lauantai 27. helmikuuta 2016

Inspiraatiota välipaloihin (2/3)
Heipä hei kaikki!

Tämä postaus on jatkoa aiemmalle välipalapostaukselle. Edellisessä osassa jaoin välipalavinkiksi monipuolisen, helpon ja terveellisen välipalalautasen! Niitä onkin tullut tehtyä tässä aika monenä päivänä.. :D

Tämän postauksen välipala on kuitenkin varmasti käytetyin arjessani! Se on nopea valmistaa ja siihen saa lisättyä helposti paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja, hyviä rasvoja, kuitua, proteiinia, mitä tahansa.. Lisäksi niistä saa tehtyä kauniita, kun jaksaa vähän panostaa. :)

Kyseessä onkin herkulliset smoothiekulhot!

En jaa tähän mitään tarkkaa ohjetta, sillä tykkään itsekin vaihdella smoothiekulhojen aineksia päivittäin. Suosittelen siis itse kokeilemaan ja testailemaan, mitkä makuyhdistelmät sopivat itselleen parhaiten! Listaan kuitenkin asioita, joiden pohjalta rakennan omat smoothiekulhoni.Terveellinen smoothiekulho (sisältää..)

♥ Vihanneksia: useimmiten käytän vihreitä lehtivihanneksia, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Tavallisimmin käytössäni ovat pinaatti ja lehtikaali. Uutuutena päätin yksi päivä testata smoothiessa punajuurta! Mietin valmistusvaiheessa, että saakohan tuota pinkkiä tavaraa alas, mutta lopputuloksesta tuli yllättävän herkullista! :D (Uskokaa tai älkää. ;))
♥ Hedelmiä: Vaihtelen käytettäviä hedelmiä, mutta tuttuja ja turvallisia vaihtoehtoja ovat banaani, omena ja päärynä. Eksoottisuuttaa smoothieen saa käyttämällä esim. granaattiomenaa, passionhedelmää tai ananasta. Avocadoa lisäämällä smoothieen saa kivan kermaisen koostumuksen.
♥ Proteiinijauhetta: Välipalan (kuten muidenkin päivän aterioiden) olisi hyvä sisältää jotain proteiinipitoista, sillä se auttaa pidentämään kylläisyyden tunnetta ja pitää verensokerin tasaisena. Itse käytän heraproteiinia, mutta toki muutkin proteiinijauheet sopivat joukkoon. Luottomakuni on ollut jo pitkään vanilja, joka sopii loistavasti jokaiseen smoothieen, vaikka muita aineksia vaihtelisi!
♥ Kuitulisä: Haluan varmistaa, että saan päivän aikana riittävästi kuitua. Tämä onnistuu helpoiten lisäämällä jotain runsaskuituista tuotetta smoothien joukkoon. Esimerkiksi psyllium ja sokerijuurikaskuitu sisältävät runsaasti kuitua, jonka lisäksi chian- ja pellavansiemenet ovat hyviä kuidunlähteitä.
♥ Marjat: Marjat ovat oikeita vitamiinipommeja ja maistuvat ihanalta! Marjat sopivat niin smoothien sekaan kuin kulhon pinnalle. ♥
♥ Pähkinöitä/siemeniä: Pähkinät ja siemenet sopivat erinomaisesti smoothiekulhon koristeeksi! Lisäksi ne maistuvat hyviltä ja sisältävät monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka ovat hyväksi terveydelle ja pitävät pitkään kylläisenä.
+ Kookoshiutaleet/-lastut, mct-öljy, marjajauheet, maca...: Näitä ja muita tuotteita käytän silloin tällöin tuomaan vaihtelua! Kookoshiutaleet tai -lastut sopivat hyvin koristamaan smoothiekulhoa, kun taas mct-öljystä saa energiaa, jos esim. syö smoothien ennen treeniä. :) Mct-öljyn keskipitkiä rasvahappoja elimistö pystyy käyttämään suoraan energianlähteenä, eikä se varastoidu kehoon. Lisäksi mct-öljyn sanotaan termogeenisyytensä vuoksi boostaavan rasva-aineenvaihduntaa. Jos tuoreita/pakastemarjoja ei ole saatavilla, saa marjajauheilla tehtyä marjaisia smoothiekulhoja helposti! Itselläni on ollut käytössä mm. puhdistamon marjasmoothiejauhe sekä äidin kotitekoinen mustikkajauhe. ♥ Macaa tai muita superfoodeja käytän satunnaisesti lisänä smoothiessa.
Ps. Kokeile myös tätä vihersmoothiereseptiä, se toimii hyvin myös smoothiekulhona. ;)

