torstai 29. lokakuuta 2015

Kuusi syytä miksi valita vapaat painot kuntosalilla

Moikka!

Nykyään keskustellaan paljon siitä, tulisiko salitreeni suorittaa vapailla painoilla vai kuntosalilaitteilla. Molemmilla harjoitusmenetelmillä on omat kannattajansa. Itse olen ehdottomasti vapaiden painojen kannattaja, ja tässä teille 6 syytä miksi!

Pakollinen sali-selfie ;)
1.Vapailla painoilla pystytään kuormittamaan montaa lihasta/lihasryhmää yhtäaikaisesti. Esimerkiksi kyykyn tekeminen levytangon kanssa kuormittaa sekä etureisiä, takareisiä että pakaroita, mutta lisäksi mm. core täytyy olla tiukkana, jotta selän asento säilyy. Laitteilla tehtävät liikkeet kuormittavat usein eristetysti vain yhtä lihasta, esim. polven ojennuslaitteessa työskentelee ainoastaan nelipäinen reisilihas.

2. Vapailla painoilla pystytään harjoittelemaan erittäin monipuolisesti. Pelkkä levytanko painoineen riittää kokonaisvaltaisen treenin suorittamiseen. Muutamalla hyvin valitulla liikkeellä saat tehtyä tehokkaan treenin koko vartalolle.

3. Vapailla painoilla tehtävät moninivelliikket (=liikkeet, joissa liikutetaan useampaa niveltä yhtäaikaisesti) saavat aikaan suurimman hormonaalisen vasteen elimistölle. Näistä esimerkkejä voivat olla esim. kyykky, maastaveto tai penkkipunnerrus. Jotta liikettä saadaan useampaan kuin yhteen niveleen, tarvitaan myös useampia lihaksia ja lihasryhmiä tekemään töitä. Mitä useampi lihas työskentelee, sitä suurempi on hormonaalinen vaste. Esimerkiksi testosteronin ja kasvuhormonin (=hormoneita, jotka vaikuttavat mm. lihasten ja voiman kasvuun sekä rasvanpolttoon) eritys on suurimmillaan, kun isot lihasryhmät työskentelevät yhtäaikaisesti.

Kyykkytreenit Jyväskylän Voimaklubilla!
4. Suuri hormonaalinen vaste harjoituksissa vaikuttaa positiivisesti aineenvaihduntaan. Kuten edelle mainitsin, vapailla painoilla tehtävät moninivelliikkeet saavat suurimman hormonaalisen vasteen aikaiseksi elimistössä. Se taas vaikuttaa puolestaan kehomme aineenvaihduntaan. Kiihtynyt aineenvaihdunta auttaa mm. kehoa polttamaan rasvakudosta ja kuluttamaan enemmän energiaa myös levossa.

5. Vapailla painoilla tehtävät liikkeet kuluttavat enemmän energiaa. Mitä useampaa lihasta käytämme liikkeessä, sen enemmän energiaa kuluu. Edellä mainitsin kiihtyneen aineenvaihdunnan vaikutuksesta energiankulutukseen, mutta jo itse treenin aikana saamme kulutettua enemmän vapailla painoilla treenatessa. Tässä siis vinkki laihduttajille ja niille, jotka haluavat vatsapalikat esiin. On parempi unohtaa vatsarutistukset ja hauiskäännöt ja fiksumpaa tehdä mielummin tehokkaita moninivelliikkeitä vapailla painoilla. Kaikki tietävät sen, että kun energiakulutus on energiansaantia suurempi, laihtuu. Vapailla painoilla suoritettu treeni kuluttaa enemmän sekä treenin aikana että sen jälkeen, kuin kuntosalilaitteilla työskentely. Näin pääset nopeammin lähemmäs tavoitteitasi.

6. Säästät aikaa. Syy on sama kuin mikä on jo tullut puheeksi aiemmin: muutamalla liikkeellä saat kuormitettua koko kehoa. Et tarvitse jokaiselle lihakselle omaa liikettä, vaan muutamalla liikkeellä saat tehtyä harjoituksen koko vartalolle, eikä tarvitse käyttää koko iltaa salitreeniin käydessäsi jokaisen kuntosalin laitteen läpi vuorotellen.

Penkkipunnerruksessa joutuu käyttämään useampia eri ylävartalon lihaksia: isoa rintalihasta, kolmipäistä olkalihasta (ojentaja) sekä hartialihaksen etuosaa.
Miltäs kuulostaa? ;) Tässä muutama hyvä syy treenata vapailla painoilla. En väitä, ettäkö kaikki kuntosalilaitteet olisivat turhia kapistuksia, niillä voi kyllä saada hyvin lisäkuormitusta treeniin. Kuitenkaan pelkkä laitteissa istuminen ei tuo parhaita mahdollisia tuloksia, mitä salitreenillä ehkä tavoitellaan. On tavoite sitten voiman lisääminen, painonpudotus, kiinteytyminen tai rasvanpoltto.

Vapailla painoilla treenatessa on kuitenkin tärkeää, että tekniikat ovat kunnossa. Sitä ennen ei kannata lähteä suuria kuormia nostelemaan. Jos itseltä ei löydy tieto-taitoa tekniikoihin, kannattaa pyytää apua, joko kaverilta tai ihan personal trainerilta. Vaikka olisit kokeneempikin treenaaja, ei ole huono idea antaa jonkun kertoa palautetta suorituksista. Kaikilta löytyy aina varmasti jotain parannettavaa. ;)


Ottakaahan salitreeneistä kaikki irti!

 - Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti