailla painoilla tehtävät liikkeet kuluttavat enemmän energiaa. Mitä useampaa lihasta käytämme liikkeessä, sen enemmän energiaa kuluu. Edellä mainitsin kiihtyneen aineenvaihdunnan vaikutuksesta energiankulutukseen, mutta jo itse treenin aikana saamme kulutettua enemmän vapailla painoilla treenatessa. Tässä siis vinkki laihduttajille ja niille, jotka haluavat vatsapalikat esiin. On parempi unohtaa vatsarutistukset ja hauiskäännöt ja fiksumpaa tehdä mielummin tehokkaita moninivelliikkeitä vapailla painoilla. Kaikki tietävät sen, että kun energiakulutus on energiansaantia suurempi, laihtuu. Vapailla painoilla suoritettu treeni kuluttaa enemmän sekä treenin aikana että sen jälkeen, kuin kuntosalilaitteilla työskentely. Näin pääset nopeammin lähemmäs tavoitteitasi.

6. Säästät aikaa. Syy on sama kuin mikä on jo tullut puheeksi aiemmin: muutamalla liikkeellä saat kuormitettua koko kehoa. Et tarvitse jokaiselle lihakselle omaa liikettä, vaan muutamalla liikkeellä saat tehtyä harjoituksen koko vartalolle, eikä tarvitse käyttää koko iltaa salitreeniin käydessäsi jokaisen kuntosalin laitteen läpi vuorotellen.

Penkkipunnerruksessa joutuu käyttämään useampia eri ylävartalon lihaksia: isoa rintalihasta, kolmipäistä olkalihasta (ojentaja) sekä hartialihaksen etuosaa.
Miltäs kuulostaa? ;) Tässä muutama hyvä syy treenata vapailla painoilla. En väitä, ettäkö kaikki kuntosalilaitteet olisivat turhia kapistuksia, niillä voi kyllä saada hyvin lisäkuormitusta treeniin. Kuitenkaan pelkkä laitteissa istuminen ei tuo parhaita mahdollisia tuloksia, mitä salitreenillä ehkä tavoitellaan. On tavoite sitten voiman lisääminen, painonpudotus, kiinteytyminen tai rasvanpoltto.

Vapailla painoilla treenatessa on kuitenkin tärkeää, että tekniikat ovat kunnossa. Sitä ennen ei kannata lähteä suuria kuormia nostelemaan. Jos itseltä ei löydy tieto-taitoa tekniikoihin, kannattaa pyytää apua, joko kaverilta tai ihan personal trainerilta. Vaikka olisit kokeneempikin treenaaja, ei ole huono idea antaa jonkun kertoa palautetta suorituksista. Kaikilta löytyy aina varmasti jotain parannettavaa. ;)


Ottakaahan salitreeneistä kaikki irti!

 - Teresa

lauantai 24. lokakuuta 2015

Rakastu raakasuklaaseen ♥

Oli tarkoitus kirjoittaa seuraava postaus kuntosalitouhuihin liittyen, mutta näin lauantain kunniaksi päätin ensimmäistä kertaa kokeilla raakasuklaan valmistusta. Lopputuloksesta tuli niin hyvää, että olikin pakko jakaa ohje täälä blogissa!<3

Ensin ajatuksenani oli kokeilla jotain valmista netistä löytyvää repeptiä, sillä kokemusta ei tämmöisen valmistamisesta ollut. Lopulta kuitenkin sekoittelin vain mieleeni juolahtaneita aineksia keskenään ja toivoin parasta. :D Empä olisi uskonut, että tämmöistä herkkua saa näin helposti valmistettua!


Vanilja-kookos-pähkinäsuklaa ♥

Ainekset:

- Raakakaakaojauhe 2rkl
- Kookosmaito 1dl
- Kookosöljy 1rkl
- Hunaja 1rkl
- Vaniljan makuinen heraproteiinijauhe 3rkl
- Cashew -pähkinöitä
- Kookoshiutaleita

Valmistus:

Pilko cashew -pähkinät rouheeksi ja sekoita muiden kuivien aineiden kanssa sekaisin. Lisää joukkoon kookosöljy sekä hunajaa makeutukseksi. Lopuksi kookosmaito ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos muotteihin, koristele haluamallasi tavalla ja pistä pakastimeen jähmettymään (15-30min riittää). 


Herkuttele ♥

- Teresa

maanantai 12. lokakuuta 2015

It's time for breakfast!

Hyvää huomenta!

Edellisessä postauksessa tulikin jo mainittua, että aamupala on ehdottomasti mun mielestä päivän paras ateria! Oon aina aamulla tosi nälkäinen ja pystyisin vetää helposti reilummankin kokoisen aamiaisen. :D En voisi aloittaa mun päivää syömättä ravitsevaa aamiaista. Uskon, että aamiainen on päivän tärkein ateria, sillä se puustaa aineenvaihduntaa yöllisen paaston jälkeen. Lisäksi ravitseva aamupala antaa energiaa pitkälle päivään, ja vaikka aamulla söisi reilummin, ehtii siitä saadut kalorit kuluttaa hyvin päivän aikana. ;)

En oo ikinä ymmärtänyt, miten jotkut voi jättää aamupalan syömättä. :D Itselläni aamupala on aina kuulunut ruokavaliooni, mutta se, mitä lautaselta löytyy, on muuttunut aika paljon tässä viimeisten vuosien aikana. Näin jälkikäteen tarkasteltuna ehdottomasti parempaan suuntaan.. :D Ajattelinkin vähän avata teille, miltä mun aamupalapöydässä on näyttänyt viimeisten vuosien varrella!
Nykyään haluan panostaa siihen, että ruoka sekä näyttää että maistuu hyvältä!
Lapsena oon muistaakseni syönyt aamulla pitkälti leipää. Päälle voita, juustoa ja kinkkua. Puuro ei tainnut maistua mulle kun vasta muutama vuosi sitten. :D

Vuoden 2011 tienoilla perheemme innostui silloisesta "karppaus" -buumista. Jätimme pois lähes kaikki hiilihydraatin lähteet, kuten perunan, riisin, pastan ja leivät. Tänä aikana aamupalani oli usein paistettu kananmuna ja joku hedelmä. En kyllä tajua miten oon sillä jaksanut koulun lounaaseen saakka.. :D

Löysin kesällä päiväkirjan, johon olin hetken aikaa kirjoitellut ruokapäiväkirjaa. En muista, oliko tämä aikaa ennen karppausta vai sen jälkeen, mutta hyvältä ei kuulostanut aamiainen (ainakaan mun mielestä :D), joka sisälsi joko näkkileivän ja omenan tai maustamatonta jugurttia marjoilla. Täyttävää, eikös vain? :D Enkä sano etteikö jollekin riittäisi tuommoinen aamupala, mutta ainakaan itse en enää pärjäisi varmaan puolta tuntia kauempaa.. ;) Päivän muutkin ateriat olivat ihan naurettavia, ja samaan aikaan treenasin n. 12h viikossa. Nykytietämyksellä kuulostaa ihan uskomattomalta, miten on pystynyt treenaamaan ja ylipäätään jaksanut tuona aikana?? :D Ravinnolla on nimittäin suuri vaikutus kehittymiseen ja palautumiseen harjoituksista, mutta ennen kaikkea yleiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin. :)

Näkkileivästä ja jugurtista seuraava vaihe oli maitorahka jollain lisukkeella. :D Lisukkeina toimi piltti, ananaspurkki, marjat tai hedelmä. Proteiini oli silloin päivän sana, joten rahkaa vaan naamariin.

Tuohonastisia ruokia kun tarkastelee, aika pienellä energiamäärällä oon elellyt. :D Energiaa kuluu, vaikka ihminen makaisi koko päivän sohvalla. Tästä syystä kroppa tarvitsee polttoainetta, etenkin jos harjoittelee useamman kerran viikossa.. :D Oon aina ollut tietyllä tavalla kiinnostunut ravitsemuksesta, mutta varmaan tuolloin rahkavaiheessa aloin todella perehtyä aiheeseen. Mitä lähemmäs tätä päivää ollaan tultu, on kiinnostus vaan kasvanut ja tiedonjano lisääntynyt!

Noin puolitoista vuotta sitten aloin syömään kaurapuuroa. :D Aloin vihdoin tajuta, ettei karppaus ollutkaan avain onneen, vaan kyllä niitä hiilihydraattejakin tarvitaan. Kaurapuuron sekaan raejuustoa ja sokeritonta mehukeittoa sekä marjoja, jos mahdollista. Monelle varmasti tuttu yhdistelmä. :D Tästä reseptistä muotoituikin superherkku aamupala, jota söinkin vielä viime kesään asti valehtelematta lähen joka aamu! :D Puurosta sai superhyvää, kun laittoi sekaan valkosuklaa tai coocies&cream -buddingia<3 Aaaah! Siihen en kyllästy varmaan koskaan. Kylkeen paistettuja kanamunia, avot!

