maanantai 1. elokuuta 2016

In & Out

Mainitsin yhdessä keväällä kirjoittamassani postauksessa tulevia postausaiheita, joista muutama on jäänyt hiukan unholaan kesän aikana.. Tässä olisi kuitenkin yksi näistä postauksista, nimittäin blogini ensimmäinen In&Out -postaus! Kyseessä on siis mielipiteitäni siitä, mitkä asiat liikuntaan ja ravitsemukseen liittyen ovat tällä hetkellä pinnalla ja mitkä ovat jo menneen talven lumia. Katsotaan, oletteko näistä samaa mieltä. ;)

IN

Raakaherkut & raakaruoka

On raakakakkuja, raakasuklaata ja raakaruokaa.. Olen itsekin valmistanut jo useampia erilaisia raakaherkkuja, muun muassa pari päivää sitten kokeilin valmistaa riisi-suklaata raakaversiona! Raakaherkut ovat valloittaneet niin kauppojen hyllyjä kuin myös kotitalouksien kaappeja, eikä ihmekään, sillä nuo herkut sopivat myös terveystietoiselle! Toki raakaherkut sisältävät yhtä lailla energiaa kuin tavallisetkin herkut, mutta ovat silti paljon parempi valinta monestakin syystä. Raakaherkut eivät nimittäin sisällä lainkaan lisättyä sokeria tai lisäaineita. Lisäksi ne sisältävät paljon kropalle hyviä ainesosia, kuten pehmeitä rasvoja sekä vitamiineja ja antioksidantteja.

Hiit & Tabata -treenit

Hiit (high intensity interval training) ja tabata -treenit ovat jatkuvasti suositumpia liikuntamuotoja niin kuntoilijoiden, laihduttajien kuin urheilijoidenkin keskuudessa. Lyhyet mutta tehokkaat treenituokiot ovat nostaneet viime vuosina päätään, sillä treeni ei vie paljoa aikaa, se kuluttaa runsaasti energiaa, parantaa hengitys- ja verenkiertoelimistön toimintaa, kohottaa kuntoa sekä polttaa tehokkaasti rasvaa. Erittäin hyviä liikuntamuotoja siis!

Jooga & Mindfulness

Kovatehoisten hiit -treenien ohessa myös toisesta laidasta ovat nousseet kevyemmät harjoittelumuodot. Vastapainoksi kovatehoisille treeneille moni kaipaa nykyään lempeämpiä lajeja, kuten joogaa. Itse(kin) hurahdin joogan maailmaan vuosi sitten, ja samalla tiellä ollaan edelleen. Jooga on kivaa vastapainoa kuormittaville voimatreeneille. Jooga lisää liikkuvuutta ja kehonhallintaa, avaa liikeratoja ja vetreyttää jumissa olevaa kroppaa, rauhoittaa mieltä sekä tuo hyvää oloa. Inspiraatiota joogahetkiisi löydät täältä!

Kasvisruokavalio & veganismi

Maidoton ja gluteeniton -buumi on ollut pinnalla jo pidempään, mutta näiden rinnalle on noussut myös veganismi ja ylipäätään erilaiset kasvisruokavaliot. Vegaanit eivät syö lihaa, kanaa (tai muita lintuja) missään muodossa, eivät kalaa, rapuja tai simpukoita, eivätkä muitakaan eläinperäisiä tuotteita, kuten kananmunia tai maitotuotteita. Jos ryhtyy vegaaniksi, on oltava hyvin tietoinen ravinnosta, sillä kun jättää pois ison liudan ruoka-aineita, voi kroppaan tulla helposti puutostiloja. Itse en usko, että minusta tulee koskaan vegaania, vaikka kasvisruoka mielestäni hyvää onkin. :DOUT

Tasavauhtiset lenkit

Aikaisemmin tasavauhtiset lenkit olivat suosiossa, mutta kuten edellä mainitsin, on niitä alkanut syrjäyttää kovatehoiset hiit- ja tabatatreenit. Aerobista treeniä valittaessa kannattaa muistaa, mikä on tavoitteena ja kuinka paljon muuta kuormitusta on taustalla. Jos haluat polttaa rasvaa tehokkaasti, on nykytietämyksen mukaan intervallityyppiset treenit parempi vaihtoehto, sillä esimerkiksi hiit -treenin jälkeen kroppa polttaa rasvaa vielä pitkään treenin jälkeenkin, kun taas tasavauhtisen lenkin aikana rasva palaa ainoastaan treenin aikana. Lisäksi tasavauhtisen lenkin täytyy olla tarpeeksi pitkä, jotta rasvaa saadaan palamaan. Elimistön pääasiallinen energianlähde ovat hiilihydraatit, joten rasva alkaa palaa vasta kun hiilihydraattivarastot ollaan kulutettu (lähes) loppuun. Jos treeniviikkoosi kuitenkin kuuluu esim. paljon raskaita kuntosalitreenejä, voi tasavauhtinen lenkki olla parempi vaihtoehto. Se nimittäin palauttaa kroppaa raskaammista treeneistä (toisin kuin kovatehoinen hiit -treeni), kunhan muistetaan juosta (tai jopa kävellä) tarpeeksi rauhallisella vauhdilla.

