perjantai 29. huhtikuuta 2016

Q&A -vastauspostaus

On aika julkistaa Q&A -kysymyspostaukseen tulleet kysymykset ja niiden vastaukset! Kysymyksiä tuli odotettua vähemmän, mutta iso kiitos teille, jotka kysymyksiä pistitte tulemaan. ♥ Juuri tämäntyylisiä kysymyksiä odotinkin! Ehkä ensi kerralla saadaan enemmän porukkaa messiin.. ;) Sen pidemmittä puheitta kysymysten ja vastausten kimppuun!

Kuinka usein herkuttelet?

Tämä riippuu vähän siitä, mikä lasketaan herkutteluksi.. Itselleni herkuttelu voi olla perinteisten irtokarkkien syöntiä, raakaherkuista nauttimista tai jopa feta-salaattia. :D Jos puhutaan perinteisestä karkki-sipsi-jäätelö herkuttelusta, niin pystyn laskea tämän kevään herkuttelut yhden käden sormilla, kun taas raakasuklaata (ja taateleita!:D) onkin sitten uponnut hiukan enemmän.. ;) Mutta kuten sanoin, nykyään voin "herkutella" myös esimerkiksi raikkaalla feta-salaatilla tai vaihtoehtoisesti itsetehdyllä banaanijäätelöllä, porkkanasämpylöillä tai pähkinöillä ja mansikoilla. Jos nämä lasketaan, voin sanoa herkuttelevani jopa lähes päivittäin! ;)


Mikä motivoi sua eniten liikkumaan ja syömään terveellisesti?

Aikaisemmin olisin varmaan vastannut tähän, että ulkonäkö.. Nykyään saan kuitenkin ehdottomasti eniten motivaatiota tämän combon tuomasta hyvästä olosta! Olen huomannut, että vatsani reagoi tänä päivänä herkemmin alkoholiin, sokeriin ynnä muuhun (mikä varmaan johtuu siitä, että käytän niitä harvemmin?) minkä vuoksi en tykkää käyttää kyseisiä tuotteita usein.. Arvostan kai nykyään niin paljon miellyttävää oloa kropassa, että on helppo pysyä motivoituneena esim. terveelliseen ruokaan. :D Tänä keväänä liikuntaan olen saanut ekstramotivaatiota uuden kilpailuharrastukseni voimanoston myötä! Eli voisi ajatella, että kun on selkeä tavoite ja mielekäs harrastus, motivoi se tekemään treenaamisesta säännöllistä ja tehokasta. :)

Minkälaisesta ruokavaliosta sun päiväsi koostuu?

Syön yleensä aika perinteisen kaavan mukaan aamupalan, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan. Joskus näiden järjestys vaihelee, varsinkin viimeaikoina olen usein syönyt lounaan jälkeen jo päivällisen, sillä työni on iltapainotteista, enkä välttämättä ehdi sielä enää syödä isompaa ateriaa, joten tankkailen sitten päivällä isommat ruoat ja töissä/illalla pienempiä välipaloja tai iltapalaa. :D Syön gluteenitonta ruokaa keliakian vuoksi, mutta muuten minulla ei ole mitään isompia rajoituksia ruokavalion suhteen. Juomana kaikilla aterioilla sekä janojuomana on aina vesi.

Tässä esimerkkinä yhden päivän ruokapäiväkirjani:

8:30 Kookosjuomaan tehtyä kaurapuuroa, jossa päällä mansikoita ja mustikoita (+pieni loraus sokeroimatonta mehukeittoa), 1 kananmuna + 2 valkuaista paistettuna
11:00 Jauhelihaa, riisiä ja kesäkurpitsa-sipuli-myskikurpitsa"höystöä"
14:30 Uunilohta, bataattia ja salaattia (sis. salaattia, tomaattia, kurkkua, paprikaa, pinaattia, päärynää ja siemeniä)
17:00 Maitorahka (töissä)
20:30 Pieni annos kaurapuuroa vadelma-valkosuklaan makuisella heraproteiinilla ja mustikoilla

Toisen esimerkkipäivän ruokailut löydät täältä, lisää ajatuksiani ruokavalioista kirjoittelinkin vähän aikaa sitten täällä ja "lautasmallejani" voit käydä kurkkaamassa täältä.


Käytätkö päivisin lähestulkoon samoja ruoka-aineita?

Pakko myöntää, että tulee kyllä käytettyä paljon samoja ruoka-aineita. :D Kasviksia olen vaihellut viime aikoina varmaan enemmän kuin koskaan, mutta muuten tulee kyllä pysyttyä vähän liikaakin samoissa ruoka-aineissa.. Varsinkin kiireessä on helppo ostaa kaupasta ne tutut ja turvalliset ruoka-aineet, joista on sitten helppo tehdä ruokaa. Olen kuitenkin ottanut tavaksi pikkuhiljaa tutustua uusiin ruoka-aineisiin!

Miten usein treenaat päivässä ja viikossa ja millaisia treenejä ne ovat?