Itsepuristettu punajuurimehu kruunasi kesällä aurinkoisen viikonloppuaamun!
Viime aikoina oon kuitenkin innostunut kokeilemaan uusia reseptejä, niinkuin aiemminkin jo mainitsin! Koskee myös aamupaloja. ;) Mietin jatkuvasti, miten saisin ruuasta mahdollisimman ravintoainerikasta, terveellistä mutta maistuvaa. Millainen aamupala pitää kylläisenä, ravitsee ja tekee kropalle hyvää. Mikä voisi näyttää ja maistua hyvältä! Tässä kuvina viimeisten kuukausien aamupalojani. Mitä mieltä ootte, maistuisko? ;)
Kesällä oli kunnon herkuttelubrunssi ;) Ihan en yksin tätä satsia kuitenkaan syöny, vaan onneksi oli hyvää seuraa jakamassa nämä herkut mun kanssa<3 :D


Maittavia aamupalahetkiä<3

- Teresa

perjantai 9. lokakuuta 2015

Tämän päivän aakkoset!

Moikkamoi vaan!

Peurungan kaunista ympäristöä!
Pahoittelut kaikille blogihiljaisuudesta! Arki on ollut todella kiireistä, eikä meno taida hellittää ennen valmistumistani.. :D Opiskeluni ovat tällä hetkellä siinä vaiheessa, että suoritan viimeistä työharjoittelujaksoani, jonka teen Kylpylä Hotelli Peurungassa Laukaalla. Työ on ollut erittäin opettavaista ja olen saanut jo muutaman viikon aikana paljon eväitä tulevaan työelämään!

Työmäärä on kuitenkin suuri, kun päälle laskee opinnäytetyön kirjoittelut ja muut kirjalliset tehtävät. :D Toivoin blogia perustaessani, että pystyisin kirjoitella useamminkin, mutta tällä hetkellä täytyy kuitenkin priorisoida, jotta saisin ne paperit joulukuussa käteen.. :D Vaikka kuinka intoa ja aiheita kirjoiteltaviksi riittäisikin, nyt on maltettava hoitaa ensin työt alta pois! Sitten kun koulujutut alkaa olla paketissa, lupaan olla aktiivisempi täällä blogin puolella. ;)

Peurunka selfie ;)
Otsikkoon palatakseni, olen muutamissa blogeissa törmännt tämänkaltaiseen "tehtävään", joka houkutteli minutkin sitten mukaan! Käyn siis aakkoset läpi, ja kerron jokaisesta kirjaimesta ensimmäisen mieleeni tulevan asian. Katsotaan mitä asioita mulla pyörii tällä hetkellä mielessä. :D


A = Aamupala! Mun mielestä aamupala on vaan päivän paras ateria. :D Päivä ei lähde käyntiin ilman kunnon aamiaista. Lemppareita ovat viikonloppuaamut, kun saa nukkua myöhään ja aamiaisen saa nautiskella rauhassa sängyssä katsellen hyvää sarjaa netflixistä<3

Herkkuaamupalaa<3
B = Banaani. Varmaan lemppari hedelmä tällä hetkellä. :D Onhan se nyt hyvää omnomnom.. 

C = C-vitamiini. Nykyään tulee nautittua treenin jälkeen, sillä luin jostain, että se mahdollisesti pienentää treenin jälkeistä "tulehdusikkunaa" elimistössä ja sitä kautta pienentää riskiä sairastua. On totta tai ei, eipä tuosta haittaakaan voi olla. :D

D = D-vitamiini. D-vitamiinia käytän päivittäin, sillä monien tutkimusten mukaan suomalaisten D-vitamiinin saanti jää alle suositusten. D-vitamiinihan vaikuttaa mm. vastustushykyyn, luuston terveyteen sekä hormonitoimintaan. Pelkästä ravinnosta ja auringosta syksyisenä vuodenaikana D-vitamiinin saanti jää väistämättä liian vähäiseksi, joten näen tarpeelliseksi napata sitä ravintolisänä. :)

E = Eväät. Teen aika pitkiä päiviä työharjoittelussa, joten eväiden teko on tullut aika tutuksi. :D Haluan panostaa hyvälaatuiseen ruokaan, joten valmistan aina itse reilun annoksen ruokaa puhtaista raaka-aineista ja otan mukaan myös terveellisiä välipaloja. Joku kerran kommentoi taukohuoneessa kun näki mun ruokalautasen, että tollahan pitäisi jaksaa pari päivää syömättä, kun ruokaa oli niin paljon.. :D Mutta eipä siinä kyllä kauan mennyt kun oli taas nälkä!

