torstai 31. maaliskuuta 2016

Maaliskuun parhaat

Hei!

Aika kulkee taas hurjaa vauhtia, huomenna onkin jo huhtikuu! Kuun vaihtumisen kunniaksi ajattelin kerrata hiukan maaliskuun tapahtumia ja kirjoittaa tämmöisen "kuukauden parhaat" -postauksen. Olen törmännyt näihin jonkin verran muissa blogeissa ja koska niitä on mielestäni ollut hauska lukea, ajattelin kirjoitella tämmöisen myös itse. :) Mikä maaliskuussa oli parasta?


Maaliskuun parhaat..

Juhlat: Synttärit! Parhaat, mutta myös ainoat juhlat. :D Ja jos tarkkoja ollaan, myös koko kevään ainoat juhlat tähän asti, hahah. :D Eipä kyllä haittaa, ei ole tuo juhliminen enää niin mun juttu muutenkaan. Mutta oli kyllä ihan mahtavaa nähdä hyviä ystäviä pitkästä aikaa, mikä teki illasta ihanan! ♥

Tv-sarja: Vikings ja The Office! Vikingsin tuotantokaudet tuli katsottua yhdessä hujauksessa. :D Onneksi The Officesta löytyy 9 tuotatokautta, joten niitä riittää vielä hetkeksi aikaa. ;)

Vaate: Mustat (urheilu)trikoot! Ehkä paras ostos mitä olen tehnyt ikinä. :D Ostin ne jo yli vuosi sitten, ja käyttöä on kyllä ollut niin paljon että ovat kyllä maksaneet itsensä takaisin monin verroin. Ostosta asti ne ovat olleet suosikki treenihousuni, mutta sen lisäksi niitä tulee käytettyä myös vapaa-ajalla. :D Niistä on myös tullut mun lemppari matkustushousut, koska ne on vaan niin miellyttävät jalassa!

Herkku: Itsetehty Snickers -raakasuklaa ♥ (Ohjeen löydät täältä!) Varma makeannälän taltuttaja!


Treeni: Kyykkymaksimin kokeilu, jolloin tein uuden ennätykseni 120kg!!! (Oma painoni oli tuolloin n. 58kg, eli määrä on yli tuplasti oma painoni. Jes! Muut tämänhetkiset ennätykseni löydät täältä.)

Ruoka: Poikaystäväni paistamat naudan entrecote -pihvit ja fetasalaatti. ♥ Arkiruoista edelleen jauheliha-riisi yhdistelmä, en taida kyllästyä siihen ikinä! :D

Juoma: Kookos(riisi)juoma! Oon jäänyt siihen ihan koukkuun. :D Sopii hyvin smoothien pohjaksi, mutta maistuu myös ihanalta semmoisenaan!

Postaus: Kuukauden aikana kirjoitin kaksi koko blogiurani luetuinta postausta! Odottamattoman lukijavyöryn keräsi postaus: "Syntymäpäiväjuhlia ja asiaa alkoholista", joka yllätti minut kiinnostavuudellaan! Postaus nousi nopeasti koko blogihistoriani luetuimpien postausten kärkeen, mutta siitä huolimatta sen ohitti vielä saman kuukauden aikana kirkkaasti uusin postaukseni: "Millaista on maksimivoimaharjoittelu?". Siistiä. :D

Juttu: Keväisten ilmojen saapuminen, päivien pidentyminen ja teiden sulaminen! Rakastan kevättä, heräilevää luontoa ja merkkejä kesän lähestymisestä! ♥


Yllätys: Uudet työmahdollisuudet! (Tästä ei vielä sen enempää!)

Tavara: Sauvasekoitin! Sain äidiltäni toivomuksestani sauvasekoittimen syntymäpäivälahjaksi, ja siihen kuuluikin lisäksi myös erilaisia lisäosia. Eri osia käyttämällä on tullut viime aikoina valmistettua niin erilaisia sosekeittoja kuin matcha teetäkin!

Hedelmä: Kiiwi! Ehdottomasti tän kuukauden suosikki, niiin hyvää. ♥

Ruokakokeilu/uusi resepti: Kukkakaali-kesäkurpitsasosekeitto! En oo yleisesti mikään keittojen suurin ystävä, mutta erilaiset kasvissosekeitot ovat kyllä hyviä! Ensimmäinen versioni tästä keitosta sisälsi kukkakaalin ja kesäkurpitsan lisäksi mm. purjoa sekä pinaattia (lainasin tämän herkullisen ohjeen ihanan Vilma P:n blogista!) ja toisessa versiossa kokeilin lisänä parsakaalia ja sipulia, ja molemmat kyllä onnistuivat ihan loistavasti!Pähkinä: Parapähkinä! Oon ihan pähkinähullu, voisin syödä pähkinöitä ihan liikaa. :D Niihin jää jotenkin helposti koukkuun. Koska pähkinöissä on kuitenkin aika paljon energiaa, ei niitäkään kannata kilotolkulla napostella, vaikka terveellisiä ovatkin. Olenkin pidemmän aikaa pitänyt kaapissani ainoastaan parapähkinäpussia, ja olen päättänyt, että "saan" syödä sieltä 3 pähkinää päivässä. Tämä toimii kohdallani loistavasti. :D Näin saan hiukan hyviä rasvoja (käytän kyllä lisäksi ruokavaliossani siemeniä, oliiviöljyä sekä avocadoa) sekä päivän annoksen seleeniä, jota parapähkinässä on runsaasti. Enkä sorru napostelemaan liikaa, sillä tuosta säännöstä on jotenkin helppo pitää kiinni! Joskus kokeilin pähkinäsekoitusta ja sääntöä "pieni kourallinen päivässä", mutta tuo taisi olla liian ympäripyöreä ohje itselleni, sillä mun pieni kourallinen oli usein kaikkea muuta kuin pieni, hahah. :D (Tulipas pitkä pätkä pähkinöistä.)

Kasvis: Porkkana! Ei ole varmaan päivääkään maaliskuussa ollut, etten olisi vähintään yhtä porkkanaa syönyt! Porkkanat on halpoja, ne maistuvat hyviltä ja niitä on kiva rouskutella. :D Menee niin salaateissa, sämpylöissä kuin välipalaksi naposteltunakin, eikä kilon pussi maksa kuin n. 1€!

Ihanaa kevättä! ♥

♥:lla Teresa

maanantai 28. maaliskuuta 2016

Millaista on maksimivoimaharjoittelu?

Aloitan tänä vuonna kilpailemaan klassisessa voimanostossa, ja vaikka olenkin nyt tavallaan tuore kilpaurheilija, ei se muuta arkeani juuri ollenkaan. Olen käynyt kuntosalilla vajaat kolme vuotta, ja voimaharjoittelun alotin kunnolla vasta vuoden alusta alkaen. Miten maksimivoimaharjoittelu sitten eroaa perusvoimaharjoittelusta tai yleensä perinteisestä salitreenaamisesta? Mitä minä teen sielä kuntosalilla erilailla kuin aikaisemmin?


Voimaharjoittelu voidaan jakaa karkeasti kolmeen osa-alueeseen: kestovoimaan, maksimivoimaan ja nopeusvoimaan. Kestovoima voidaan jakaa edelleen lihaskestävyyteen (aerobinen kestovoima) sekä voimakestävyyteen (anaerobinen kestovoima) ja nopeusvoima pikavoimaan ja räjähtävään voimaan. Maksimivoimakin voidaan jakaa vielä kolmeen alakategoriaan: hypertrofiseen maksimivoimaan (tuttavallisemmin perusvoima)/(massavoima), hypertrofis-hermostolliseen maksimivoimaan sekä hermostolliseen maksimivoimaan.

Itse teen tällä hetkellä pitkälti kahta viimeisenä mainittua. Välillä saatan tehdä myös perusvoimaa, mutta näin kisojen lähestyessä treenit painottuvat selvästi hermostollisen maksimivoiman puolelle. Avaan teille hiukan noita käsitteitä, jotta saatte käsitystä siitä, millaisia treenini ovat tällä hetkellä. :)


Hypertrofinen maksimivoimaharjoittelu on paras tapa kasvattaa lihasmassaa. Toistoja tehdään 6-12 ja sarjojen määrä vaihetelee 3-5 välillä. Kuorma on n. 60-80% maksimista ja palautus sarjojen välillä on n. 2-3 minuuttia. Koska tavoitteeni ei ole lihasmassan kasvatus (vaikka toki lihasmassaa lisäämällä myös voima kasvaa..), tämä ei ole pääasiallinen treenityylini. Tein kyllä esimerkiksi Kinkkukisojen jälkeen n. kuukauden verran perusvoimaa, jotta hermosto sai palautua kisapäivästä.

Hypertrofis-hermostollinen sekä hermostollinen maksimivoima ovatkin kuuluneet tänä keväänä treeniohjelmistooni. Hypertrofis-hermostollisessa maksimivoimaharjoittelussa toistoja tehdään 3-6 ja sarjoja 3-5. Kuorma on 70-90% maksimista. Hermostollisessa maksimivoimaharjoittelussa taas toistoja on ainoastaan 1-3, sarjoja sama 3-5 ja kuorma on 90-100% maksimista. (Joidenkin lähteiden mukaan näitä ei edes erotella toisistaan, vaan ne lasketaan yhdeksi osa-alueeksi, kuten esim. alla olevassa kuvassa.) Molemmissa palautusajat sarjojen välillä ovat kahdesta minuutista eteenpäin jopa yli viiteen minuuttiin/täydelliseen palautukseen. Maksimitoistoja tehtäessä on tärkeää, että ollaan palauduttu kunnolla edellisestä suorituksesta, jotta on mahdollista tehdä uusi maksimisuoritus. Siksi palautusaika kannattaa olla mielummin liian pitkä kuin liian lyhyt.

(Lähde)

Huomioi, että nämä lukemat eivät ole absoluuttisia totuuksia. Eri lähteiden mukaan luvut vaihetelvat jonkin verran ja nimet voivat poiketa toisistaan. (Kuten ehkä huomaatte, kuvan tiedot eroavat hiukan tekstistäni. Molemmat ovat silti yhtä lailla oikeita tietoja.) Jonkin lähteen mukaan esim. perusvoimassa toistoja tehdäänkin 6-10 tai 8-12. Lisäksi omasta mielestäni maksimitoistosta palautumiseen ei todellakaan siitä tuo kaksi minuuttia. :D Ei siis kannata sokeasti uskoa numeroihin, vaan tunnustella myös fiilistä treenatessa. Näiden lukujen tarkoituksena on tuoda esiin, miten voiman eri osa-alueita treenataan ja mitä eri treenityyleillä voidaan saavuttaa. Hermostollisen maksimivoimaharjoittelun tavoitteena on lisätä maksimaalista voimaa, kun taas hypertrofisen maksimivoimaharjoittelun tavoitteena on lisätä lihasmassaa (hypertrofia=lihaskasvu) jne.


Miltä kuulostaa? Onko tuttuja juttuja vai selkeyttivätkö nämä kuvaa voimaharjoittelusta? Yleensä nämä ovat perusjuttuja liikunta-alan ammattilaisille, mutta ne voivat kuulostaa vaikeilta, jos asioihin ei ole perehtynyt. Perustreenaajankin olisi kuitenkin hyvä ymmärtää jotain voiman eri osa-alueista. Tiedätkö, miksi teet salilla liikettä 3x8 toistoa? Mikä on tavoitteesi? Jotta tuloksia voidaan saada, täytyy tietää, millainen treeni tukee mitäkin tavoitetta. Harvoin on yhtä oikeaa tapaa treenata kohti tiettyä tavoitetta, mutta esim. pumppitunnilla tehdessäsi 5 minuuttia hauiskääntöä putkeen, et tule kasvattamaan haukkariasi, sillä sarjapainosi ovat silloin liian pienet. Sorry. :D (Ja jotta kukaan ei ymmärrä väärin, puhun nyt keskiverto liikunnallisesta ihmisestä. Henkilö, joka ei ole liikkunut elämänsä aikana ollenkaan, voi saada pientä lihaskasvua sinne hauberiin myös pumppitunnilla, aluksi. Jos kuitenkin halutaan saada selviä muutoksia ja oikeasti lihaa lisää, täytyy treenin olla jotain muuta. Toki tässä tulee vastaan myös ruokavalion osuus, mutta ei mennä nyt siihen ollenkaan. :D)

Semmoinen tietopläjäys tänään! Toivottavasti lukijoista löytyy edes muutamia, joille tämä postaus toi uutta tietoa. :) Jos asiat olivat tuttuja, muistakaa, että kertaus on opintojen äiti. ;) Jos jäi mieleen kysymyksiä voiman eri osa-alueisiin liittyen, laittakaahan kommenttiboksiin viestiä! Vastailen mielelläni! :)

♥:lla Teresa

(Lähde: kuntosalikurssilla saamaani kirjallinen materiaali.)


perjantai 25. maaliskuuta 2016

8 hyvää syytä noudattaa terveellisiä elämäntapoja


Nykyään terveelliset elämäntavat kuuluvat yhä useamman arkeen tai ainakin siihen pyritään. Lisätään liikuntaa ja syödään terveellisesti, vähennetään alkoholinkäyttöä ja sokeria. Terveelliset elämäntavat taitavatkin olla nykyään "muodissa" (jos niin voi sanoa) ja sehän on tietysti hyvä juttu!

Ihmisillä on erilaisia syitä noudattaa terveellistä elämäntyyliä. Tässä 8 syytä, miksi minä itse tykkään noudattaa terveellisiä elämäntapoja! Nämä ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä terveellinen elämäntyyli voi tuoda mukanaan! :)


1. Hyvä olo. Tämä on varmasti yksi suurimmista syistä, miksi haluan noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Kun syön säännöllisesti puhdasta ja ravitsevaa ruokaa, vältän sokeria ja alkoholia, nukun riittävästi ja liikun paljon, oloni on paljon parempi, kuin jos tekisin nämä asiat toisin.

2. Pysyn terveenä. En väitä, ettäkö tämä olisi ainoastaan terveellisten elämäntapojen tulosta, mutta uskon niillä olevan suuri vaikutus kyseiseen asiaan. Silloin harvoin kun olen kipeä, osuu se loma-aikoihin tai viikonloppuun.. Taidan olla siis tunnollinen työntekijä/koululainen, kun ei ikinä tarvitse olla poissa kipeilyn takia. :D Olen kuitenkin huomannut, että sairastelen jatkuvasti entistä harvemmin ja harvemmin, ja uskon terveellisten elämäntapojen olevan ainakin osittain "syyllisiä" tähän. ;)


3. Ihoni pysyy hyvässä kunnossa. Varsinkin sokeri, ja jostain syystä erityisesti suklaa tuntuu olevan semmoinen, joka saa naamani kukkimaan kuin teini-ikäisellä, hahah. :D Terveelliset ruokailutottumukset siis heijastuvat myös ihoni kuntoon, samoin kun vahvoihin hiuksiin ja kynsiinkin. Yleensä tajuan jossain vaiheessa, kun olen pidempään vältellyt erityisesti sokeria, että ihonikin on pysynyt paljon paremmassa kunnossa eikä ikäviä näppyjä ole ilmaantunut aikoihin.

4. Olen energinen. Kun minulla on hyvät rutiinit niin syömisen, nukkumisen kuin liikkumisenkin osalta, koen olevani paljon energisempi, kuin jos nämä asiat eivät ole kunnossa. Yöunet ovat suoraan yhteydessä seuraavien päivien vireystilaani, sillä yksikin huonosti nukuttu yö tuntuu väsymyksenä jopa useamman päivän ajan.. Myös säännöllinen ruokailurytmi ja liikunta tuovat minulle energiaa!


5. Parempi ulkonäkö ja kehonkoostumus. Vaikka pidänkin tärkeämpänä seikkana terveellisten elämäntapojen tuomaa hyvää oloa, on pakko myöntää, että myös ulkoiset muutokset kannustavat elämään terveellisesti. Ajatukseni ovat menneet koko ajan enemmän ja enemmän ulkonäkökeskeisyydestä kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia. Erilaiset dieetit ja projektit ovat jääneet taka-alalle ja nykyään pyrin tasapainoiseen terveelliseen elämäntyyliin sekä suorituskyvyn parantamiseen ulkonäön sijasta. Siitä huolimatta on siistiä huomata muutoksia myös ulkonäössä! Olenkin alkuvuodesta saanut yllättyä, miten rennolla mutta terveellisellä ruokavaliolla voi saada muutoksia aikaan myös ulkoisesti, sillä painoni on pudonnut ihan huomaamatta ja kroppani kiristynyt vaikka en ole todellakaan laskenut kaloreita ja olen nauttinut hyvästä ruoasta ja herkutellutkin. Kivaa terveellisissä elämäntavoissa on se, että vaikka niillä hakisikin yleistä hyvinvointia, seuraa se ulkonäkö kyllä perässä. ;)

6. Itsevarma fiilis. Terveellisten elämäntapojen tuoma hyvä olo, energia, parempi kehonkoostumus ynnä muut seikat tuovat väkisinkin itsevarmuutta. Vai onko jollain itsevarma fiilis baari-illan jälkeen krapulaisena, turvonneena ja väsyneenä? Ei minulla ainakaan.


7. Pidän terveyttä ja hyvinvointia tärkeänä. Koska terveellisillä elämäntavoilla on paljon hyviä vaikutuksia, on niiden vaaliminen minulle tärkeää. Haluan panostaa hyvään ruokaan, maksan mielelläni kuntosalijäsenyyden jne. Vaikka välillä tuntuu, että esim. ruokaan menee paljon rahaa, on se asia mihin haluan rahaa käyttääkin. Ostan sitten vähemmän vaatteita, kosmetiikkaa tai muuta vastaavaa, mikä ei ole prioriteettilistallani yhtä korkealla terveyden ja hyvinvoinnin kanssa.

8. Tykkään terveellisistä elämäntavoista. Olen sitä mieltä, että terveellinen ruoka voi olla todella herkullista. Liikunta on aina kuulunut elämääni juuri siksi, että rakastan sitä. Nautin pitkistä yöunista ja siitä virkeästä olosta hyvin nukutun yön jälkeen. Pidän aikaisista aamuista. Nautin olosta ilman krapulaa.

Mikä motivoi sinua noudattamaan terveellisiä elämäntapoja? :)

♥:lla Teresa

Ps. Hyvää pääsiäistä kaikille!


(Kuvat 1, 2, 5 ja 7: Siiri Murto)

tiistai 22. maaliskuuta 2016

The power of the Sun ♥


Aurinkoista tiistaiaamua!

Viime viikkoina on ollut paljon ihanan aurinkoisia päiviä, ja vitsi kun mä nautin tuosta lisääntyvästä auringonvalosta! Energiatasot nousee ihan silmissä ja tekee mieli jatkuvasti tehdä jotain ja tuntuukin, että saa myös paljon kaikkea aikaiseksi! Kaikki on jotenkin kivempaa, kun kevät tulee ja päivät pitenee! :D Treenit maistuvat, uudet ruokakokeilut innostavat ja hyvä olo valtaa mielen! Hymyilyttää, mieli on virkeä ja elämä maistuu makealta! ♥


Kuinka moni teistä kokee lähestyvän kevään tuovan energiaa ja hyvää mieltä? Mun mielestä kevät on aina ollut jotenkin ihana vuodenaika, sillä se tietää lämpenevää säätä, kesän lähestymistä, luonnon heräämistä ja ennen kaikkea sitä aurinkoa ja valoa pimeän talven jälkeen! ♥ Aurinko kutsuu ulos kävelemään, juoksemaan, valokuvaamaan ja nautiskelemaan. Se kannustaa siivoamaan, opiskelemaan ja liikkumaan. Se nostaa mielialaa ja tuo energiaa, iloa ja voimaa!

Nyt kun minulla on kevyempi viikko treenien ja ohjausten osalta, ajattelinkin nauttia paljon tuosta ihanasta kevätsäästä. ♥ Niin ulkoillen kuin sisälläkin touhuillen, ottaa sen tuomasta energiasta kaikki irti!


Nauttikaa ihmiset ihanasta kelistä ja tulevasta keväästä! ♥

♥:lla Teresa

(Kuvat: Katja Kosola)

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Tekniikoiden merkitys voimalajeissa & uusia treeniennätyksiä!

Hyvien tekniikoiden varmasti suurin ja perimmäinen tarkoitus on tehdä harjoittelusta turvallista, sillä hyvillä tekniikoilla treenatessa loukkaantumisriski on erittäin pieni. Oikeat suoritustekniikat ovat tärkeitä lajissa kuin lajissa, mutta puhun tässä postauksessa tekniikoista voimanoston näkökulmasta.

En kuitenkaan tänään ajatellut perehtyä enempää turvallisuustekijöihin. Haluan tuoda esille, kuinka suuri merkitys tekniikoilla on tulosten maksimoinnissa.


Testasin tämän ja viime viikon aikana treenimaksimit kaikissa liikkeissä (ensimmäiset maksimit kinkkukisojen jälkeen) ja olen kyllä tyytyväinen tuloksiin. :) Haluan muistuttaa, etteivät treenimaksimit ole sama asia kuin kisanostot, sillä kisoissa on todella tarkat kriteerit, joiden mukaan suoritukset tulee tehdä. Pienikin virhe tekee suorituksesta hylätyn. Treenimaksimit kuitenkin antavat suuntaa siitä missä mennään ja tapahtuuko kehitystä. Lisäksi niiden pohjalta on helppo suunnitella tulevia treenejä (maksimien perusteella pystyy laskea hyvin sarjapainoja) ja niiden pohjalta on hyvä miettiä tulevien kisanostojen suuruutta.


Uudet "ennätykseni" ovat siis seuraavat:
(oma paino n. 58kg)

Kyykky: 120kg
Penkki: 55kg
Maastaveto: 110kg
(Yht. 285kg)

(Jos haluat kurkata aikaisempia tuloksiani, voit tsekata Kinkkukisojen tulokset täältä ja ensimmäiset maksimikokeiluni täältä.)

Huomasin todella tekniikoiden merkityksen, kun olin testailemassa penkkimaksimiani. Aluksi uutta ennätystä ei tullut ollenkaan, joten päätettiin vetää tekniikkatreenit. Levennettiin otetta reilusti ja kaarrettiin selkää, ja johan alkoi treeni kulkea! Alkuun uuden asennon testailua tangolla ja sitten lisää rautaa tankoon ja lyhyitä sarjoja. Koska tuntuma oli erittäin hyvä, halusin lähteä koittamaan isompia painoja ja kipusin pikkuhiljaa kohti aikaisemmin yrittämääni uutta maksimia. Sarja ja toisto toisensa jälkeen nousi niin nätisti, että oli pakko kokeilla uudelleen tuota maksiminostoa, ja onnistuin! (Eli tuo 55kg) Siitä huolimatta, että olin ehtinyt jo väsyttää itseäni aika isolla määrällä toistoja alle.. :D Kauan paikallaan junnannut penkkipunnerrus otti siis ison askeleen eteenpäin! Kyllä se oma paino sieltä vielä joskus nousee.. ;)

Lisäksi tekniikoiden merkityksen voi huomata tuloksissani, sillä kyykkään edelleen enemmän kuin vedän maasta. :D Kyykännyt olen paljon pidempään eli toistoja on alla erittäin paljon enemmän kuin maastavedossa, jota aloin tekemään kunnolla vasta hiukan ennen Kinkkukisoja eli loka-marraskuun aikoihin.. Voimaa jaloissa siis on, mutta tekniikassa on vielä paljon hiomista. Uskon, että kun tekniikka saadaan siinäkin kuntoon, alkaa ne isommatkin raudat liikkumaan. :)

Vaikka kyse on puhtaasti voimalajista, on tekniikoilla erittäin suuri merkitys. Erilaista tekniikkaa hyödyntämällä voidaan saada painoa lisää tankoon ja sitä kautta parempi tulos kisoissa.. Siinä ei siis kannata hävitä. ;)


Nyt onkin vuorossa kevyempi viikko, niin omista treeneistä kuin jumppaohjauksistakin! Tekee varmasti kropalle hyvää palautua oikein kunnolla ennen viimeisen parin kuukauden rutistusta. :) Ohjauksia on vain muutamana päivänä, salitreenit pidän kevyinä ja panostan kehon huoltamiseen! Varasin jopa hierojan pitkästä aikaa. :D

Tällä hetkellä jäljellä on siis 9 viikkoa kisoihin! Aika menee kyllä hurjaa vauhtia.. :D Viimeisen parin kuukauden treeniohjelmakin alkaa olla pikkuhiljaa selvillä ja todella hyvillä fiiliksillä mennään!

Mukavaa sunnuntaita kaikille! :)

♥:lla Teresa

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Raw snickers bars

Hyvää huomenta!

Viikonlopun kunniaksi ja yleisön pyynnöstä julkaisen ohjeen muutama viikko sitten serkkuni kanssa valmistamiin herkullisiin snickers -patukoihin! Ohje on siis sokeriton, viljaton, gluteeniton, maidoton ja kaiken kaikkiaan "ton ton" eli lähes kaiketon, heheh. :D
Tarvitset:

♥ 8-10 taatelia
♥ 1-1,5dl cashewpähkinöitä (tai esim. maapähkinöitä)
♥ 2rkl maapähkinävoita
♥ Ripaus suolaa

Suklaa:

♥ 2-3rkl raakakaakaojauhetta
♥ 3/4dl kaakaovoita
♥ 2rkl kookosöljyä
♥ Hunajaa tms. makeutukseen

Valmistus

Paahda pähkinöitä pannulla koko ajan sekoittaen niin kauan, että ne saavat hieman väriä. Heitä pannulle ripaus suolaa ja sekoittele. Rouhi veitsellä pähkinät karkeiksi muruiksi, saa jäädä isompiakin paloja.

Soseuta taatelit (muista poistaa kivet!) sauvasekoittimella (me lisättiin mukaan hiukan vettä, jotta massasta tuli helpommin käsiteltävää) ja lisää joukkoon maapähkinävoi. Levitä ja painele taateli-maapähkinävoiseos lautaselle tai vuokaan n. 0,5-1cm paksuiseksi kerrokseksi ja ripottele pähkinämuru massan päälle.

Laita vettä kuumenemaan kerroskattilan alempaan osaan (meillä ei ollut kerroskattilaa käytössä, joten käytimme vain isompaa ja pienempää kattilaa päällekäin --> toimii!). Mittaa ylempään kattilaan kaakaovoi ja kookosöljy (vaihtoehtoisesti voi käyttää pelkkää kaakaovoita, silloin määrä on n. 1dl) ja odota, kunnes ne sulavat yhdeksi massaksi. Sekoita joukkoon raakakaakaojauhe sekä makeutusta oman maun mukaan. Kaada sula suklaa pähkinöiden ja taatelimassan päälle. Nosta pakastimeen ja anna jähmettyä vähintään 30min, tai kunnes suklaa on kovettunut. Leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi ja nauti! ♥


Vinkki! Jos valmistus kuulostaa liian monimutkaiselta/aikaavievältä (vaikka voin sanoa, että ainakin kahestaan tehtynä nää valmistui tosi nopeasti!) tee näin: Poista taateleista kivet, sujauta sisälle nokare maapähkinävoita ja herkuttele! Näin pääset nauttimaan samantyylisestä makumaailmasta kahdella raaka-aineella ja ihan vain muutamassa sekunnissa! ;)

♥:lla Teresa

(Alkuperäinen ohje täältä.)

tiistai 15. maaliskuuta 2016

Syntymäpäiväjuhlia ja asiaa alkoholista


Pidin viikonloppuna pienet synttärijuhlat (vähän etukäteen) läheisimpien ystävieni kanssa. Ilta oli oikein onnistunut ja oli todella hauskaa! Ennen kaikkea oli super ihanaa nähdä hyviä ystäviä pitkästä aikaa! ♥

Sain kuitenkin myös muistutuksen siitä, miksen juo usein alkoholia.. :D En ole aikaisemmin blogissani puhunut suhteestani alkoholiin, ja viikonlopun myötä ajattelin, että on sopiva aika ottaa asia esille ja kertoa mielipiteeni alkoholinkäytön suhteen.


Vielä muutama vuosi sitten viikonloppu toisensa perään tuli vietettyä baarissa tai kavereiden luona kotibileiden merkeissä. Viikonlopun baarireissu oli enemmän tapa kuin poikkeus. Vaikka olen aina ollut liikunnallinen ja kiinnostunut terveellisistä elämäntavoista, olen elänyt vaiheen, kun alkoholia tuli nautittua enemmän kuin tarpeeksi.. :D

Biletys näkyi myös ulkomuodossa. Runsaista liikuntamääristä huolimatta painoa tuli lisää huomaamatta ja olo oli jatkuvasti epämukava ja turvonnut. Baari-illan jälkeiset päivät menivät tietysti sängyssä makoillessa ja usein darrasafkat kourassa. Kesäisin festareilla tuli otettua kolmekin päivää putkeen ja yleensä näihin tapahtumiin yhdistyi myös epäterveellinen ruokavalio.


Nykyään nautin alkoholia keskimäärin ehkä kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. Joskus menee pidempiäkin aikoja, toisinaan saatan ottaa useammin. Nykyään otan alkoholia silloin, kun on jokin erityinen päivä tai tapahtuma. Enkä todellakaan aina silloinkaan. :) Voin hyvin viettää hauskoja iltoja, viikonloppuja ja mennä bileisiin, synttäreille tai juhliin ja olla juomatta, jos ei tee mieli. Alkoholi ei siis ole enää sääntö vaan poikkeus. Otan silloin kun tekee mieli, eli nykyään aika harvoin.. :D 

Nykyään en edes ymmärrä, miten olen voinut juoda peräkkäisinä viikonloppuina, saati peräkkäisinä päivinä.. Siitä huolimatta, en vaihtaisi noita vuosia mihinkään! En siis todellakaan kadu sitä, että olen käynyt tuon biletysvaiheen läpi, sillä tuolta ajalta olen saanut paljon hyviä ystäviä, huikeita kokemuksia ja mitä mahtavimpia muistoja! ♥


On kuitenkin monta syytä, miksen halua nykyään juoda alkoholia usein. Yksi suurimmista syistä on seuraavan päivän kamala olo, mikä nyt taitaa olla itsestään selvää. Teinivuosina minulla ei usein edes ollut krapulaa, minkä vuoksi varmaan olenkin pystynyt ottamaan useammin, mutta toisin ovat asiat nykyään. :D Pienikin määrä alkoholia tuntuu seuraavana päivänä joko päänsärkynä tai oksettavana olona. Nykyään arvostan yleistä hyvinvointia niin paljon, etten halua aiheuttaa itselleni tuota pahaa oloa - ainakaan usein. :D

Seuraavana päivänä olo on myös todella saamaton. Yksinkertaisten asioiden tekeminen tuntuu raskaalta ja vaivalloiselta, mikä johtaa siihen, ettei mitään saa aikaiseksi. Lisäksi ruokahalu on joko huono tai sitten mieli tekee kaikkea epäterveellistä, mikä vain pahentaa olotilaa.


Nykyään myös tiedän tarkemmin, mitä kaikkea alkoholi aiheuttaa elimistölle.. Pelkästään rasva-aineenvaihdunnan hidastuminen ja nestehukka kuulostavat jo ikävältä, saati kun tietää kuinka paljon energiaa erilaiset alkoholijuomat sisältävät, eli se myös lihottaa, rasittaa maksaa ja kuormittaa elimistön myrkynpoistojärjestelmää.. Listaa voisi jatkaa aika pitkään.

Lisäksi alkoholi (varsinkaan suurissa määrissä nautittuna) tekee harvoin kenestäkään edustavampaa millään tapaa. Vatsa turpoaa, silmät seisoo päässä ja puhe sammaltaa. Selvinpäin olo on fressi niin illan aikana, kuin seuraavana päivänä!

Vaikka näen alkoholissa paljon huonoja puolia, en ole lopettanut sen käyttöä kokonaan. Joskus on kiva irroitella - seuraamuksista huolimatta. :D Kuuluisa (ja kyllästymiseen asti kuultu) kohtuus toimii mielestäni tässäkin asiassa. Vaikka alkoholi ei ole mitään terveysjuomaa, ei siitä nauttiminen silloin tällöin romuta terveyttä saati kaada hyvinvointia. (Paitsi tuoden pahaa oloa seuraavaksi päiväksi.. :D) Toki määrä ja laatu ovat tässä myös aika oleellisessa osassa. Lasillisella punaviiniä sanotaan olevan jopa hyviä terveysvaikutuksia, toisin kuin kopallisella kaljaa.


Ps. Sain muuten ihan superihania lahjoja mun ystäviltä ja perheeltä! ♥ (Siitä huolimatta, että kutsussa luki että lahjoja ei oteta vastaan.. :D Ootte te kans ;)) Sain mm. kaks ihanaa ruokakirjaa, raakakaakaojauhetta, vihreää teetä, sauvasekoittimen lisäosineen ja muuta kivaa! Kyllä porukka tietää mistä mä tykkään.. ;) Kiitos kaikki ihanat, ootte rakkaita! ♥

Pps. Blogini löytyy nykyään myös Blogit.fi -palvelusta! Palvelun avulla sinun on helppo seurata suosikki blogejasi. Tätä blogia pääset seuraamaan painamalla tästä! :) Muistathan myös, että blogini löytyy lisäksi bloglovinistafacebookista sekä pinterestistä. Eikun tykkäilemään, seurailemaan ja jakamaan! ;)

♥:lla Teresa
torstai 10. maaliskuuta 2016

Sokerikoukussa

Yksi asia yhdistää niin alkoholia, tupakkaa, huumeita, kahvia kuin pelejäkin.. Ne voivat nimittäin kaikki aiheuttaa riippuvuutta. Riippuvainen voi olla myös monesta muustakin asiasta, kuten shoppailusta, rahasta, toisesta ihmisestä, maineesta, omista tavoistaan tai SOKERISTA.

Sokeri koukuttaa siinä missä moni muukin asia. Sen lisäksi, että asiasta on tehty tutkimuksia, olen itsekin todennut asian useita kertoja. Esimerkiksi aina joulun aikaan, kun tulee usein syötyä hiukan vapaammin ja herkuteltua enemmän, huomaan herkuttelun usein "jäävän päälle". Yhden suklaapalan jälkeen nappaan toisenkin, ja kolmannen. Seuraavana päivänä sama rumba jatkuu.

Eikä todellakaan tarvitse olla joulu. Nykyään syön paljon harvemmin sokerisia herkkuja kuin joskus aikaisemmin, jonka vuoksi huomaan todella selkeästi sokerin koukuttavan vaikutuksen..Kun olen ollut pidemmän aikaa ilman sokeria (irtokarkkeja, suklaata, leivonnaisia yms..), en koe mitään erityistä himoa herkkuja kohtaan. Mitä kauemmin olen ollut ilman, sen vähemmän minun tekee niitä mieli. Kun taas päätän herkutella sokeriherkuilla, huomaan heti janoavani lisää. Pieni määrä irtokarkkeja ei tyydytä makeanhimoani, vaan mieleni tekee herkutella entistä enemmän!

Ei ole kuitenkaan ihan sama, mistä herkuista on kyse. En koe samanlaista tarvetta tyydyttää makeanhimoani sen jälkeen, kun olen herkutellut esimerkiksi raakaherkuilla.. Niillä saa oikeasti makeannälän taltutettua! Esimerkiksi raakasuklaan tai raakakakkupalan jälkeen olo on miellyttävä, ja voin hyvin jatkaa päivääni syömällä terveellistä ja laadukasta ruokaa. En koe tarvitsevani mättää mahaani kaikkea mitä jääkaapista löytyy, toisin kuin sokeriherkkujen jälkeen..

Kuvassa serkkuni kanssa tekemää raaka versiota "snickers" -patukasta! Kuvan herkku on siis sokeriton, meni hyvin iltapalasta.. ;)

Elimistömme ei tarvitse valkoista sokeria mihinkään. Sokerista emme saa mitään ravintoaineita, vain ja ainoastaan tyhjää energiaa. Sokeriherkut nostavat verensokerin nopeasti korkealle, minkä jälkeen sen lasku tapahtuu yhtä nopeasti tuoden mukanaan väsymystä ja voimattomuutta. Se ei siis pidä yllä kylläisyyden tunnetta, saati virkeää olotilaa. Sokeri väsyttää, masentaa ja lihottaa.

Pitäisikö siis kaikista sokeriherkuista luopua lopullisesti? Ei tietenkään. :)

Sokerisista herkuista voi nauttia ja niitä voi syödä! Herkuttelu kuuluu elämään ja siitä saa nauttia. Haluan vain herättää ajatuksia siitä, kuinka sokeriin voi helposti jäädä koukkuun ja siitä irti pääseminen ei välttämättä ole helppoa. Jos koet, että tarvitset sokeria joka päivä, voi ehkä olla hyvä kokeilla olla hetken ilman.. Voin luvata, että himot helpottavat! Lopullisesti herkuttelusta ei tietenkään tarvitse luopua. Haluan kuitenkin tuoda esille, että herkutella voi monella muullakin tapaa, kuin sokeria sisältävillä herkuilla.. :) Itse tykkään nykyään herkutella esim. raakasuklaalla, pähkinöillä, taateleilla, hedelmillä, makeilla smoothieilla ja raakakakuilla. Vaikka esimerkiksi raakaherkut sisältävät paljon energiaa, saa elimistö niistä myös paljon ravinteita. Lisäksi ne eivät sisällä sitä koukuttavaa sokeria. ;) Hedelmät ja taatelit yms. sisältävät toki hedelmäsokeria, mutta itse pidän niitä ehdottomasti parempana vaihtoehtona, kuin irtokarkkeja, suklaata ja leivoksia tms.


En pidä sokeria mitenkään pannassa, vaikka välillä mieli tekisikin. :D Jotenkin koen, että minun on helpompi olla kokonaan ilman sokeria, kuin että söisin vähän silloin tällöin.. Kohtuushan on tässä se oleellinen juttu. :) Jos pystyy syödä sokerisia herkkuja kohtuudella, mikä ettei? Itselleni se on haastavaa juuri sokerin koukuttavuuden vuoksi, minkä takia olen mielummin pääasiassa ilman. Mutta niinkuin sanoin, en ole kieltänyt sitä itseltäni, vaan herkuttelen välillä irtokarkeilla ja muilla herkuilla ihan hyvällä omallatunnolla. :D Olen todennut, että erilaiset kiellot ja rajoitteet saavat vain enemmän himoitsemaan kyseisiä juttuja! Parempi siis syödä pääasiassa terveellisesti, ja herkutella kun oikeasti tekee mieli! :)

Ps. Viime aikoina on ollut paljon mediassa esillä kysymykset siitä, mihin tietoon voi luottaa ja mitä kannattaa uskoa. Haluan korostaa, että kaikissa blogini teksteissä oleva tieto perustuu omiin kokemuksiini sekä tietoon, jota olen lukenut tai kuullut jostain. En ole lääkäri enkä ravitsemusterapeutti, mutta olen liikuntaneuvoja, personal trainer ja lisäksi opiskellut itsenäisesti myös koulun ulkopuolella paljon ravitsemuksesta ja muista blogini aihepiiriin kuuluvista asioista. Kaikki kirjoittamani jutut ovat siis omia mielipiteitäni ja esitän asiat niin, kuin koen itse niiden olevan oikein. :) Blogini tarkoituksena on jakaa inspiraatiota ja vinkkejä oman hyvinvointinsa parantamiseksi ja teillä jokaisella on valta itse päättää, mihin kaikkeen uskotte kaikesta, mitä luette sosiallisen median kautta!

Heh, tuosta aiheesta saisi jo oman postauksen melkein aikaiseksi.. :D

Ps. Sokerista puheenollen, viikonloppuna ajattelin kyllä herkutella lemppariherkuillani (mm. valkosuklaa/jugurttipähkinöillä ja muilla punnitse&säästä herkuilla ♥) synttärijuhlieni kunniaksi.. ;) Ehkä kylkeen voisi leipoa herkullisen raakakakun, kun kerrankin olisi syöjiä! :D Katsotaan! Ajattelin kuitenkin rajata tuon herkuttelun tuohon yhteen iltaan, sillä kisatavoite mielessä painoa pitäisi vielä vähän pudottaa, eikä se onnistu jos jään sokerikoukkuun.. ;)

♥:lla Teresa

(Kuvat: google, suklaakuva itse otettu)

sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Inspiraatiota välipaloihin (3/3)
Rennon sunnuntaiaamun kunniaksi ajattelin jakaa teille postaussarjan viimeisen osan!

Olen jakanut aiemmin ohjeet herkulliseen välipalalautaseen sekä smoothiekulhoihin. Voit lukea postaukset alla olevien linkkien takaa:


Viimeisessä osassa esittelen älyttömän hyvänmakuisen, mutta super yksinkertaisen herkun! Tätä en valmista niin usein kuin edellisiä välipaloja, mutta silloin tällöin herkuttelen myös tällä namilla. ♥ Piti jättää paras viimeiseksi.. ;)


Taivaallinen (mutta niin yksinkertainen!) chia-budding ♥
(En ole yleensä mitannut aineita mitenkään tarkasti, eli määrät ovat suuntaa antavia..)

♥ 2 rkl chiansiemeniä ♥
♥ 1/2-1dl kookosmaitoa ♥
♥ 0,5dl vaniljan makuista heraproteiinia ♥
♥ + marjoja, pähkinöitä, hedelmiä tms.. ♥

Valmistus: 

Sekoita kookosmaito (itse olen käyttänyt pääasiassa tölkin jähmeää osaa) ja proteiinijauhe blenderissä tasaiseksi. Kaada seos kulhoon ja sekoita mukaan chiansiemenet. Anna jähmettyä jääkaapissa yön yli tai vähintään muutaman tunnin ajan.

Kun seos on jähmettynyt hyytelömäiseksi "buddingiksi", heitä annoksen päälle haluamiasi marjoja, hedelmiä ja/tai pähkinöitä. Vaihtoehtoisesti nostele buddingia lusikalla toiseen astiaan ja lisää vuorotellen buddingin kanssa kerroksittain haluamiasi lisukkeita niinkuin itse tein kuvien välipaloissa. ♥Itse käytin lisukkeina kuvien annoksissa mm. mustikoita, vadelmia, mangoa, banaania, pähkinöitä, kookoshiutaleita, mulperi -marjoja, hunajaa.. Sekaan sopii oikeastaan mikä vaan! Parasta tässä herkussa on kuitenkin se, ettei se oikeastaan edes tarvitsisi mitään lisukkeita.. Se on nimittäin ihan superhyvää jo sellaisenaan! :D

Toivottavasti saitte jotain uutta inspiraatiota välipaloiksi tämän postaussarjan avulla! Jos haluat vielä muutaman ektra vinkin, käy lukemassa seuraavat reseptit. ;)


♥:lla Teresa

Ps. Oletko jo vieraillut blogini facebook -sivuilla? Sivusta tykkäämällä saat heti tiedon uusista postauksista ja pystyt helposti selaamaan ja lukemaan myös vanhempia tekstejä! :) Löydät facebook -sivuilleni kansikuvan alta löytyvästä facebook -linkistä tai painamalla tästä.


perjantai 4. maaliskuuta 2016

Puntarissa viralliset ravitsemussuositukset

En ole voinut välttyä otsikoilta somessa koskien ravitsemussuosituksia ja Tomi Kokon huomenna julkaistavaa dokumenttia hänen tekemästään ihmiskokeesta, jossa hän kokeili syödä 30 päivää täysin virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti. (Löydät kokeesta lisää mm. täältä.) Tomin testi on herättänyt runsaasti keskustelua ja aihe on ollut pinnalla koko viikon. Vaikka yhden henkilön testiä ei voida pitää kovin pitävänä tutkimuksena, on aihe minusta erittäin mielenkiintoinen ja odotan kyllä, että pääsen kyseisen dokkarin katsomaan. :D

Kuten on huomattu, ravitsemussuositukset jakavat mielipiteitä suuntaan jos toiseenkin. On paljon tutkimuksia, joiden pohjalta suositukset on tehty, mutta nykyään löytyy tutkimuksia myös niitä vastaan. Mitä mieltä minä olen?


Itse pystyn löytää suosituksista sekä hyvää että huonoa. Fakta on se, ettei kaikille ihmisille voi millään sopia samanlainen ruokavalio. Ihmiset ovat yksilöitä, ja ruokavalio, mikä on toiselle terveellinen ei välttämättä ole sitä toiselle. Joku voi kuitenkin hyötyä syömällä suositusten mukaisesti.

Jos ihmisen ruokavalio koostuu tavallisesti roskaruoasta, herkuista ja alkoholista, suurella todennäköisyydellä ruokavalion muuttaminen suositusten mukaiseksi tuo hyvää oloa ja parantaa terveyttä. Suositusten mukainen ruokavalio ei kuitenkaan ole varmasti kaikille se optimaalisin: joillekin ei sovi maitotuotteet, toisille ei sovi viljat jne. Jos oma hyvinvointi kiinnostaa, kannustan kokeilemaan erilaisia ruokavalioita, sillä se on ainut keino löytää se itselleen kaikista sopivin tapa syödä ja voida hyvin.

Eniten vastarintaa suosituksissa taitaa aiheuttaa tuo leivän määrä. Itse en söisi 6-9 palaa leipää päivässä, mutta kannatan silti hiilihydraattien syömistä, varsinkin jos urheilee paljon. Itse kuitenkin syön hiilihydraatit mielummin paremmista lähteistä, kuten riisistä, bataatista ja kaura(puuro)sta.

Suosituksissa korostetaan runsasta kasvisten, hedelmien ja marjojen syömistä, mikä on mielestäni hyvä juttu. Se näkyy niin ruokapyramidissa kuin lautasmallissakin.


Pyramidin keskimmäisestä osasta löytyvät vähänrasvaiset maitovalmisteet sekä toiselta puolelta kasviöljyt, margariinit, pähkinät ja siemenet. Itse en nykyään pelkää rasvaa ja valitsenkin mielummin "normaaleja" kuin vähänrasvaisia tuotteita. (Kirjoittelin jotain ajatuksia aiheesta täällä.) Toisaalta käytän muutenkin nykyään aika vähän maitotuotteita, lähinnä raejuustoa ja maitorahkaa. Margariinin sijaan käytän ehdottomasti mielummin voita! Naurettiin poikaystäväni kanssa kaupassa muutama viikko sitten, kun nähtiin mainos "vähänrasvaisesta margariinista". Mitä ihmettä se sitten sisältää jos ei rasvaa? En halua edes tietää.. Pähkinöitä ja siemeniä suosin ruokavaliossani.

Suositukset ovat kaikin puolin aika tulkinnanvaraisia. Niiden mukaan voit valita esimerkiksi liha -osiosta joko kaupan valmiita lihapullia ja leikkeleitä tai vaihtoehtoisesti puhdasta lihaa. Itse olen ehdottomasti jälkimmäisen kannalla, sillä einesruoat sisältävät paljon "ylimääräistä", kuten lisäaineita, suolaa, sokeria, vehnäjauhoja yms..

Suositusten mukaan voi siis syödä aika monella tapaa tulkinnasta riippuen. Joku voi ajatella, että pieni määrä sattumia voi olla karkkipussi viikossa, toiselle se tarkoittaa pientä kakkupalaa kuukaudessa. Itse kannustan kokeilemaan ja löytämään sen itselleen sopivan tyylin syödä, on se sitten suositusten mukainen tai niistä poikkeava.

Koen voivani parhaiten, kun syön paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja sopivasti hiilihydraatteja. Rasvaa hyvistä lähteistä ja riittävästi. Jos en urheilisi paljoa, söisin hiilihydraatit pääasiallisesti kasviksista, marjoista ja hedelmistä, ja söisin vähemmän tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja, kuten perunaa, riisiä ja pastaa yms. Sattumia löytyy ruokavaliostani, mutta nykyään entistä harvemmin.

Mitä mieltä te olette suosituksista ja Tomi Kokon ihmiskokeesta?

♥:lla Teresa

(Kuvat: google)