Treenimääräni vaihtelevat aika paljon viikoittain, mutta keskimäärin treenaan n. 5-6 päivänä viikossa.. Pyrin siis joka viikko pitämään vähintään yhden lepopäivän, joka on yleensä sunnuntai (tykkään aloittaa uuden viikon levänneenä!). Näihin päiviin mahtuu yleensä 3 salitreeniä ja ryhmäliikuntatuntien ohjauksia 5-8h. Salitreenit ovat tällä hetkellä hermostollisia maksimivoimatreenejä, joissa tavoitteenani on piikkailla suorituskykyni huippuunsa kuukauden päästä oleviin kisoihin. Ohjaamiani ryhmäliikuntatunteja ovat tällä hetkellä Abs&Booty, pumppi, tabata, core, sisäpyöräily ja syvävenyttely. Näiden lisäksi pyrin huoltamaan kroppaa säännöllisellä venyttelyllä ja rullailulla n. 1-3 kertaa viikossa. Käytännössä treenaan yhdestä neljään kertaan päivässä (paitsi tietysti lepopäivinä), ja neljä kertaa täyttyy silloin tällöin, jos käyn aamulla salilla ja illalla on kolme tuntia ohjauksia. :D Voin kertoa, että näinä päivinä myös ruoka maistuu.. ;) Yleensä pyrin tämmöisten päivien jälkeen pitämään lepopäivän, jotta kroppa saa rauhassa palautua. Esimerkkiviikon treeneistäni löydät täältä!


Lenkkeiletkö paljon? Jos lenkkeilet niin kuinka pitkiä matkoja yhteensä?

Tällä hetkellä en lenkkeile juuri ollenkaan, muutamia satunnaisia kävelylenkkejä lukuunottamatta. :D Kuormitukseni on jo näillä treenimäärillä aika suurta, minkä takia saan olla tarkkana riittävän palautumisen kanssa.. Kirjoittelinkin viime viikolla tärkeästä kropan kuuntelusta.

Tykkään lenkkeilystä todella paljon, ja varsinkin nyt keväisten ilmojen saapuessa on kyllä mieli vetänyt lenkkipoluille! Rakastan erityisesti hikisiä porras- tai mäkijuoksutreenejä! :D Tällä hetkellä haluan kuitenkin panostaa kisoihin ja treenata sen mukaisesti, enkä viitsi kuormittaa kroppaa "ylimääräisellä" treenillä.. Kisojen jälkeen ja jumppaohjausten loppuessa toukokuun puolivälin jälkeen uskon, että löydän itseni taas pitkästä aikaa myös lenkkarit jalassa lenkkipoluilta!

Lempi blogit?

Lueskelen todella paljon erilaisia blogeja, mutta kiinnostavimpia minusta ovat (yllättäen) hyvinvointi-, liikunta- ja ruokablogit! Myös muoti-, kauneus- ja lifestyleblogeja lueskelen jonkin verran. :) Tällä hetkellä mielestäni inspiroivimpia blogeja ovat Vilma P.Jo's Secret sekä Ainon tarinoita treenaamisesta! (Eivät ole missään järjestyksessä.)

Tykkäisin lukea myös englanninkielisiä blogeja.. Jos siis tiedät jonkin inspiroivan, näihin aihepiireihin lukeutuvan englanninkielisen blogin (tai kirjoitat semmoista), linkkaa se ihmeessä kommenttiboksiin! ♥


Hyvää vappua kaikille! ♥

♥:lla Teresa

(2. ja 4. kuva: Katja Kosola)

lauantai 23. huhtikuuta 2016

3 hyvää syytä harrastaa voimanostoa + treenivideo!

Moikka!

Vinkkasin Q&A -kysymyspostauksessa tulevista julkaisuista ja tässä olisikin yksi niistä! :) (Huom! Sinne saa käydä vieläkin heittämässä kysymyksiä!) Eli alta löydät kolme hyvää syytä, miksi kannattaa alkaa harrastamaan voimanostoa! ;)1. Voimanoston harrastaminen on erittäin motivoivaa. Kehittyminen on konkreettista, sillä sen näkee suoraan numeroina! Uusi ennätys on aina uusi ennätys. Kun nousee enemmän rautaa kuin aikaisemmin, ovat treenit menneet perille ja kehitystä tapahtunut. :D Kehityksen huomaa toki ykkösmaksimeissa, mutta myös sarjapainojen noustessa.. On mahtavaa huomata, että vanhalla ykkäsmaksimilla saakin tehtyä jo useita sarjoja ja toistoja tai painolla, jolla on aikaisemmin tehnyt kolme toistoa, saakin paukutella yli 10 menemään. :D Ei tarvi arvuutella, onko kehitystä tapahtunut vai ei, sillä nostettu rauta puhuu puolestaan! Tämä saattaa olla jopa isoimpia syitä sille, miksi lähdin lajia harrastamaan! Alkoi kyllästyttää erilaiset kehonmuokkaus projektit, sillä jotenkin se peilikuva näytti aina omaan silmään joka tapauksessa lähes samalta, vaikka paino olisi pudonnut tai senttejä lähtenyt vyötäröltä.. :D

2. Voimanoston harrastaminen/siinä kilpaileminen ei rajoita arkea. Jos kävisit salilla treenaamassa joka tapauksessa, mikset treenaisi tavoitteellisesti kohti kilpailuita? Monissa lajeissa kilpaurheilija joutuu treenaamaan jopa kymmeniä tunteja viikossa, kun ohjelmassa on lajitreenien lisäksi punttitreeniä, peruskuntolenkkiä ja fysiikkaharjoittelua.. Kilpaurheilijan voikin olla hankalaa yhdistää treenejä, opiskeluita ja/tai töitä keskenään, saati että jäisi vielä rentoa vapaa-aikaakin. Sama ei koske voimanostoa, sillä treenata ei edes pysty määrällisesti kauhean montaa kertaa viikossa. :D Voimanostossa lajitreeni myös on voimaharjoitus, eli tässä lyödään kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun ei tarvitse erikseen lähteä salille punttitreeniä tekemään. ;) Lisäksi jos voimanostoa verrataan esimerkiksi fitness -lajeihin, on voimanosto paljon "vapaampaa" esimerkiksi ruokavalion suhteen.. Toki ruokavalion on hyvä tukea treeniä (riittävä energiansaanti, palautuminen..), mutta laji ei vaadi esim. dieettaamista, kunhan huolehtii siitä, että sopii suunnittelemaansa painoluokkaan. :D

3. Lajia voi alkaa harrastamaan ja siinä voi alkaa kilpailemaan koska tahansa! Itsekin täytin juuri 22 vuotta ja aloitin tänä vuonna virallisesti sekä harjoittelun että kilpailemisen. :D Liikuntataustasta ja erityisesti kuntosaliharrastustaustasta on toki hyötyä, mutta lajin liikkeet voi oppia kuka tahansa, missä vaiheessa elämää tahansa. ;) Moni laji, kuten telinevoimistelu, taitoluistelu tai jalkapallo melkeimpä vaativat harrastustaustaa jo nuorelta iältä asti, jos haluaa aloittaa kilpailemisen (tai ainakin jos haluaa pärjätä :D).


Loppuun vielä pieni videopätkä treeneistäni! Viimeisessä toistossa piti jo vähän irvistää, mutta se kuuluu asiaan. ;) Kyseisessä treenissä kyykkäsin 8x3x90kg, joista videolla näkyy muistaakseni viides sarja (treeni parin viikon takaa). Mukavaa sunnuntaita kaikille! ♥

♥:lla Teresa


Ps. Pahoittelen videon pientä kokoa, mutta jos koitan sitä suurentaa sitä täälä bloggerissa, niin sen laatu kärsii todella paljon. :( Mielummin siis pieni video, kun iso mistä ei saa mitään selvää.. Vai mitä? :D

perjantai 22. huhtikuuta 2016

Kropan kuuntelua


Heipä hei kaikki!

On hauska fiilis, kun muutama viikko sitten mulla tuli (ensimmäistä kertaa) semmoinen olo, etten keksinyt aihetta, josta haluaisin kirjoittaa.. Blogin alkuajoista lähtien mulla on vaan kiihtyvällä tahdilla pursunnut enemmän ja enemmän postausaiheita mielessä! Ehdin jo miettiä, että nytkö se "alkuinnostus" ja postausinspiraatio loppuu (yli puolen vuoden jälkeen :D), mutta turha oli tuo pelko, sillä ei mennyt montaakaan päivää, kun pääkoppani alkoi taas pukata ideoita ideoiden perään! Nyt tuntuu siltä, että on enemmän ideoita, kun mitä ehdin kirjoitella, mikä johtaa siihen, että luonnoksistani löytyy jo postaus jos toinenkin.. :D Minulle käy nimittäin usein niin, että aloitan kirjoittamaan jostain aiheesta, kunnes keksin uuden (omasta mielestäni) paremman aiheen (tai ajankohtaisemman), jota on sitten pakko päästä kirjoittamaan heti! :D No, eipä tämä haittaa, sillä ei ainakaan luulisi postaustahdin hidastuvan, kun löytyy jo puolivalmiita postauksia valmiina. ;)

Tälläkin hetkellä minulla on useampi keskeneräinen postaus tekeillä, mutta koska tämä aihe on nyt ajankohtainen, päätin kirjoitella tämän tänään!Aloitetaan muutamalla kysymyksellä. Onko jollain teistä ollut joskus pakarat niin kipeät, että istuminen on tehnyt kipeää? Onko jollain vetänyt hermo niin kireälle pakarasta, että se on aiheuttanut säteilevää kipua koko raajaan? Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että nostaessasi tavaroita lattialta pakarasi ja takareitesi repeää? :D

Nostan käden pystyyn jokaisen kysymyksen kohdalla! Tein viime viikolla aika tiukan kyykkytreenin, joka meni kyllä toden teolla perille.. Treenin aikana ei tuntunut edes kauhean pahalta, mutta seuraavana päivänä olikin sitten eri juttu.. :D Parin päivän lepokaan ei vielä auttanut, ja koska tällä viikolla minulla olikin ohjauksia yliopistolla yhteensä 6h kahden päivän aikana (tunteina mm. Abs&Booty, Pumppi, Tabata..:D) meni pakarat vielä entistä enemmän jumiin! Jo toisena päivänä ohjauksissa huomasin, että jalka meinaa mennä välillä alta, kun tulee vihlaiseva kipu pakarasta alaspäin koko jalkaan sen lisäksi, että pakaroihin sattui pelkkä kävely ja istuminen, saati kyykyt ja hypyt.. Varmaan pieni tuhedustila päällä ja hermo jumissa?


Kisani lähestyvät ja treeniohjelman mukaan tällä viikolla olisi pitänyt tehdä vielä kyykky ja mave -treenit (penkin pystyin käydä tekemässä). Nyt on kuitenkin se hetki, kun on vain pakko kuunnella kroppaa ja antaa sille mitä se tarvitsee.. Lepoa.

Näillä pakaroilla on turha lähteä kyykkäämään saati vetämään maasta. Eikä siitä treenistä varmaan edes tulisi mitään ja pakarat todennäköisesti menisivät vain entistä pahempaan jamaan.. Aika siis pysähtyä hetkeksi ja antaa koiville aikaa palautua. :)

Eilen kävin tekemässä kevyen kävelylenkin ystäväni kanssa, jonka jälkeen pakaroita jomotteli kotona hetken aikaa hahah. :D Nyt kuitenkin kipu alkaa jo pikkuhiljaa helpottaa, minkä huomaa tässä istuessa kivuitta! Hermokaan ei kiristä enää niin lujasti, sillä vihlaisevaa kipua ei ole enää tullut tänä aamuna, jes!


Mitä kovempaa treenaa, sen enemmän myös palautumisen ja levon merkitys korostuu. Riittävästä palautumisesta on turha lähteä tinkimään, sillä silloin kroppa ylirasittuu, kehitys pysähtyy, suorituskyky laskee.. En siis turhaan lähde vielä rasittamaan kroppaa, sillä kroppa on vasta juuri palautumassa kuntoon. :) Nyt kun malttaa ottaa iisisti, niin pääsee ensi viikolla jatkamaan treenejä ohjelman mukaisesti!

Onko teillä kokemuksia vastaavista tilanteista? Osaatteko tunnistaa, koska kroppanne on palautunut ja valmis uuteen treeniin? Tuleeko usein treenattua, vaikka kroppa olisi vielä kaivannut lepoa? :)

Kuunnelkaa kehoanne ja antakaa sille mitä se tarvitsee. ♥

♥:lla Teresa

Ps. Vielä ehditte käydä lisäämässä kysymyksiä tulevaa Q&A - kysymys/vastauspostausta varten! Käytä tilaisuus hyväksesi ja käy lisäämässä kysymyksesi tänne tai mihin tahansa vanhaan postaukseen! Kaikki tutut ja tuntemattomat mukaan! ;)


(Kuvat: Katja Kosola)

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Maukas kasvissosekeitto ♥


Testailin eilen uutta kasvissosekeittoreseptiä ja koska lopputuloksesta tuli todella herkullinen, halusin jakaa sen myös teille!

Olen jotenkin hurahtanut näihin sosekeittoihin tässä kevään aikana! Keittoon saa upotettua runsaan määrän kasviksia ja ne ovat herkullisia ja helppoja tehdä. (Alkuperäisen ohjeen tähän reseptiin nappasin täältä, mutta lopulta tämä keitto syntyi aineksista, jota sattui kaapeista tekohetkellä löytymään. :D)


Mausteinen tomaatti-bataattikeitto (kahdelle)

♥ 3 reipasta "siivua" bataattia
♥ 5 isoa tomaattia
♥ 1 keskikokoinen porkkana
♥ 1 suippopaprika
♥ 1 iso sipuli
♥ 2 valkosipulinkynttä
♥ 2 reilua ruokalusikallista kookosmaitoa
♥ voita tai öljyä paistamiseen
♥ runsaasti mausteita, kuten chili, paprikajauhe, valkosipulijauhe, herbamare..
♥ (puolikas kasvisliemikuutio halutessaan)


Pese, kuori ja pilko kasvikset kattilaan (muut paitsi tomaatit) ja paista tilkassa öljyä (tai voissa niinkuin itse tein ;)). Paista kunnes ovat pehmentyneet ja lisää joukkoon tomaatit sekä vettä n. 4-5dl (määrä riippuu siitä, kuinka paksua keittoa haluat) ja murenna kasvisliemikuutio mukaan. Keitä koko setti kypsäksi, jonka jälkeen lisää joukkoon kookosmaito sekä mausteet ja survo tasaiseksi sauvasekoittimella. Maista välillä ja lisäile mausteita tarvittaessa.

Näistä aineksista tulee määrällisesti kahdelle tai vaihtoehtoisesti yhdelle nälkäiselle. :D Itselläni upposi koko satsi kerralla treenin päätteeksi.. Keiton voi syödä sellaisenaan, mutta siihen sopii hyvin lisukkeeksi myös esimerkiksi mausteinen jauheliha!


