lauantai 25. maaliskuuta 2017

#10STEPS NRO 9: Älä mieti liikaa - tee vaan!

Sain kouluaikana (opiskellessani liikuntaneuvojaksi) ystävältäni hyvän neuvon, joka on toiminut monessakin tilanteessa (vielä opiskeluajan jälkeenkin).

Viimeinen syksy ennen joulukuussa valmistumista oli stressaavaa aikaa (vaikkakin yhtäaikaa ihan parasta!), sillä tehtävää oli enemmän kuin tarpeeksi. Koulupäivät itsessään olivat pitkiä, lisäksi kotiin jäi hoidettavaksi useita laajoja kirjallisia tehtäviä, piti hoitaa näytöt kunnialla jne. Samalla tein töitä ryhmäliikuntaohjaajana, välissä yhden kouluaikani raskaimman (vaikkakin myös antoisimman ja opettavaisimman) työharjoitteluni sekä treenasin tavoitteellisesti (vaikka en harrastanut vielä voimanostoa). Myönnän olleeni jossain vaiheessa niin väsynyt, että itku oli herkässä.

Silloin sain ystävältäni simppelin, mutta erittäin toimivan neuvon:

"Älä mieti liikaa, tee vaan."

Helpommin sanottu kuin tehty? Ei välttämättä.

Olen usein jälkeenpäin stressaavissa tilanteissa palauttanut mieleeni nuo sanat. Enkä vain stressaavissa tilanteissa, vaan myös tavoitellessani jotain (muun muassa kilpailuihin valmistautuessani). Ohje toimii ehkä parhaiten silloin, kun on monta rautaa tulessa yhtä aikaa - miksi käyttäisit aikaa ja energiaa asioiden vatvomiseen, kun voisit vain tehdä sitä, mitä sinun täytyy - jotta saavutat tavoitteesi tai saat hoidettua esimerkiksi työ- tai opiskelutehtäväsi? (Kuka muu tunnustaa, että lukiessasi esimerkiksi tenttikirjaa lasket jäljellä olevia sivuja sen sijaan, että vain lukisit reippaasti eteenpäin? :D)

Tottakai päästäksesi siihen tilanteeseen, että voit vain alkaa suorittaa liikoja murehtimatta tehtävääsi, vaatii se jonkinlaista suunnitelmaa. Ilman suunnitelmaa on haastavaa (lähestulkoon mahdotonta) tyhjentää pää turhasta stressistä ja aloittaa toimiminen tavoitteen edellyttämällä tavalla.


On kyse sitten opiskelutehtävistä, töistä, elämäntaparemontista, kehonmuokkausprojektista tai suorituskyvyn nostamisesta - parhaiten pääset haluamiisi tuloksiin, kun sinulla on suunnitelma tavoitteeseen pääsyysi. Erilaiset "to do" -listat toimivat hyvin työ- ja koulutehtävien kanssa, mutta muihin edellä mainittuihin tavoitteisiin suosittelen käyttämään aikaa siihen, että oikeasti mietit, mitä sinun täytyy tehdä, jotta pääset tavoitteeseesi.

Kun sinulla on tavoite, toimi seuraavalla tavalla ja lupaan, että tulosta alkaa tulla nopeasti!!

1. Tee suunnitelma. Voit tehdä sen itse, yhdessä ystäväsi kanssa tai ottaa avuksesi esimerkiksi personal trainerin. Suosittelen pyytämään apua, jos epäröit hiukankin, miten järkevä suunnitelma muodostetaan ja mitä kaikkea siinä kannattaa ottaa huomioon.

2. Tee konkreettisia asioita suunnitelmasi toteuttamiseksi. Merkkaa treenit kalenteriisi, osta kaupasta ruokaa joka sopii ruokavalioosi ja valmista ruoka-annoksia valmiiksi jääkaappiisi. Osta uudet treenivaatteet tai -kengät jos niille on tarvetta, hanki salikortti ja/tai personal trainer tai mitä ikinä sinun suunnitelmasi vaatiikin toteutuakseen.

3. Toteuta suunnitelmaasi. Älä mieti kaupassa mitä ostaisit, vaan osta se vaan se mitä ruokavalioosi kuuluu. Älä jää miettimään sohvalle jaksaisitko treenata tänään vaan katso kalenteriasi - lukeeko sielä että tänään treenataan? Jos suunnitelmaasi kuuluu mennä ajoissa nukkumaan, pese hampaat ajoissa, pistä elektroniset laitteet kiinni ja pistä se pää tyynyyn. Älä jää pohtimaan käytätkö liukuportaita tai hissiä vaan nouse rappuset ylös lisätäksesi arkiliikuntaasi. Älä mieti liikaa - tee vaan!

..Ja kyllä, nämä ovat ihan itsestään selviä asioita. Kysy kuitenkin itseltäsi, toimitko näiden periaatteiden mukaan vai et?Itsellänikin on vielä parannettavaa tämän asian kanssa, mutta olen kyllä petrannut kouluaikojen jälkeen todella hyvin. Siitä huolimatta löydän itseni (liian) usein esimerkiksi selailemasta some -kanavia puhelimella läpi illalla sängyssä, vaikka voisin hyvin pistää silmät kiinni ja nukkua paremmat yöunet - ja kurkata ne somet läpi vaikka aamulla.

Pääset oikeasti HELPOMMALLA, kun vaan teet sen, mitä sinun täytyy - etkä edes mieti muita vaihtoehtoja! Jos olet päättänyt olla syömättä sitä pullaa työpaikan kahvipöydästä, niin silloin olet päättänyt olla syömättä. Ole ylpeä päätöksestäsi ja pidä siitä kiinni, vaikka joku sen kyseenalaistaisikin!

Kun pidät kiinni päätöksistäsi ja suunnitelmastasi, tulet varmasti saavuttamaan myös tavoitteesi!!!

♥:lla Teresa

Lue myös muita artikkeleita, joista voi olla apua tavoitteesi saavuttamisessa:

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
Nuku riittävästi
Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta
Arkiliikunta apuna painonhallinnassa
Tee tuloksia säännöllisellä harjoittelulla
Panosta palautumiseen
Vältä näitä ja voi paremmin
Stressin vaikutus terveyteen
Mikä erottaa onnistujan ja epäonnistujan?

Psst! Ensi viikolla olisikin luvassa postaussarjan viimeinen osa!!

2 kommenttia:

  1. Jos kilpailukutsussa ei lue että "kilpailtava sarjassa johon ilmoittautuu" niin silloin voi vaihtaa kisapaikalla painoluokkaa. Järjestäjäkohtaista tietysti antavatko vielä kisapaikalla vaihtaa sarjaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, hyvä tietää! Muistaakseni se taisi lukea kilpailukutsussa. Hyvä siis, että sain juuri ja juuri painon alas - ettei tarvinnut hypätä uudestaan pyörän selkään. :D

      Poista