F = Foam roller. Liian harvoin käytössä oleva erittäin hyödyllinen kapistus!

G = Gluteeniton. Nykyään melkein mitä vaan tuotetta saa gluteenittomana vaihtoehtona. Vielä reilu pari vuotta sitten, kun itsellänikin keliakia todettiin, oli paljon vähemmän valikoimaa. Nykyään moni noudattaa gluteenitonta ruokavaliota erilaisista syistä, mikä varmasti on vaikuttanut siihen, että nykyään tarjontaa löytyy paljon aikaisempaa paremmin. Sehän sopii mulle!

H = Hiilihydraatti. Jostain syystä melkeen kaikista kirjaimista tulee jotain ruokaan liittyvää mieleen.. :D Hiilihydraatit on tärkeitä, varsinkin urheilevalle ihmiselle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana mitä hiilareita syöt, valkoisilla höttöhiilareilla et tee mitään, kun taas hyviä hiilarinlähteitä ovat mm. kasvikset, marjat ja hedelmät! :)

I = Ilo. Tällä hetkellä oon todella iloinen monista asioista. Vaikka kiirettä ja stressiä pukkaa olemaan enemmän kuin tarpeeksi, on minulla monia asioita, jotka tekevät minut iloiseksi tällä hetkellä: uusi asunto, rakastava avopuoliso ja paras ystävä tulossa vierailulle ensi viikolla<3

Monta hyvää syytä hymyillä!
J = Joulukuu. Joulukuussa olisi tarkoitus saada ne liikuntaneuvojan ja personal trainerin paperit käteen! Vähän jännittää miten saan kaikki kurssit ja tehtävät pakettiin siihen mennessä, mutta onneksi on vielä pari kuukautta aikaa. Oon kuitenkin varma, että tää tyttö pistää parastaan loppuun asti. ;)

K = Kesäkurpitsa. Ehdottomasti mun tän hetken suosikkivihannes! :D En oo edes aina pitänyt siitä, mutta olen vanhemmiten oppinut tykkäämään kesäkurpitsan kaltaisista miedoista mauista, joten nykyään lapsena vihaamani kasvikset ovat suurinta herkkuani! Nam<3

L = Loma. Monella alkaa syyslomat tänään! Nauttikaahan ihmiset, syökää hyvin, nukkukaa paljon, rentoutukaa, tavatkaa ystäviä ja perheenjäseniä ja tehkää lomasta ikimuistoinen<3 Itsehän viettelen lomaa vasta marraskuun alkupuolella, mutta ajattelin nauttia vapaasta viikonlopusta senkin edestä!

M = Magnesium. Magnesiumista on tullut lueskeltua paljon lähiaikoina. Oletteko miettineet, että magnesiumin laadulla on suuri merkitys sen vaikuttavuuteen elimistössä? Marketeista löytyvä halpa magnesiumoksidi on laadultaan heikkoa, eikä se imeydy elimistöön juuri ollenkaan. Saat sillä korkeintaan vatsasi sekaisin. Vastaavasti esim. magnesiumsitraatti on jo paljon laadukkaampi valmiste, ja sen hyvän imeytyvyyden vuoksi se pääsee vaikuttamaan elimistössä paljon magnesiumoksidia paremmin. Muita hyviä magnesiumin muotoja ovat mm. magnesiumtauraatti ja -glysinaatti, jotka vaikuttavat mm. unenlaatuun ja nukahtamiseen positiivisesti.

N = Nukkuminen. Nukkuminen on ihanaa ja hyvät yöunet tekee hyvää niin kropalle kuin mielelle. Unen aikana elimistö palautuu päivän rasituksesta ja valmistautuu uuteen päivään. Pidä siis huolta riittävästä unen määrästä ja laadusta!

O = Oliiviöljy. Hyvän rasvan lähde, jota tulee käytettyä niin ruuanlaitossa kuin salaatissa kastikkeena. :)

P = Pinaatti. Yksi tämänhetken käytetyimmistä viherkasveista. :D Sopii ihan joka paikkaan, vihersmoothieen, salaattiin tai munakkaan väliin. Kannattaa kokeilla!