Ps. Käykäähän kaikki heittämässä kysymyksiä edelliseen postauksen kommenttiboksiin eli tänne!

Pps. Liity blogin seuraajaksi oikeassa sivupalkissa olevasta "Liity tähän sivustoon" -painikkeesta, jotta saat tulevatkin reseptit sekä treeni- ja ravintovinkit pian niiden julkaisemisen jälkeen luettavaksesi! ;) Voit kurkata edellisestä postauksesta, mitä kaikkea blogiini on tulossa lähiaikoina!

♥:lla Teresa

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Q & A -kysymyspostaus + tulevia julkaisuja!


Olen miettinyt jo pidempään tällaisen postauksen kirjoittamista.. Kuitenkin vasta nyt uskalsin julkaista tämän. :D Kyseessä on siis "Kysymys&vastaus" -postaus (question&answer), jonka tarkoituksena on kerätä teiltä lukijoilta kysymyksiä, joihin vastaan sitten myöhemmin omassa postauksessa! 

Kysymyksiä voi heittää kommenttiboksiin ja ne voivat koskea mitä tahansa! Lähinnä tietysti odotan blogini aihepiiriin liittyviä kysymyksiä, mutta kaikki kysymykset ovat tervetulleita! :) Hyvinvointibloggaajana vastaan mielelläni terveyteen ja hyvinvointiin sekä ravintoon, ruokavalioon ja syömiseen liittyviin kysymyksiin. Lisäksi toivon kysymyksiä liikuntaan, kuntosaliin ja voimanostoon liittyen tai esimerkiksi treeniin, palautumiseen, uneen, kehonhuoltoon yms.. Ja jos sinulla on jotain kysyttävää jostain ihan muusta niin antaa tulla vaan. :D


Nyt sinulla on siis mahdollisuus kysellä kysymyksiä personal trainerilta, ryhmäliikunnanohjaajalta, liikuntaneuvojalta, voimanostajalta ja bloggaajalta! En julkaise nimiä ja voit hyvin kommentoida anonyyminä. :) Teen siis kysymyksistä ja vastauksista (jos niitä saadaan sopiva määrä kasaan :D) koonnin omana postauksenaan, enkä yhdistä siihen, kuka on kysynyt mitä, vaan avaan aihetta yleisesti. :)

Mitä enemmän kysymyksiä saadaan kasaan, sen parempi! Kysymysten lisäksi voit myös ehdottaa postausaiheita, joista toivoisit kirjoittavani! :) Kysymyksiä voi heittää tämän viikon ajan, joten pistäthän kysymyksesi heti tämän luettuasi kommenttiboksiin. ;) Ensi viikolla kirjoittelen sitten koostetta, jos ja kun saadaan hyvä määrä kysymyksiä kasaan!

Loppuun vielä pieni kurkistus tuleviin postauksiin, joita blogiin on tulossa lähiaikoina:

♥ Urheilijan kauneudenhoitovinkit
♥ Painavaa asiaa painosta
♥ In & Out -postaus
♥ Onko terveellisesti eläminen kallista?
♥ Hyviä syitä aloittaa voimanosto

Mukavaa viikkoa kaikille ja pistäkää rohkeasti kysymyksiä tulemaan!

♥:lla Teresa


(Kuvat: Katja Kosola)

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ajatuksia nykyruokavalioista

Tervehdys!

Oletteko huomanneet, että yhä useammin kuulee jonkun kertovan olevansa maidoton, gluteeniton, sokeriton, viljaton tai lihaton? On vegaania, paleota, vhh:ta jne.. Tuntuu, että nykyään ihmiset jopa huomaamattaan luokittelevat itsensä eri kategorioihin ruokavaliodensa perusteella. Usein ollaan myös todella tarkkoja siitä, että ruokavaliossa pysytään eikä poikkeuksia sallita.


Olen itsekin kokeillut erilaisia ruokavalioita, joista karppaus toimii tässä hyvänä esimerkkinä. Karppaus oli "muodissa" 2011 vuoden tienoilla, jolloin itsekin innostuin kyseistä ruokavaliota kokeilemaan ja pudotin sen avulla painoa n. 7kg viidessä kuukaudessa (vaikkei minulla mitään painonpudotustarvetta ollutkaan). Kokeilu sai kuitenkin olla ensimmäinen ja myös viimeinen, sillä nykyään tiedän enemmän ravinnosta ja ymmärrän, että myös niillä hiilihydraateilla on paikkansa ruokavaliossa. ;)

Olin myös tuona aikana aika ehdoton ruokavalioni suhteen. Edes isovanhempien kahvipöydässä ei voinut ottaa herkullisia itsetehtyjä karjalanpiirakoita (pullista ja muista leivonnaisista puhumattakaan..), vaan tyydyin ainoastaan hiilihydraatittomiin vaihtoehtoihin, kuten kotitekoiseen leipäjuustoon.


Nykyään en halua "lokeroida" itseäni ruokavalioni perusteella mihinkään muottiin tai syödä ehdottoman tiukasti jonkin ruokavalion mukaan. Ainut ehdoton juttu ruokavaliossani on gluteenittomuus, mikä on minulle välttämätöntä keliakian takia.