♥:lla Teresa

torstai 25. helmikuuta 2016

Ensimmäiset kilpailut kiikarissa ja pohdintaa painoluokista

Tavoitteenani on osallistua marraskuussa nuorten klassisen voimanoston sm-kilpailuihin. Kisat järjestetään Lohjalla 19.-20.11.2016. Sm-kisoihin päästäkseen on kuitenkin käytävä ensin vähintään kerran kansallisissa kilpailuissa rikkomassa sm-kisarajat. Ja tottakai näin vasta-alkajana haluan käydä hakemassa myös kokemusta ennen tuota varsinaista koitosta.. :D

Olen selaillut kisakalenteria jo heti vuoden alusta lähtien. Vielä tammikuussa kisakalenteri näytti tyhjältä, mutta pikkuhiljaa kisoja on alkanut tulla nähtäviksi ja bongasinkin itselleni sopivat ensimmäiset kilpailut! Eli tää tyttö taitaa nyt lähteä kilpailemaan ensimmäistä kertaa Kuopioon 21.5.! Siihen onkin alle kolme kuukautta aikaa, huii! :D


Seuraavana pitäisikin päättää, missä painoluokassa haluan kilpailla. Satun aika ikävästi juuri kahden painoluokan välimaastoon, jossa lähimmät painoluokkani ovat 57kg ja 63kg. Aamupainoni huitelee tällä hetkellä n. 58kg:ssa (heh, enpä olisi tämmöistäkään joskus nuorempana kehdannut missään julkaista.. :D), joten päivällä painoni on varmaan 59kg paikkeilla. Voimanostossa paino mitataan aikaisintaan 2h ennen oman sarjan alkamista, joten aamupainolla ei taida olla mitään tekemistä tuon kisapainon kanssa, sillä en mä kisaan oo ilman aamupalaa lähdössä.. :D Painoluokka täytyy ilmoittaa jo kilpailuihin ilmoittautuessa.

Nyt pitäisi siis päättää, että kilpailenko 63kg painavien joukossa vai pudotanko pari kiloa, jotta pääsen alempaan sarjaan. Jotta voisin kilpailla 57kg painoluokassa, kilpailupainoni on oltava alle 57kg. Eli jos painan tasan 57kg niin kisaan isommassa painoluokassa, mikä ei ole hyvä juttu.. :D Aamupaino siis pitäisi saada 55-56kg paikkeille. Ylemmässä painoluokassa rajat ovat korkeammat ja taso tietysti kovempi.

Asiaa jonkin aikaa pohdittuani, olen aika varma että päädyn tuohon 57kg sarjaan! Toki tääkin voi vielä vaihtua. :D Parin kilon pudottaminen ei ole mikään iso juttu, mutta huomionarvoista on se, että suorituskyky ei saa laskea (päin vastoin, se pitäisi saada maksimoitua kilpailupäiväksi!). Tässä on siis iso ero erimerkiksi fitnesskisoihin, joissa kiristellään rasvat minimiin, mutta kilpailutilanteessa ei kuitenkaan tarvitse (yhtään lajia vähättelemättä) kuin loistaa lavalla näyttäen hyvältä. Voimanostossa kun vaaditaan maksimaalista suoritusta kilpailupäivänä. Se mikä on selvää, miinuskaloreilla treenaaminen ei ole se optimaalisin tapa saada parannettua suorituskykyä, joten painonpudotuksen kanssa saa olla tarkkana. Lihasmassaakaan ei haluaisi menettää yhtään, sillä sen määrä on aika isossa roolissa lajin kannalta. :D


Muutaman kilon pudotus ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa suuresti suorituskykyyn, tai en ainakaan uskoisi sen vaikuttavan. Samaa mieltä oli pitkään painoluokkalajeissa kilpaillut ystäväni. Nämä kansalliset kisat ovatkin hyvä kohta kokeilla, miten painonpudotus vaikuttaa treenaamiseen vai vaikuttaako ollenkaan. :) Tietääpä sitten sm-kisoihin valmistautuessa, että miten kannattaa tehdä! Jos lukijoissa on painoluokkalajeissa kilpailevia/entisiä urheilijoita, niin olisi kiva kuulla ajatuksia teiltäkin! :)

Kaiken kaikkiaan otan nämä kisat harjoituksen ja kokemuksen kannalta. Päätavoite on rajojen rikkominen ja sm-kisapaikan saaminen. Nyt on mahdollisuuteni kokeilla kokonaisuudessaan mikä toimii ja mikä ei, ja ottaa oppia jatkoa ajatellen! Kaikki kokemus on tässä kohtaa plussaa ja suunta vaan ylöspäin! :)

♥:lla Teresa

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Inspiraatiota välipaloihin (1/3)


Hei kaikki ihanat! ♥

Pyydän anteeksi, jos jotain ottaa pannuun tai kyllästyttää jo nää jatkuvat resepti- ja ruokapostaukset! :D Oon vaan jotenkin nyt ollut tosi luovalla tuulella keittiössä ja saanut paljon uusia ideoita, joita oon halunnut kokeilla. Onnistuneimmat oon tietenkin halunnut jakaa myös teidän kanssa!

Jos siis ruokapostaukset tulee jo korvista ulos, jätä nämä seuraavan postaussarjan tekstit suosista lukematta. :D Jos kuitenkin haluat vaihtelua ja uutta inspiraatiota välipaloihisi, pysy kuulolla. ;) Muistakaa myös, että toivepostauksia saa esittää koska tahansa! :)


Tulen siis jakamaan kolme tämänhetken suosikki välipalaani ohjeineen! Monta vuotta menin maitorahkalinjalla, koska rahka oli niin hyvä ja helppo välipala. :D Siitä huolimatta en edelleenkään (miten tää on edes mahdollista?) ole siihen mitenkään kyllästynyt, mutta uusia tulokkaita on tullut runsaasti mun välipalahetkiin! Ja koska moni niistä maistuu paljon paremmalta, on paljon ravinnerikkaampia sekä monipuolisempia kuin maitorahka, ovat ne pikkuhiljaa syrjäyttäneet maitorahkan ainakin vähempään kulutukseen.. ;)

Sitten itse asiaan eli ensimmäisen idean jakoon! ♥

Välipalalautanen

Pilko ja kokoa lautaselle vapaavalintaisesti vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja pähkinöitä! Itse yritän painottaa vihannesten osuutta, sillä ne ovat kevyempiä eivätkä sisällä niin runsaasti hedelmäsokeria kuin esimerkiksi hedelmät. Pähkinöistä saa luontaisia pehmeitä rasvoja, jotka auttavat pitämään olon kylläisenä! Tuoreet marjat kruunaisivat nämä herkulliset lautaset, mutta niitä minulla ei ole ollut juuri kotona näitä tehdessäni. 

Tämä onkin semmoinen välipala, mihin voi lisätä mitä milloinkin kaapista löytyy ja näinollen vaihtelua saa aina kaappien sisältöjen vaihdellessa. ;) Vain mielikuvitus on rajana! Lautasen voi kruunata dipillä. Itse valmistin pienen smoothieannoksen lautasen kruunuksi ja "dipiksi", mutta pelkästäänhän se tuli sitten herkuteltua annoksen päätteeksi, sillä en oikeastaan kaivannut mitään dippiä noille herkuille. :D Lautasesta saa näyttävän pienellä panostuksella ja se sopii hyvin myös kahvipöydälle vieraille tarjottavaksi tai vaikka osaksi herkullista brunssia!

♥:lla Teresa

torstai 18. helmikuuta 2016

Matkani balettitanssijasta voimanostajaksi

Moikka!

Kuinka balettitanssijasta tuli voimanostaja? :D Voit lukea tarinani tästä postauksesta!

Aloitin kuntosaliharrastuksen vasta vajaa kolmisen vuotta sitten. Siihen asti olin harrastanut aktiivisesti eri tanssilajeja sekä yleisurheilua. Muuttaessani uudelle paikkakunnalle ja aloittaessani liikunnanohjauksen peruskurssin (lok97) Varalan Urheiluopistossa, pääsin upeaan cheer-tanssi joukkueeseen, mutta koin aikataulujeni menevän liikaa päällekäin ja päätin lopulta pitää ainakin taukoa tanssiharrastuksesta. Koko ikäni urheilua harrastaneena en tietenkään lopettanut liikkumista, vaan annoin uusille jutuille mahdollisuuden.Aloin tutustua kuntosalimaailmaan ensimmäisiä kertoja kesällä ennen lok-kurssia. Aluksi kävin pitkälti vain erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla, mutta pikkuhiljaa kuntosalilla treenaaminen alkoi houkuttaa ja lähdin tutustumaan erilaisiin laitteisiin ja painoihin. Suoraan sanottuna ensimmäiseen puoleen vuoteen mulla ei ollut hajuakaan mitä sielä salilla kuului tehdä.. :D Katsoin mallia muilta ja etsin tietoa netistä. Kokeilin paljon erilaisia liikkeitä ja yhdistelin niitä netistä löytämieni kuntosaliohjelmien mukaan. Tein paljon fiiliksen mukaan: vähän hauiskääntöä ja punnerruksia, mitä sielä nyt näki muidenkin tekevän. :D

Liikunnanohjauksen peruskurssilla lähdin mukaan kuntosaliohjaaja -koulutukseen, joka avasi minulle lisää kuntosalilla työskentelystä ja ennen kaikkea treenien ohjelmoinnista. Aloin ymmärtää, miksi mitäkin tehdään ja mitä lihasta mikäkin liike harjoittaa. Paljon apua ja innostusta sain myös anatomian kurssilta, missä käytiin läpi lihasten lähtö- ja kiinnityskohtia sekä lihasten tehtäviä. Aloin ymmärtää, että mitä sielä salilla oikeasti pitäisi tehdä ja miten. :DTein ensimmäisen oman kuntosaliohjelmani tammikuussa 2014 aloittaessani Varalassa liikuntaneuvojan opinnot. Työskentelin vielä suhteellisen pienillä painoilla treenaten voimakestävyyttä, mutta tein jo suurimman osan liikkeistä vapaita painoja käyttäen. Voimatasot paranivat pikkuhiljaa ja koko ajan opin uutta. Mitä enemmän harjoittelin, luin ja opiskelin aiheesta, sitä enemmän innostuin ja halusin oppia ja tehdä lisää!


Vuoden treenaamisen jälkeen olin jo paljon itsevarmempi salilla käydessäni. Sain myös paljon apua ja erityisesti varmuutta tekemiseen nykyiseltä avopuolisoltani. ♥ Uskalsin lisätä rautaa tankoon ja treenaata oikeasti kovaa ja loppuun asti. Sain hurjasti lisää ideoita ja ajatuksia treenaamisesta, opin erilaisia erikoistekniikoita ja sain aivan uudenlaista ärsytystä kropalleni!


Viimekeväisen projektini jälkeen innostuin ensimmäisen kerran maksimivoimaharjoittelusta. Halusin kokeilla rajojani ja testata kuinka paljon voimaa tästä naisesta löytyisi. :D Tein muutaman kuukauden mittaisen voimaohjelman, jonka päätteeksi kokeilin ykkösmaksimit. Tämän jälkeen treenailinkin aika fiilispohjalta seuraavan syksyn.

Joulukuussa 2015 innostuin kuitenkin uudelleen kokeilemaan maksimeita ihan kisojen merkeissä! Osallistuin siis Kinkkukisoihin, joihin en kyllä edes valmistautunut mitenkään erityisesti. :D Olisin mennyt kisoihin joka tapauksessa kannustamaan poikaystävääni, mutta lopulta tulin siihen tulokseen, että miksen itsekin osallistuisi! Ja olihan se kiva nähdä, mitä muutaman vuoden saliharjoittelulla oli saatu aikaiseksi! :) (Jos unohdetaan se fakta, että melkein koko saliurani aikana olin lähinnä tavoitellut kiinteämpää kroppaa, pyöreämpiä pakaroita ja olkapäitä tai muuten vain sporttisia muotoja tms. eikä siis todellakaan oo ollut mikään voiman lisääminen se ykköstavoite, jos ei tuota yhtä voimailujaksoa lasketa.. :D)


Kinkkukisat olivatkin käännekohta treenihistoriassani! Olin jo pidempään kaivannut enemmän tavoitteellisuutta treeneihini, ja voiman lisääminen ei kuulostanutkaan yhtään hullummalta ajatukselta tai tavoitteelta jatkoa ajatellen. Lisäksi fiilis kisoissa oli jotenkin tosi kannustava ja se tunne kun ylitti itsensä oli aivan jotain uskomatonta. :D

Sain kisoista hurjasti motivaatiota ja aloin pohtimaan kilpailemista ihan tosissani. Joulukuun ajan pyörittelin ajatusta mielessäni ja lopulta tulin siihen tulokseen, että uusi laji oli oikein tervetullut mun seuraavaan vuoteen!


Näin sitä siis päädyttiin klassisesta baletista klassiseen voimanostoon! Ei varmaan se ihan tyypillisin lajin vaihdos.. :D Olin kuitenkin jo pitkään etsinyt itselleni sopivaa uutta lajia, jota lähtisin harrastamaan tosissani ja mahdollisesti kilpailemaan. Enkä minä toisaalta tässä varmaan ilman poikaystävääni olisi, hänen kauttaan on nimittäin innostukseni kyseiseen lajiin lähtenyt.. :D Enpä pistä pahakseni, yhteisistä kilpailureissuista tulee varmasti hienoja kokemuksia! ♥

Semmoinen on tarinani tanssiajoista uuden lajin pariin! Ensimmäiset kisatkin taitavat olla jo tiedossa, mutta niistä lisää myöhemmin. ;)

♥:lla Teresa

Ps. Kuvat ovat tanssivuosiltani. Pakko kyllä myöntää, että tuli niiin ikävä tanssiaikoja, kun noita kuvia selailin tätä postausta varten! ♥ Super ihania muistoja, jotka säilyy mulla aina lajin vaihdosta huolimatta. ♥perjantai 12. helmikuuta 2016

Kolme helppoa ja hyvää lounasreseptiä

Heipähei kaikille!

Jaoin syksyllä reseptit sen hetken kolmeen suosikki arkiruokaani. Sain niistä hyvää palautetta ja koska sain myös toiveen jakaa lisää reseptejä, olisi niitä luvassa tässä postauksessa. :) Vaikka enpä tiedä voiko näitä edes resepteiksi kutsua, sillä ruoat ovat erittäin yksinkertaisia valmistaa.. :D Tuokoon nämä siis enemmänkin inspiraatiota keittiöön! Luvassa siis ohjeet lehtikaalimunakkaalle, kesäkurpitsa-porkkanapastalle sekä kvinoa-salaatille. ♥

Lehtikaalimunakas

Kuvan munakas on mun ensimmäisiä, joihin laitoin vielä varovaisemmin lehtikaalia. Nykyään tulee kyllä silputtua aika paljon enemmän joukkoon.. :DTämä herkku sopii niin lounaaksi, aamupalaksi kuin välipalaksikin! :D Tarvitset vain kananmunia, kookos/mantelimaitoa, lehtikaalia sekä lorauksen öljyä. Laita siis pannu kuumenemaan, pilko/revi lehtikaali pieniksi paloiksi ja sekoita haarukalla kananmuna, pari valkuaista sekä loraus kookos/mantelimaitoa keskenään kulhossa. Heitä lehtikaalit pannulle öljyn kanssa ja sekoittele hetken aikaa. (Paistettuna lehtikaalin maku ei ole yhtä voimakas.) Heitä mukaan vatkatut munat ja paista munakkaaksi molemmin puolin. Lisää halutessasi mausteita, kuten yrttisuolaa, chiliä tai grillimaustetta. Helppoa!

Kesäkurpitsa-porkkanapastaTää on ehkä mun suosikki nykyään! :D Yhteen annokseen tarvitset puolikkaan kesäkurpitsan ja kaksi porkkanaa (sekä haluamasi lisukkeet). Tee juustohöylällä kesäkurpitsasta ja porkkanasta suikaleita. (Kesäkurpistan keskusta on aika pehmeä, joten siinä vaiheessa kun suikaloiminen menee vaikeaksi, voit leikata keskustan paloiksi ja heittää palat pastan joukkoon.) Paista suikaileita öljytyllä pannulla niin kauan, että ainekset ovat pehmenneet. (Kesäkurpitsasta tulee pehmeämpää kuin porkkanasta, mikä tuo kivaa vaihtelevuutta purutuntumaan lautasella. ;)) Mausta ripauksella herbamarea. Heitä suikaleet lautaselle ja paista päälle jauhelihaa tai kanaa sekä lisää pähkinäöitä ja siemeniä. Nam!

Kvinoa-salaatti


Laita 1dl vettä kiehumaan ja mittaa 0,5dl kvinoaa siivilään (tästä tulee yksi annos). Huuhtele kvinoa huolellisesti ja lisää kattilaan veden kiehuessa. Anna kiehua kannen alla hiljalleen n. 15min. Leikkaa odotellessasi suosikki kasviksesi salaatiksi (itse käytän yleensä tomaattia, kurkkua, pinaattia, porkkanaa, paprikaa, avocadoa yms..) ja paista kyytipojaksi jauhelihaa tai kanaa. Lohikin varmasti toimisi tähän tarkoitukseen loistavasti! Kvinoa on valmista, kun kattilassa ei ole enää vettä, eli toimii samalla tavalla riisin kanssa. Nostele kvinoa ja lihat salaatin päälle, sekoita ja nautiskele!

Nää kolme ruokaa on kyllä vakiinnuttaneet paikkansa mun ruokapöydässä. :D Herkullista, hývää ja helppoa!

♥:lla Teresa

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

"Tehty ei muutu tekemättömäksi eikä eilistä voi muuttaa"

Arvatkaa mitä? :D

Tää postaus on ollut mun luonnoksissa ihan mun blogin alkuajoista lähtien! Pohdiskelin silloin aihetta ja aloin kirjoittamaan tätä postausta, mutta jostain syystä se hukkui tuonne muiden postausten joukkoon. Lueskelin tuossa Jonin blogia ja törmäsin postaukseen, joka muistuttikin oman postaukseni olemassaolosta! :D Aihe on mielestäni hyvin tärkeä ja ainakin itselleni tuo paljon ajattelemisen aihetta. Otsikko on suoraan lainattu Jonin tekstistä, jos haluat lukea aiheesta lisää, käy tsekkaamassa postaus täältä.


Kuinka usein mietit, että olisikohan sittenkin pitänyt jättää viikonlopun baarireissu välistä? Olisiko sittenkin pitänyt jättää ne darrasafkat syömättä? Olisiko sittenkin pitänyt käydä mielummin treenaamassa? Olisiko sittenkin pitänyt syödä vähän vähemmän sitä suklaata eilen, tai jättää ne viimeiset pizzapalat syömättä? Olisiko pitänyt nukkua paremmin ja levätä rankan työviikon jälkeen?

Jos en olisi lähtenyt ulos, olisin nyt virkeämpi ja energisempi. Jos en olisi syönyt sitä täytekakkua, olisi oloni nyt paljon parempi. Jos olisin laihduttanut viime vuonna tavoitepainooni, olisin nyt hyvässä kunnossa. Jos olisin käynyt enemmän salilla, olisin vahvempi ja näyttäisin paremmalta.


Jos sitä ja jos tätä. "Jossittelua" voisi jokainen jatkaa varmasti loputtomiin ja aina löytyisi jotain jossiteltavaa. Mitä JOS lopetettaisiin se jossittelu ja suunnattaisiin katse tähän hetkeen ja tulevaan?

Ei ole väliä, kuinka kauan asioita päässään pyörittelee, tehty ei muutu tekemättömäksi eikä eilistä voi muuttaa. Vaikka kuinka jossittelet niin ne karkit on jo syöty ja treenit jätetty tekemättä. Ei se asia korjaannu vaikka kuinka asiaa kääntelisit ja vääntelisit.

Turha jäädä märehtimään sitä mitä tuli tai ei tullut tehtyä eilen, viime viikolla tai viime vuonna. Siihen ei voi kukaan enää vaikuttaa. Mutta voit vaikuttaa siihen mitä teet tänään, mitä teet ensi viikolla tai ensi vuonna.Jos sinua siis jäi harmittamaan väliin jätetty treeni, tee se tänään. Jos sinua jäi kaivelemaan viikonloppuna syöty suklaalevy, jätä sulkaat tänään syömättä. Jos et viime vuonna onnistunut pääsemään tavoittelemaasi kesäkuntoon, ota itseäsi niskasta kiinni ja tee se tänä vuonna.

Jokapäiväiset valinnat merkitsevät, mutta yksi väärä valinta ei tarkoita pelin olevan menetetty. Voit päättää yhden suklaapalan jälkeen, että päivä on pilalla koska tavoitteenasi on pudottaa painoa. Voit myös päättää antaa asian olla ja keskittyä loppupäivän tekemään hyviä ruokavalintoja. Voin luvata, että se suklaapala ei ole pilannut laihdutusyritystäsi. Se miten jatkat eteenpäin, on sinun päätettävissäsi.Jos me kaikki käyttäisimme vähemmän aikaa ja energiaa menneiden murehtimiseen ja enemmän aikaa tähän hetkeen ja tuleviin juttuihin, mitä kaikkea saisimmekaan aikaan? Jos lopettaisimme jossittelun, ottaisimme härkää sarvista ja tekisimme ne jutut tänään, mitkä aiemmin olivat jääneet tekemättä, mihin kaikkeen me hetken päästä pystyisimmekään?

Emme voi vaikuttaa enää asioihin, jotka tapahtuivat eilen, toissapäivänä tai toissavuonna. Voimme kuitenkin vaikuttaa huomiseen, ylihuomiseen ja seuraavaan vuoteen. Tee tänään valintoja, joista voit olla ylpeä ja iloita huomenna! :)

"Because the next few months will go by no matter if you workout or not, make them count!" 
(sopii musta hyvin myös muuhunkin kuin treenaamiseen ;))

♥:lla Teresa

 (Kuvat: Katja Kosola)

tiistai 9. helmikuuta 2016

Proteiinipitoinen smoothie-välipalakakku ♥Viikonloppuna päätin taas rentoutua keittiössä hääräillen ja uutta reseptiä kehitellen! Lopputuloksena sain aikaan proteiinipitoisen smoothie-välipalakakun! :D (Tai miksi tätä sitten ikinä kutsuisikaan..:D)

Perinteisen täytekakun ystävä en ole varsinaisesti ollut koskaan, mutta erilaiset juustokakut ja nykyään erityisesti raakakakut ovat suurta herkkuani! ♥ Voisin leipoa niitä vaikka joka päivä, mutta koska raakakakut sisältävät muiden raakaherkkujen tavoin kuitenkin aika reilusti energiaa, ei tämmöisiä viitsi kauhean usein itselleen tehdä, varsinkaan jos ei ole vieraita tulossa.. :D Pitäisi varmaan alkaa kutsua useammin vieraita kylään, niin saisi sitten hyvällä omallatunnolla pistää kakkuja tulille. ;)


Toissapäivävä testaamani resepti ei ole varsinaisesti raakakakku, mutta tehty vähän samaan tyyliin. :) Juuri edellämainitusta syystä tavoitteenani oli kokeilla valmistaa hiukan kevyempi versio kakusta, joka sopisi esimerkiksi ravitsevaksi välipalaksi! Etsinkin aluksi inspiraatiota somesta katsellen ohjeita välipalakakuille, smoothiekakuille ja aamiaiskakuille. En kuitenkaan löytänyt mielikuvaani vastaavaa reseptiä, joten päätin improvisoida tapani mukaan. :D

Useissa välipala- ja smoothiekakuissa oli juustokakkujen tapaan voi-keksipohja, mikä ei vastannut ajatustani kevyemmästä kakusta.. :D Sain näistä kuitenkin ajatuksia kakun täytteeseen. Päätinkin siis yhdistää enemmän raakakakuissa käytettäviä aineksia pohjan tekoon ja taas ideoita välipalakakkujen täytteistä pohjan päälle, ja niiden pohjalta syntyi siis tämä herkullinen resepti. ♥

Enpä tiedä, tuliko lopputuloksesta sen "kevyempi" kuin mistään muustakaan kakusta, mutta hyvää siitä ainakin tuli! ;) Lisäksi se sisältää reilusti proteiinia, hyviä rasvoja sekä raikkaita marjoja ja hedelmiä. ♥ Eli ei kai tässä ihan pieleen kuitenkaan menty..? :D


Proteiinipitoinen smoothie-välipalakakku:

Ainesosat:

Pohja:

Pähkinöitä 2dl
Kaurahiutaleita (g) 1dl
Taateleita 6kpl
Raakakaakaojauhetta 1rkl
Kananmunan valkuainen

Täyte:

Maitorahka 250g
Marjoja (itse käytin mustikoita) 2dl
Banaani 2kpl
Psyllium 2rkl
Heraproteiini (vanilja) 1dl

Koristelu:

Kookoslastuja + kookoshiutaleita
Pähkinöitä + pähkinärouhetta
Mulpereita


Valmistus:

Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja leikkaa ylimääräinen paperi pois. 

Lisää blenderiin pohjan aineet valkuaista lukuunottamatta ja sekoita. Lisää tämän jälkeen valkuainen ja sekoita uudelleen. Kaavi seos irtopohjavuokaan ja taputtele tasaiseksi pohjalle (jos taikina meinaa tarttua käsiin, kostuta käsiä välillä veden alla). Pilko toinen banaani paloiksi ja asettele palat irtopohjavuoan reunoille. Lisää "ylimääräiset" palat täytteeseen toisen banaanin kanssa.

Lisää kaikki täytteen ainekset blenderiin ja sekoita "smoothieksi". Kaada smoothie irtopohjavuokaan pohjan päälle. Laita kakku jähmettymään pakastimeen vähintään pariksi tunniksi.

