torstai 8. syyskuuta 2016

Usein kysytyt kysymykset (personal trainerilta) + Vastaukset

Personal trainerin työssä vastaan tulee usein kysymyksiä siitä, onko joku asia hyvä tai huono. Paljon kysytään myös sitä, kannattaako jotain tehdä vai ei. Tässä teille muutamia esimerkkejä:

Onko ryhmäliikunta hyvä juttu? Kannattaako maitoa juoda? Polttaako 3x15 toistomäärät hyvin rasvaa? Onko voimaharjoittelu parempi vaihtoehto kuin juoksu? Onko peruna parempi kuin bataatti? Yksittäisistä asioista voi olla vaikea sanoa suoraan, onko ne hyviä vai huonoja. Ne ovat joko hyviä tai huonoja verrattuna johonkin muuhun. Se, onko ryhmäliikunta hyvä juttu, riippuu paljon muun muassa tavoitteestasi. Jos tavoitteenasi on kehittää voimaa ja lihasmassaa, saat tuloksia tehokkaammin raskaan painoharjoittelun avulla. Jos taas muu liikunta ei saa sinua nousemaan kotisohvalta, on ryhmäliikunta sinulle hyvä vaihtoehto. Se, onko ryhmäliikunta hyvä juttu, riippuu siis siitä mihin sitä verrataan.

Entäs tuo maidon juonti? Maito on viime vuosina herättänyt paljon keskustelua ja yhä useampi luopuu maitotuotteista kokonaan tai vähentää niiden käyttöä. Onko ne maitotuotteet sitten terveellisiä ja kannattaako niitä syödä/juoda? Fakta on ainakin se, että maitorahka on terveellisempi välipala kuin suklaapatukka, sillä suklaapatukka sisältää paljon lisättyä sokeria, rasvaa, lisäaineita jne. Jos kuitenkin maito aiheuttaa sinulle ikäviä oireita, kuten vatsakipuja, turvotusta tai muuten pahaa oloa, en näkisi sitä sinun kohdallasi niinkään terveellisenä vaihtoehtona (saati jos olet maidolle allerginen). Oleellisinta on ymmärtää ja koittaa tavoitella hyvää ja tasapainoista kokonaisuutta ja säännöllisyyttä niin treeneissä kuin ruokavaliossakin. Jos kokonaisuus on valtaosin kunnossa, ei yksittäisillä jutuilla ole sen suurempaa merkitystä. Jos haluat sitä voimaa, niin ryhmäliikuntatunti silloin tällöin ei pilaa kehittymistäsi, jos muuten teet tavoitteellista voimatreeniä kuntosalilla. Jos haluat pudottaa painoa, ei yksi suklaapala näy kropassasi silloin tällöin syötynä jne.

Se, onko voimaharjoittelu parempi vaihtoehto kuin juoksu riippuu siitä, mitä haluat harjoittelulla saavuttaa. Haluatko olla vahva vai kestävä? Entäs tuo rasvanpoltto, toimiiko 3x15 toistoa? Rehellisesti sanottuna ei tuo toistomäärä itsessään vielä mitään rasvaa polta, mutta säännöllisellä harjoittelulla vastaavilla toistomäärillä voidaan saada rasvaa palamaan, jos ruokavalio on kohdillaan ja liikkeet on valittu fiksusti. Perunassa ja bataatissa on suunnilleen samat ravintoarvot, joten syö ihmeessä sitä kumpi mielestäsi maistuu paremmalta. Tärkeintä on syödä sitä (ja kaikkea muutakin) kohtuudella. :)


Jos et syystä tai toisesta tiedä, mitä sinun kannattaa tehdä, miten sinun kannattaisi syödä tai liikkua, onko joku sinulle hyvästä vai pahasta, niin silloin suosittelisin sinua kääntymään rohkeasti ammattilaisen puoleen! :) Personal trainereilta saat henkilökohtaista ohjausta niin liikuntaan kuin ruokavalioonkin. Itse käyn jokaisen asiakkaani kanssa huolellisesti läpi, mitä juuri hän tarvitsee ja mitä hän haluaa harjoittelullaan saavuttaa, ja annan sitten parhaat mahdolliset eväät ja opastuksen kyseisen tavoitteen saavuttamiseen. 

Päätä mitä haluat ja tee töitä tavoitteesi eteen! :) Älä häpeile pyytää apua, sillä silloin olet jo ottanut askeleen lähemmäs tavoitteitasi!

"Because the next few months will go by no matter if you workout or not."

♥:lla Teresa

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisia juttuja, joita ihmiset varmasti pohtivat paljon:) Tuntuu, että jotenkin toiset luulevat, että parasta on tehdä juuri niin kuin fitness-typyt, vaikka oma lähtötaso ja kroppa olisi ihan erilainen kaikella tavalla!

    VastaaPoista
  2. Jep! Näitä ja paljon muita kysymyksiä tulee vastaan päivittäin. Ja tossa olet ihan oikeassa, luetaan netistä kuinka fitness kisaaja käyttää tätä ja tätä lisäravinnetta ja sitten otetaan ne käyttöön mutta muuten syödään pitsaa. :DD (..Okei, vähä liioiteltu esimerkki, mutta varmaan sait pointista kiinni!) Pitäisi saada aina perusasiat kondikseen ensimmäisenä ennen kun aletaann hifistelemään! :)

    VastaaPoista