Karppaaminen ja muut "hitti-dieetit"

Karppaamisen kulta-aika oli vuonna 2011, mutta onneksi tästä ollaan vähän viisastuttu (itseni mukaanlukien) ja ollaan ymmärretty, että niillä hiilihydraateillakin on oma paikkansa ruokavaliossa. Karppauksen jälkeen on toki tullut ja mennyt muitakin "hitti-dieettejä", kuten paleo-ruokavalio sekä 5/2. Onneksi nykyään trendi on enemmänkin mennyt kokonaisvaltaista terveyttä, puhdasta ja aitoa ruokaa suosivaan suuntaan erilaisten pussikeittodieettien sijasta (vaikka valitettavasti näihin edelleen turvaudutaan, koska tuloksia pitää saada nyt heti).

Aamuaerobinen

Aamuaerobista on käytetty pitkään tehokkaana rasvanpolttokeinona, ja ymmärtääkseni se kuuluu edelleen joidenkin (ehkä monienkin?) fitness -harrastajien viikko-ohjelmaan dieetillä. Aamuaerobinen tehdään tyhjällä vatsalla ja sen teho perustuu tyhjiin energiavarastoihin (hiilihydraatit), jonka vuoksi keho käyttää enemmän rasvaa energianlähteenä (=keho polttaa rasvaa). Aamuaerobinen ei kuitenkaan ole ainut tapa saada rasvaa palamaan, ja sen haittapuolena on mahdollinen lihasmassan menetys. Energiavajeessa elimistö nimittäin ottaa tarvitsemansa energian tavalla tai toisella jostain, rasvakudoksen lisäksi valitettavasti usein lihaksista.


Mitäs mieltä olette näistä? :) Korostan, että nämä ovat täysin omia mielipiteitäni siitä, mitkä jutut ovat tällä hetkellä pinnalla ja eivät, ei niinkään mitä mielestäni kannattaa tehdä ja mitä ei. :D Joten eihän oteta liian vakavasti. ;)

Ihanaa alkanutta viikkoa! ♥

♥:lla Teresa

(Kuvat 2, 4, 6, 7: Google)

2 kommenttia:

  1. Ihan hyviä juttuja :) Oman tietämykseni mukaan tasavauhtinen lenkki noin 130 sykkeellä on erittäin tehokas rasvanpolttoon, sillä rasva palaa tuolla sykealueella parhaiten. Kovempi harjoittelu tyhjentää vain hiilarivarastot eikä rasvaa pala. Toki HIIT on hyvää vaihtelua, mutta ei niin hyvää esimerkiksi laihduttajalle, mutta tämä vain siis se, mitä itse olen opiskellut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, kirjoitin pitkän vastauksen tähän, mutta huomasin ettei se jostain syystä ollutkaan tullut tänne ollenkaan! Mutta joo, olet oikeassa siinä, että peruskestävyysalueella juostessa rasvan käyttö energianlähteenä on suhteellisesti suurinta. :) Tämä ei ole kuitenkaan = polttaa tehokkaiten rasvaa. Hiit -treeni tuottaa suuremman hormonaalisen vasteen (=buustaa elimistön rasvaa polttavia ja lihasta kasvattavia hormoneja) sekä säästää lihasmassaa, josta on apua rasvanpoltossa. :) Toki onkin eri asia haluaako pudottaa painoa vai muokata kehonkoostumusta rasvaa polttamalla. :D Lisäksi on aika monta muutakin muuttujaa, jotka vaikuttavat siihen kumpi kannattaisi valita, ja yleensä varmaan monipuolisuus onkin se avain onnistumiseen. :) Ja ainahan se on parempi tehdä mitä tahansa kuin maata sohvalla. ;) Joten ei tässä varmaan ole yhtä oikeaa tapaa vaan varmasti tuloksia voi saada molemmilla keinoilla. :)

      Poista