Nykyään minulla ei myöskään ole minkäänlaista "kiellettyjen ruoka-aineiden listaa". Olen pyrkinyt kääntämään ajatusmaailmaani siten, että miettisin enemmänkin mitä kaikkea saan syödä, mikä saa minut voimaan hyvin ja mitä elimistöni tarvitsee, kuin että rajoittaisin ruokavaliotani erilaisilla kielloilla.


On ihan hyvä kokeilla erilaisia ruokavalioita, jotta löytää itselleen sopivimman tyylin syödä.. Ehdottomuus ruokavalion suhteen on kuitenkin vain harvoin tarpeellista, ellei ole sairautta tai allergiaa. Toki, jos jostain ruoka-aineesta ei yksinkertaisesti pidä, sitä ei tee koskaan mieli eikä sitä vain syystä tai toisesta halua syödä, on mielestäni täysin ok jättää kyseinen ruoka-aine pois ruokavaliosta. Näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin selvittää, mitä kyseinen ruoka-aine sisältää ja tarvitseeko se korvata jollain muulla tuotteella tarvittavien ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden saamiseksi.

Jokaisella on oikeus syödä miten haluaa, eikä erilaiset ruokavaliot tee kenestäkään parempaa tai huonompaa. Jokaisen olisi hyvä oppia olemaan myös arvostelematta itseään sen perusteella miten syö tai on syönyt.. Tiukat säännöt ja rajoitteet stressaavat jo itsessään, mutta isoin stressi pukkaa usein silloin kun ruokavaliosta poiketaan. Olisi parempi unohtaa säännöt ja rajoitteet ja koittaa löytää tasapainoinen ruokavalio, joka tekee hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Silloin tällöin ruokavaliosta poikkeaminenkaan ei vaikuta terveyteen tai hyvinvointiin, joten siitä on turha tuntea morkkista.

Mielestäni ruokavaliossa on tärkeää rentous ja joustavuus. Tykkään itse valmistaa kotona terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, huolehdin tasaisesta ateriarytmistä sekä riittävästä energiansaannista ja treeniä tukevasta ruokavaliosta. En kuitenkaan ota stressiä siitä, jos en pysty esimerkiksi matkustaessa syödä samalla tavalla, vaan nautin silloin sitä ruokaa mitä on saatavilla.


On tärkeää kuunnella ja tunnustella, mitä kroppa tarvitsee. Ihmisen elimistö (hyvin toimiessaan) kertoo kyllä, mitä se kaipaa. Tiesitkö, että erilaiset himot johtuvat usein jonkin ravintoaineen tai energian puutteesta? Jano on aina merkki siitä, että elimistössä on jo pientä nestevajetta, joten vettä tulisi juoda tasaisesti päivän mittaa, eikä vain silloin kun janottaa. Sokeristen herkkujen tai ylipäätään tavallisen ruoan himo taas kertoo usein energiavajeesta. Keho myös tottuu sellaiseen ruokaan mitä se saa, niin hyvässä kuin pahassakin. Jos totutat kehosi puhtaaseen ja laadukkaaseen ruokaan sekä syöt riittävästi, ei se silloin kaipaa yletöntä herkkujen mättämistä.

Nauttikaa hyvästä ruoasta ja sen tuomasta hyvästä olosta ja energiasta. Nauttikaa semmoista ruokaa, mikä teille sopii parhaiten, mutta sallikaa itsellenne tehdä välillä poikkeuksia hyvällä omallatunnolla. Minkään ei tarvitse olla niin ehdotonta ja muistakaa, että hyvinvointi lähtee loppujen lopuksi pään sisältä eikä ruokalautaselta! Olkaa avoimia, kokeilkaa uusia juttuja ja löytäkää tasapainoinen, itsellenne sopiva, hyvää oloa tuova ja rennon joustava ruokavalio. ♥

♥:lla Teresatiistai 12. huhtikuuta 2016

IPF ja voimanoston kilpailumuodot

Veikkaan, ettei monikaan olisi osannut kuvitella minun lähtevän kilpailemaan voimanostossa.. Sanon tämän siksi, etten olisi uskonut itsekään, jos kelataan aikaa vuosi taaksepäin! En varmaan edes osannut silloin vielä erottaa voimanostoa ja painonnostoa toisistaan.. Hehe. :D Jostain syystä kuitenkin innostuin kyseisestä lajista, ja kilpaileminen alkoikin kuulostaa kivalta uudelta haasteelta! Millaisia ajatuksia laji teissä herättää?


Itse kilpailen IPF:n alaisuudessa. IPF eli International Powerlifting Federation on nimensä mukaisesti kansainvälinen voimanostoliitto. IPF järjestää sekä varustekisoja että klassisen voimanoston kisoja. IPF on dopingtestattu liitto, ja koska itse kannatan puhdasta urheilua, ei minulle tullut mieleenkään alkaa kilpailemaan missään muussa liitossa. :) Muita liittoja on esimerkiksi GPA.

Valitsin kilpailumuodoksi klassisen voimanoston. Klassisen voimanoston kilpailut sekä varustekilpailut eroavat toisistaan käytettävien välineiden perusteella. Varustekilpailuissa saa käyttää mm. penkkipaitaa, nostotrikoita ja polvisiteitä, joiden avulla pystytään nostamaan suurempia painoja, kuin pystyttäisiin nostamaan raakana. Omasta mielestäni on kuitenkin paljon siistimpää olla vahva ja tehdä suoritukset puhtaasti omalla keholla kuin paidassa jossa en saa itse käsiäni koukkuun tai trikoissa joissa en pääse kyykkyyn ilman suuria painoja niskassa. ;)

Myös klassisessa voimanostossa ovat tietyt välineet sallittuja, mutta niiden merkitys on selvästi vähäisempi. Esimerkiksi kyykyssä saa käyttää polvisiteiden sijaan neopreenisiä polvenlämmittimiä. Nostotrikoot eivät ole sallittuja, mutta esimerkiksi nostovyö ja rannetuet ovat sallittuja molemmissa.Iso ero IPF:n ja muiden voimanostoliittojen välillä on punnitus. IPF:n kisoissa punnitus on aikaisintaan kaksi tuntia ennen kisoja, kun taas muissa liitoissa punnitus voi olla jopa 24h ennen kilpailun alkamista. Tämä mahdollistaa itsensä kuivattamisen esim. saunomalla, jonka jälkeen ehditään hyvin palauttamaan nestetasapaino ja voidaan vielä syödä reilusti, jolloin painoa voidaan saada jopa yli 5kg lisää (mikä on tietysti kisoissa eduksi). Siksi koen IPF:n kahden tunnin punnitusajan olevan reilumpi, sillä silloin kaikki kilpailijat ovat lähempänä "todellista painoluokkaansa". Painoluokista kirjoittelin aiemmin täällä.

Huom! Saatan postauksissani puhua yleisesti voimanostosta, mutta tarkoitan siis aina (IPF:n) klassista voimanostoa, ellei erikseen muuta mainita. :D Pelkällä voimanostolla tarkoitetaan aina varustekilpailuja, kun taas oma lajini on juurikin tuo klassinen voimanosto.

Kuvassa näkyy klassisessa voimanostossa sallittuja välineitä: painonnostokengät, polvenlämmittimet, nostovyö sekä rannetuet!

Yleisesti voimanostossa on siis kolme liikettä, joiden yhteistulos ratkaisee voittajan kilpailuissa. Ei siis riitä, että on yhdessä liikkeessä hyvä, vaan kokonaisuus merkitsee. Liikkeet ovat takakyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto (kisoissa nämä suoritetaan tässä järjestyksessä). Oma vahvuuteni on selkeästi kyykky, mutta muissa liikkeissä onkin vielä aika paljon tekemistä, jos palkintosijoille haluaa.. :D IPF:n kilpailuissa on aika tarkat säännöt, joiden mukaan liikkeet tulee suorittaa. Esimerkiksi kyykyn on oltava riittävän syvä (lonkkanivelen on käytävä polvinivelen alapuolella), jotta suoritus hyväksytään. Pienet niiaukset tai edes 90 asteen kulma polvissa ei siis riitä tuloksen saamiseksi. :D

Kisoissa on mahdollisuus tehdä kolme suoritusta jokaisesta liikkeestä eli yhteistoistomäärä on yhdeksän toistoa. Aloituspainot tulee ilmoittaa etukäteen. Ensimmäisen liikkeen jälkeen tulee heti ilmoittaa seuraava paino, jolla haluaa tehdä suorituksen jne. Kaikista liikkeistä on saatava vähintään yksi hyväksytty tulos, jotta pysyy mukana kilpailussa. :D


Miltä kuulostaa? :) Tuleeko mieleen kysymyksiä lajiin liittyen? Ajattelin tämän postausen olevan paikallaan, sillä puhun blogissani paljon voimanostosta, mutta uskon ja tiedän, ettei laji ole monellekaan niin tuttu! :D Tässä siis perustietoja lajista, toivottavasti toi uutta tietoa ja ymmärrystä, joka helpottaa lajiin ja kisoihin liittyvien postausten lukemista jatkossa. ;)

Mukavaa loppuviikkoa!

♥:lla Teresa

(Lähde. IPF kuva)

torstai 7. huhtikuuta 2016

Muutoksia työrintamalla: uusi unelmaduuni ♥

Heippa vaan kaikki!

Aloitin tämän postauksen alun perin näillä sanoilla: "Täälä on nainen sen verran fiiliksissä, ettei oikein meinaa saada edes suodatettua sitä iloa ja tärinää tähän tekstin muotoon! :D" Tästä on kuitenkin jo melkein viikko aikaa! Viikkoni on nimittäin ollut sen verran täynnä tekemistä ja uuden oppimista, että on ollut pääkin ihan pyörällä kaikesta tämän ilon ja onnen lisäksi. :D Nyt kuitenkin pääsin vihdoin julkistamaan tämän teille ihanat lukijani:

Minulle tarjottiin uutta työpaikkaa, oman alani töitä ja juuri sitä työtä mistä olen haaveillut:
Minut valittiin Elixialle personal traineriksi!!


Tykkään ohjata ryhmäliikuntaa, mutta haaveenani on ollut päästä tekemään töitä myös personal trainerina, ja nyt se haave kävi toteen! ♥ Pääsen jakamaan osaamistani muille ja tekemään töitä viihtyisässä työympäristössä ja mukavan työporukan keskellä. Parasta on se, että saan tehdä työtä, joka vastaa mielenkiinnon kohteitani: liikuntaa, ravitsemusta ja kaiken kaikkiaan hyvinvointia ja terveyttä. Ihan huippua!!

Pääsin aloittamaan heti ja maanantaista asti olenkin ollut joka päivä työn touhussa. :D Viikkoon on kuulunut perehdytystä, promoilua ja paljon asiakaskontakteja, tutustumista ja tottumista talon tavoille sekä käytännön juttujen läpikäyntiä ja hoitamista. Oon kyllä niin innoissani tästä, etten tiedä miten päin olisin! :D Samalla ohjailen vielä ryhmäliikuntaa, mutta koska saan alkaa tekemään PT:n töitä kokopäiväisenä, jää jumppailuhommat ainakin tauolle toukokuun puolivälin jälkeen.


Ensi viikolla alkaakin virallisesti ohjaukset ja pääsen toden teolla huipun työn pariin! ♥ Työhöni kuuluu myös muutamia koulutuksia, joiden avulla pääsen kehittämään ammattitaitoani ja saan varmasti paljon hyödyllistä tietoa, jota pääsen hyödyntämään työssäni! Ensimmäinen koulutuspäivä onkin jo viikon päästä lauantaina Tikkurilassa. En malta odottaa!

Uuden työni myötä kalenterini täyttyy aikaisempaa enemmän, mikä voi hieman hidastaa tahtiani kirjoitella tänne blogin puolelle.. Pyrin kuitenkin pitämään postaustahdin säännöllisenä. :) Uskon kuitenkin työn tuovan minulle myös uutta inspiraatiota ja ideoita postauksiin! ♥


Ps. Vaikka kirjoittelenkin blogissani yleisesti positiivisista ja iloisista aiheista, ei elämäni ole aina mitään ruusuilla tanssimista ja vaaleanpunaisia hattarapilviä.. Eihän kenenkään elämä ole. Kaikilla on välillä huonoja päiviä ja erilaisia ongelmia, vaikeuksia ja haasteita. Suruja ja murheita. Nyt on kuitenkin pakko sanoa, että koen elämäni tällä hetkellä ihanaksi juuri tällaisena kuin se on. Olen kiitollinen kaikesta, mitä elämäni pitää sisällään. Olen iloinen saamistani mahdollisuuksista, mutta lisäksi myös hyvistä ystävistä, onnellisesta parisuhteesta ja muista läheisistä. Pidän uudesta kotikaupungistani ja uusista ystävistäni, joita olen saanut. Viihdyn tässä hetkessä, mutta odotan myös innolla kaikkea tulevaa. On vaan kaikin puolin niin hyvä olla. ♥

Loistavaa viikonloppua kaikille!

♥:lla Teresa

sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

On my plate lately

Heipä hei kaikille!

Halusin jakaa teille tänään inspiraatiota näin kuvien muodossa! Tämä antaa suuntaa siitä, miltä ruokalautasellani on näyttänyt viimeisten kuukausien aikana. Paljon ihan perus terveellistä ruokaa, kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, kanaa, kalaa, lihaa, kvinoaa, bataattia, riisiä jne.. Mukaan mahtuu myös pieniä herkkuhetkiä! Lisäksi joukossa on niin uusia ruokakokeiluita, kuin myös yksinkertaista perussettiä. Moniin kuvan annoksiin löytyy ohjeet/resepti myös blogistani. :)


♥ Kaura-porkkanasämpylöitä
♥ Raikkaita smoothieita
♥ Mukikakkua
♥ Kvinoasalaattia
♥ Erilaisia ruokasekoituksia


♥ Kolmen raaka-aineen (raaka)suklaabrownieita
♥ Herkullisia hedelmiä ja kasviksia
♥ Lehtikaalimunakasta kasviksilla ja raejuustolla
♥ Porkkanapuuroa
♥ Kasvissosekeittoja♥ Raakasuklaata
♥ Välipalakakkua
♥ Kesäkurpitsa-porkkanapastaa
♥ Uunilohta ja vihreitä kasviksia
♥ Kaurapuuroa marjoilla


♥ Pinaattilihapullia ja bataattiranskalaisia
♥ Banaani-chia-kerrossmoothieta
♥ Välipalalautasia, joissa kananmunia, pähkinöitä, hedelmiä ja kasviksia
♥ Naudan herkkupihviä
♥ Fetasalaattia

Mitä mieltä olette tämäntyylisistä postauksista? :) Yes or no? 

Mukavaa tulevaa viikkoa kaikille! ♥

♥:lla Teresa