keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Millaista on olla ryhmäliikunnanohjaaja?

Valmistuttuani liikuntaneuvojaksi toivoin, että saisin oman alani töitä uudelta paikkakunnaltani Jyväskylästä. Vaikka liikuntaneuvoja onkin pätevä tekemään monipuolisesti liikunnanohjaustehtäviä erilaisissa ympäristöissä, löysin jo opintojeni alkumetreillä sen oman juttuni. Ja kuten voitte otsikosta sekä aikaisemmista postauksistani päätellä, se oma juttuni on (yllätys yllätys) ryhmäliikunnan ohjaus! :D

Toiveeni toteutui ja minulle tarjottiin vakituisia ryhmäliikunnanohjaustunteja kahdesta eri paikasta! Tartuin molempiin tilaisuuksiin ja aloitin ohjaamisen sekä Jyväskylän yliopistolla (korkeakoululiikunnalla) sekä Kuntokeskus Positivella. :)

Mikä siinä ryhmäliikunnanohjauksessa viehättää? Mikä siinä on hyvää, entä onko huonoja puolia? Kokosin tähän postaukseen ajatuksiani ryhmäliikunnasta yleisesti sekä erityisesti ohjaajan roolista. :)


Itse nautin ohjaamisesta! Tykkään auttaa ihmisiä, ja tässä työssä sitä saa tehdä jatkuvasti: ohjaaja saa kannustaa, motivoida, neuvoa ja tsempata! Se onkin yksi ohjaajan tärkeimmistä tehtävistä: saada asiakkaat ylittämään itsensä ja ottamaan treenistä kaikki irti! :) Lisäksi on tärkeää luoda tunnille rento ja kannustava ilmapiiri, mikä onnistuu hyvän vuorovaikutuksen avulla.

Suurimmalla osalla erilaisista ryhmäliikuntatunneista ohjaaja tekee koko tunnin ajan itse mukana, joten ohjatessa saa itse treenin kaupan päälle! :D Toki tämä myös rajoittaa, sillä harva pystyy tekemään samanlaista tuntimäärää viikossa ryhmäliikunnan ohjauksia, kuin jotain muuta työtä.. Ryhmäliikunnanohjaaja saakin olla tarkkana levon ja palautumisen kanssa, ettei ylikunto- tai ylirasitustila pääse yllättämään. Rahankiilto silmissä on helppo luvata ottaa muutama lisätunti silloin kun tarvitaan sijaista. (Itsehän en siis ikinä tee näin, kröhöm.. :D)


Tuntipalkka on ryhmäliikunnanohjaajilla yleensä suhteellisen korkea verrattuna muihin töihin. Määrät toki vaihtelevat erittäin paljon työpaikan mukaan. Oman käsitykseni ja kokemukseni mukaan tuntipalkat huitelevat ihan viidestätoista eurosta reilusti yli kolmeenkymmeneen euroon. :D Itse tykkäsin ohjata tunteja myös koulun ohella, sillä muutamalla tunnilla viikossa sai kuukausittain ihan mukavasti "ylimääräistä". :)

Korkea tuntipalkka kuitenkin sisältää paljon muutakin työtä, kun pelkän tunnin ohjaamisen. Ohjaaminen on vain pieni osa ryhmäliikunnanohjaajan työnkuvaa, mitä moni ei tule ehkä ajatelleeksi. Ennen tuntia ohjaajan täytyy etsiä ja miksailla musiikit, keksiä sopivat liikkeet ja liikeyhdistelmät kappaleisiin sekä opetella ulkoa monta erilaista sarjaa. Tämä ei yleensä tapahdu ihan muutamassa tunnissa, vaan aikaa voi mennä helposti jopa päiviä tunnista riippuen. :D Erilaiset konseptitunnit ovat asia erikseen, sillä niissä ohjaaja saa valmiit musiikit ja liikkeet, mutta nämäkin ohjelmat täytyy opetella ja se vaatii ihan yhtälailla aikaa ja paneutumista. :) Palkkaa tästä suunnittelutyöstä ei saa (ainakaan en ole itse koskaan saanut.. :D).


Tällä hetkellä kaikki ohjaamani tunnit ovat itse suunnittelemiani, mutta haaveenani on ollut jo pitkään päästä ohjaamaan Les Mills -tunteja! Ne ovat vaan niin ihanan vauhdikkaita ja energisiä. :) Lempparituntejani ovat ehdottomasti Body Combat ja Sh'bam -tunnit, mutta pidän myös muista Les Mills -tunneista. Koen olevani ohjaajana parhaimmillani sekä kovatehoisilla että esimerkiksi tanssillisilla tunneilla, joten uskoisin että saisin annettua itsestäni vieläkin enemmän näitä tunteja ohjatessani. Ehkä vielä joskus saan mahdollisuuden, aika näyttää. :)

Tässä muutamia ajatuksiani ryhmäliikunnanohjauskesta! Enemmän hyvää sanottavaa löytyy kuin huonoa, enhän mä tätä työtä muuten tekisikään. ;)

Hyvää viikonloppua kaikille! ♥

♥:lla Teresa

(Kuvat: Markus Joensuu, Kuntokeskus Positive)

Ps. Kuvista saattaa huomata, että intoa olis sinne Body Combat -koulutukseen! :D

Pps. Jos et ole vielä huomannut, niin oikeasta sivupalkista löydät blogini kategoriat! Jos siis haluat selailla blogini vanhoja tekstejä ja sinua kiinnostaa erityisesti joku tietty aihealue, paina sitä ja näet kaikki sen aihealueen tekstit! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti