keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

#10STEPS NRO 7: Stressin vaikutus terveyteen

Terveellisistä elämäntavoista puhuttaessa en voi sivuuttaa stressin vaikutusta hyvinvointiin. Krooninen stressitila on yksi suurimmista hyvinvointia alentavista tekijöistä, jonka vuoksi se vaatii ehdottomasti oman postauksensa postaussarjassani.

Positiivinen stressi on hyvä juttu - se ajaa meitä eteenpäin, auttaa meitä kehittymään ja parantaa suorituskykyämme. Positiivinen stressi on hetkellistä ja ohimenevää antaen voimaa ja rohkeutta kokeilla uusia juttuja sekä haastaa itseämme. Stressi puskee meidät mukavuusalueen ulkopuolelle ja auttaa meitä saavuttamaan haluamamme.

Stressireaktio on välttämätön osa elämäämme. Ongelmia syntyy vasta, jos stressitila jää päälle.


Kävimme viikonloppuna ystäväni kanssa lataamassa akkuja tulevaan viikkoon tekemällä pienen päiväretken Hitonhaudalle. 
Iltapäivään kuului hangessa tarpomista, peppumäkilaskua alas jyrkänteeltä sekä kipeät poskilihakset nauramisesta. Ei kyllä stressanut tuleva viikko sitten yhtään!

Nykyään monen elämä on hektistä paikasta toiseen juoksemista. On työt, opiskelu, perhe, ystävät sekä harrastukset ja kaikessa halutaan pärjätä - parhaalla mahdollisella tavalla. Jotta kaikki päivän hommat ehditään hoitaa, nipistetään lisäaikaa helposti yöunista ja syödään jos ehditään - jonka jälkeen ikävä oravanpyörä on valmis.

Fyysisen ja psyykkisen stressin aikana elimistö tuottaa kortisolia (=energia- ja stressihormoni). Jatkuvasti korkea kortisolin määrä elimistössä ylläpitää sympaattisen hermoston toimintaa, jonka jatkuvalla aktivaatiolla on useita haittavaikutuksia elimistölle.

Stressin myötä muun muassa ruokahalu kasvaa, lihaskudosta puretaan energiaksi, rasvan kertyminen lisääntyy, kolesteroliarvot ja triglyseridit nousevat, verenpaine kohoaa, aivokemia muuttuu (mm. dopamiinin ja serotoniinin tuotanto heikkenee, joka saattaa johtaa masennukseen ja ahdistumiseen), insuliinin sietokyky heikkenee, verensokeri kohoaa (altistavat diabetekselle), maksa rasittuu ja kuona-aineiden ja myrkkyjen poisto heikkenee (johtaa maksan toimintahäiriöihin sekä krooniseen väsymykseen), luusto heikentyy, aineenvaihdunta hidastuu, sukupuolihormonien määrä laskee sekä lisäksi immuunisolujen määrä vähenee ja niiden aktiivisuus heikkenee. Jatkanko vielä?

Kuten huomaatte, stressi ei ole leikin asia ja siihen kannattaa IHAN OIKEASTI kiinnittää huomiota. Pidä siis huolta siitä, että järjestät itsellesi välillä aikaa vaan olla ja levätä. Ota myös käyttöösi erilaisia stressinhallintakeinoja (omat vinkkini löydät postauksen lopusta). Toivon, että edellinen lista motivoi teitä ottamaan stressinhallinnan yhdeksi päätavoitteeksenne matkallanne kohti pysyvästi terveellisempää elämäntapaa.


Jos stressin vaikutus kehoon ja hormonitoimintaan kiinnostaa enemmänkin, suosittelen lukemaan Kaisa Jaakkolan kirjoja!

Tässä vielä lista oireista, jotka usein liittyvät elimistön kortisolitasojen epätasapainoon. Jos useampi seuraavan listan oireista kuvaa omaa olotilaasi viime aikoina, suosittelen ottamaan käyttöön postauksen lopussa olevia stressinhallintakeinoja jo TÄNÄÄN.

Unihäiriöt (vakeus nukahtaa vaikka väsyttäisi sekä heräily kesken unien)
Ärtyneisyys ja tunne ylikierroksilla olosta
Voimakas väsymys, jaksamaton ja veltto olo sekä lihasheikkous
Painonnousu ja rasvan kertyminen erityisesti vatsan alueelle
Hedelmättömyys
Heikko libido  
Alakuloinen mieliala sekä "sumuinen" olo päässä
Heikentynyt muisti ja huono keskittymiskyky, huimaus
Vastustuskyvyn heikkeneminen 


Lupuksi haluan jakaa teille omat vinkkini stressinhallintaan:

1. Harrasta liikuntaa. Muista kuitenkin, että liikunnan on tarkoitus tuoda hyvää oloa - ei lisää stressiä. Muista myös, että liikuntasuoritus on myös aina stressi keholle - sen vuoksi liikuntasuoritukset kannattaa pitää kohtuullisen pituisina ja huolehtia laadukkaasta ruoasta mahdollisimman pian treenin jälkeen. Näin kehon hajottava tila kääntyy rakentavaksi ja kortisolitasot saadaan tasoittumaan.

2. Pidä huolta riittävästä ja laadukkaasta unesta. Mitä stressaavampi ajanjakso sinulla on, sitä tärkeämpää on huolehtia myös siitä, että nukut tarpeeksi.

3. Joogaa, venyttele ja/tai meditoi. Keskity tekemiseen ja koita unohtaa kaikki muu ympäriltäsi. Älä pyörittele mielessäsi päivän tapahtumia, vaan keskity siihen, mitä teet juuri nyt. Värittele aikuisten värityskirjaa, piirrä, maalaa, kuuntele musiikkia tai mene edes hetkeksi sohvalle makaamaan ja hengitä pari kertaa oikein syvään.

4. Älä yritä tehdä montaa asiaa samanaikaisesti. Kun teet yhden asian kerrallaan, olet suurella todennäköisyydellä myös paljon nopeammin saanut hoidettua askareesi.

5. Nuku päiväunet. Kääriydy pehmeään vilttiin, pistä silmäsi hetkeksi kiinni ja laita rentouttavaa musiikkia soimaan - tai nauti hiljaisuudesta.

6. Suunnittele päiväsi etukäteen. Muista jättää tilaa myös rauhoittumiselle ja rentoutumiselle. Älä kirjaa kalenteriasi täyteen ohjelmaa, menoa ja tekemistä aamusta iltaan seitsemänä päivänä viikossa, vaan hallitse kalenterisi ja ajankäyttösi!

7. Ota aikaa itsellesi. Tee itsellesi mieluisia asioita tai jotain sellaista, mikä juuri sillä hetkellä vaan sattuu tuntumaan hyvältä.



Onko sinulla joitain hyväksi havaittuja stressinhallintakeinoja?? :) Olisi kiva, jos jakaisit vinkkisi kommenttiboksissa! ♥

Ps. Ihanaa naistenpäivää kaikille naisille!! ♥

Psst! Lue myös nämä:

10 Askelta kohti pysyvästi terveellistä elämäntapaa
Nuku riittävästi
Kuusi kultaista ravitsemusperiaatetta
Arkiliikunta apuna painonhallinnassa
Tee tuloksia säännöllisellä harjoittelulla
Panosta palautumiseen
Vältä näitä ja voi paremmin

♥:lla PT Teresa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti