sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

#10STEPS NRO 8: Mikä erottaa onnistujan ja epäonnistujan?

Aloitetaan tylsällä faktalla: Kun tavoitellaan jotain, on varmaa, etteivät asiat mene aina 100% suunnitelmien mukaan. Piste.

Edes arvokilpailuihin tähtäävä kilpaurhelija välttyy harvoin ikäviltä takaiskuilta matkansa varrella. Kuinka voidaan olettaa, että kaikki menisi täysin suunnitellusti niillä, joiden täytyy käydä töissä, koulussa, pitää huolta perheestään ja jotka eivät pysty panostamaan treeneihin, ruokavalioon ja palautumiseen 100% vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä?

Välillä lapsi sairastuu, auto hajoaa, työt kasaantuvat, opiskelutehtävien deadlinet paukkuvat, tulee yllättäviä menoja ja aika on kortilla. Tämä on elämää. Vaikka kuinka haluaisit, ei aina kaikkeen pysty itse vaikuttamaan ja sattuma puuttuu peliin jossain vaiheessa.

Harmillista, mutta totta.

Valmistautumiseni ensimmäisiin klassisen voimanoston SM-kilpailuihini ei ollut paras mahdollinen - tein mm. yhtäaikaa enemmän töitä kuin olen tehnyt koskaan aikaisemmin. Halusin kuitenkin pärjätä, joten panostin viikonloppuisin treenaamiseen ja palautumiseen - ja tein lopulta kaikissa lajeissa (kyykky, penkki, mave) uudet kilpailuennätykseni!

Mikä erottaa onnistujan ja epäonnistujan?

On kyse sitten kilpaurheilusta, harrastuksesta, elämäntaparemontista tai kehonmuokkausprojektista - se miten onnistut, riippuu paljon siitä, miten otat nämä vastoinkäymiset vastaan. Jos heität hanskat tiskiin heti, kun ensimmäinen vastoinkäyminen yllättää (unohdit esimerkiksi eilen valmistamasi ruoat kotiin ja lounasravintolassa et pystykään laskemaan tarkkoja makroja annoksellesi..), olet syöksykierteessä matkalla kohti lähtöpistettäsi. Vaihtoehtoisesti täytät lautasesi hyvällä omallatunnolla lautasmallin mukaisesti mahdollisuuksien mukaan ja nautit ruoan yhdessä työkavereidesi kanssa, jolloin olet taas askeleen lähempänä tavoitettasi.

Se, pääsetkö tavoitteeseesi, riippuu siis paljon omasta ajattelutavastasi. Kuinka otat ne (väistämättä myös sinun kohdallesi tulevat) vastoinkäymiset vastaan? 

Lannistutko vastoinkäymisistä vai käännätkö ne voitoksesi? Jos sairastut etkä pääse liikkumaan, voit kuitenkin syödä terveellisesti. Kun taas sorrut työpaikan kahvipöydässä muutamaan konvehtiin, voit edelleen tehdä suunnittelemasi kuntosalitreenin illalla. Kukaan ei välty ilman vastoinkäymisiä, mutta onnistujat erottuvat sillä, että he ottavat vastoinkäymisistä opikseen eivätkä jää märehtimään epäonnistumista.

Epäonnistumisilta ja vastoinkäymisiltä välttyy harvoin kokonaan. Tuloksia tekevät kuitenkin juuri ne, jotka osaavat käsitellä nämä tilanteet ja toimia niissä oikealla tavalla.

Aina treenit eivät kulje. Onnistuja kuitenkin ymmärtää, että se kuuluu asiaan - eikä jää märehtimään yhtä epäonnistunutta treeniä / nostoa / ateriaa / huonosti nukuttua yötä tms. Älä luovuta vastoinkäymisten sattuessa, vaan tee töitä kahta kovemmin - näin saavutat tavoitteesi nopeammin kuin uskotkaan!!

Tavoitteiden saavuttamisessa kannattaa miettiä aina kokonaisuutta. Tulokset koostuvat tavoitteesta riippumatta yleensä monesta eri osa-alueesta. Esimerkiksi laihduttajan on kiinnitettävä huomiota niin harjoittelun määrään ja laatuun, ruokavalioon, arkiliikuntaan, lepoon ja palautumiseen kuin riittävään uneen ja stressinhallintaankin. Jos yksi osa-alueista tuottaa haasteita, kannattaa muista pitää kiinni kynsin ja hampain - eikä luovuttaa kaikilla osa-alueilla ja palata näin lähtöruutuun.

Tavoitteisiin pääseminen on pitkäjänteistä toimintaa, jossa JOKAINEN PÄÄTÖS VIE SINUA JOKO LÄHEMMÄS TAVOITETTASI TAI KAUEMMAS SIITÄ. On tavoitteesi sitten pudottaa painoa -10kg, nostaa kyykkytulokstasi +20kg tai kasvattaa lihasmassaasi, parantaa lihaserottuvuuttasi tai kiinteytyä - tulokset eivät tule parissa viikossa tai kuukaudessa vaan joudut toimimaan tavoitteen eteen pitkäjänteisesti ja määrätietoisesti.

Jos harjoittelee, syö ja palautuu vähän sinnepäin, tuloksetkin ovat todennäköisesti (ja valitettavasti) vähän sinnepäin.

Äläkä syytä ulkoisia tekijöitä omasta epäonnistumisestasi. Olisihan se kivaa, jos aikaa olisi enemmän, rahaa olisi enemmän, olisi paremmat geenit ja kropan mittasuhteet. Olisi kivaa jos loukkaantumisia ei olisi ollut, lomat kestäisivät pidempään, lounasravintolassa olisi parempaa ruokaa ja töissä paremmat työajat. Unohda asiat, joihin et pysty vaikuttamaan ja keskity siihen, mitä sinä PYSTYT tehdä paremmin

Voit aloittaa vaan siitä, missä olet JUURI NYT.

Marraskuussa voitin ensimmäisistä klassisen voimanoston SM-kilpailuistani pronssia. Tiedän, että kirkkaammille mitaleille pääseminen vaatii kovaa työtä VUODEN YMPÄRI - mutta sitä kohti mennään!!!

Aiotko SINÄ seuraavan vastoinkäymisen tullessa kohdallesi heittää hanskat tiskiin vai jatkaa matkaasi höyryveturin lailla kohti maalia?? Oletko sinä onnistuja vai epäonnistuja???

♥:lla Teresa

Ps. Linkkin takaa löydät postaussarjan aiemmat osat:
10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
Nuku riittävästi
Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta
Arkiliikunta apuna painonhallinnassa
Tee tuloksia säännöllisellä harjoittelulla
panosta palautumiseen
Vältä näitä ja voi paremmin
Stressin vaikutus terveyteen

2 kommenttia:

  1. Pakko taas hehkuttaa kuin loistava tää postaussarja on! Itsekkin taisin kirjoittaa jo ensimmäiseen postaukseen, että kyllähän elämäntaparemppa onnistuu justiinsa niin kauan kun sitä ei lopeta. :D -Rouva R // Rakkauden rasvaprosentti-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos!! :) Kiva että tykkäät! Haha joo toi on kyllä niin hyvin sanottu!! :D Kiitos ihanasta kommentistasi! ♥

      Poista