Q = Quest Bar! Parhaita protskupatukoita ikinä! En osaa ees päättää mikä maku on paras, kaikki on niiin herkkuja! Mm mm...

R = Ruoka. Tää nyt oli helppo, koska ruoka on aina mielessä, se on hyvää ja syöminen kivaa<3

S = Sali. Ehdoton ykkösharrastus tällä hetkellä tuo puntilla käyminen. :D Oon siirtyny taas voimaharjoittelusta vähän pidempiin sarjoihin, mutta voiman lisäännyttyä on kiva, kun niissäkin saa käyttää isoja painoja. ;)

T = Tampere. Kotipaikka ollut viimeiset pari vuotta, mutta joulukuussa virallisesti tää tyttö lähtee valloitamaan Jyväskylää! :) Vaikka täälä asustelen jo nyt muutenkin työharjoittelun aikana. :D En ihan kauheesti oo kerinnyt kaupunkiin vielä tutustua, mutta kyllä tää taitaa olla aika rakkautta ensi silmäyksellä<3

U = Uni. Viime aikoina kiireiden keskellä oon ihan ottanu asiakseni panostaa tähän. Tulisin hulluksi jos ottaisin tunteja yöunista. :D Yleisen jaksamisen kannalta on erittäin tärkeää nukkua tarpeeksi ja ennen kaikkea laadukasta unta. Oon tottunut juomaan paljon vettä päivän aikana, mikä välillä aiheuttaa sen, että yöllä heräilen hyppäämään wc:ssä. Nykyään juon edelleen reilusti vettä, mutta vähennän juomista iltaa kohti, jotta saisin nukuttua yön sikeästi heräilemättä välillä. :) Ja se toimii!

V = Viini. Valkoviini. Alkoholia tulee nykyään erittäin harvoin nautiskeltua. :D Joskus on ollut toisinkin, mutta nykyään niinä harvoina kertoina kun alkoholia tulee nautittua, tekee eniten mieli esim. jotain puolikuivaa valkoviiniä. :) Lähes kaikki ligöörit ja siiderit on juotu siihen pisteeseen, ettei niistä paljon mitään enää alas saa. :D Aiheesta tulossa omaa postausta tulevaisuudessa!

W = Walter White. The Breaking Badin päähahmo, ihan paras tv-sarja! :D Ei kauaa nokka tuhissut, kun oli kaikki tuotantokaudet taputeltu!

X = X-factor. Sarja, mitä ei oo tullu edes katottua. :D Mutta yritäpäs nyt jotain muuta X:stä keksiä..

Y = Ystävät. Mulla on aika iso joukko hyviä ystäviä, joista olen erittäin kiitollinen<3 Iso ikävä monia tärkeitä ihmisiä, joita oon nähnyt ihan liian pitkä aika sitten viimeksi!! Ootte mulle jokainen ihan super tärkeitä, lupaan että oon enemmän tavoitettavissa kun työmäärät helpottaa! Pusuja ja haleja kaikille rakkaille<3

Ihania naisia<3
Z = Zalando. Olin joskus aika kova tilailemaan mm. vaatteita ja kenkiä netistä. :D Zalando oli yks suosikkisivusto. Löysin sieltä joskus aivan super ihanat nilkkurit<3 Pitäisköhän taas käydä pitkästä aikaa tsiikailemassa, mitä sieltä löytyisi.. :D

Å = Ååååå ei tuu nyt kyllä mitään mieleen. :D

Ä = Äiti. Äitini on yks mun elämäni tärkeimmistä ihmisistä<3 Tiiän, ettei tuu tuota liian usein ääneen sanottua, enkä aina sitä varmaan ulospäin edes näytä. Jos kuitenkin satut äiti tän lukemaan, haluan että tiedät: oot mulle tärkeä<3

Ö = Ötökät. Vihaan ötököitä yli kaiken! :D Ei oo edes väliä, minkälainen ötökkä on kyseessä, todennäköisesti en pidä siitä. En edes tiedä mikä niissä on niin iljettävää, mutta jotenki vaan ne etoo mua tosi paljon.. :D Erityisesti kaikki koppakuoriaiset! (vaikka ne ei edes tee mitään...)


Valmista tuli, huh. Jostain syystä varmaan yli puolet mieleen tulleista asioista liittyy ruokaan.. :D Hahah. Mutta tälläisiä asioita mulla tuli tänään kirjaimista ekana mieleen. Palaillaan!


- Teresa