Kun kakku on jähmettynyt, irroita kakku varovasti vuoasta ja nosta tarjoiluastialle. (Pitäisi varmaan ostaa joku kakkutarjotin, sillä tuo sininen lautanen ei ole ehkä se kaunein tarjoiluastia.. :D) Koristele haluamallasi tavalla. Herkuttele väli- tai iltapalana. ♥Koska kakussa ei ole käytetty liivatelehtiä tms. jähmettämiseen, älä pidä kakkua liian pitkään huoneenlämmössä. Kakku alkaa menettää muotonsa, mikä tuli huomattua tuossa kuvaillessa.. :D Jos et meinaa syödä kakkua saman päivän aikana, suosittelen leikkaamaan sen valmiiksi annospaloiksi ja pistämään pakastimeen. Seuraavana aamuna on helppo ottaa pala sulamaan jääkaappiin ja nauttia välipalaksi iltapäivällä. ♥ Toki liivatelehtiä käyttämällä saat kakusta jämäkämmän ja se pysyy muodossaan myös jääkaapissa.

Miksi kakun pitäisi aina olla jälkiruokana tai kahvipöydän herkkuna? ;) Sovellettuna se sopii hyvin myös terveelliseksi välipalaksi! :)

Välipaloista onkin tulossa myöhemmin oma inspiroiva postauksensa, pysykää siis kuulolla. ♥

♥:lla Teresa

keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Millaista on olla ryhmäliikunnanohjaaja?

Valmistuttuani liikuntaneuvojaksi toivoin, että saisin oman alani töitä uudelta paikkakunnaltani Jyväskylästä. Vaikka liikuntaneuvoja onkin pätevä tekemään monipuolisesti liikunnanohjaustehtäviä erilaisissa ympäristöissä, löysin jo opintojeni alkumetreillä sen oman juttuni. Ja kuten voitte otsikosta sekä aikaisemmista postauksistani päätellä, se oma juttuni on (yllätys yllätys) ryhmäliikunnan ohjaus! :D

Toiveeni toteutui ja minulle tarjottiin vakituisia ryhmäliikunnanohjaustunteja kahdesta eri paikasta! Tartuin molempiin tilaisuuksiin ja aloitin ohjaamisen sekä Jyväskylän yliopistolla (korkeakoululiikunnalla) sekä Kuntokeskus Positivella. :)

Mikä siinä ryhmäliikunnanohjauksessa viehättää? Mikä siinä on hyvää, entä onko huonoja puolia? Kokosin tähän postaukseen ajatuksiani ryhmäliikunnasta yleisesti sekä erityisesti ohjaajan roolista. :)


Itse nautin ohjaamisesta! Tykkään auttaa ihmisiä, ja tässä työssä sitä saa tehdä jatkuvasti: ohjaaja saa kannustaa, motivoida, neuvoa ja tsempata! Se onkin yksi ohjaajan tärkeimmistä tehtävistä: saada asiakkaat ylittämään itsensä ja ottamaan treenistä kaikki irti! :) Lisäksi on tärkeää luoda tunnille rento ja kannustava ilmapiiri, mikä onnistuu hyvän vuorovaikutuksen avulla.

Suurimmalla osalla erilaisista ryhmäliikuntatunneista ohjaaja tekee koko tunnin ajan itse mukana, joten ohjatessa saa itse treenin kaupan päälle! :D Toki tämä myös rajoittaa, sillä harva pystyy tekemään samanlaista tuntimäärää viikossa ryhmäliikunnan ohjauksia, kuin jotain muuta työtä.. Ryhmäliikunnanohjaaja saakin olla tarkkana levon ja palautumisen kanssa, ettei ylikunto- tai ylirasitustila pääse yllättämään. Rahankiilto silmissä on helppo luvata ottaa muutama lisätunti silloin kun tarvitaan sijaista. (Itsehän en siis ikinä tee näin, kröhöm.. :D)


Tuntipalkka on ryhmäliikunnanohjaajilla yleensä suhteellisen korkea verrattuna muihin töihin. Määrät toki vaihtelevat erittäin paljon työpaikan mukaan. Oman käsitykseni ja kokemukseni mukaan tuntipalkat huitelevat ihan viidestätoista eurosta reilusti yli kolmeenkymmeneen euroon. :D Itse tykkäsin ohjata tunteja myös koulun ohella, sillä muutamalla tunnilla viikossa sai kuukausittain ihan mukavasti "ylimääräistä". :)

Korkea tuntipalkka kuitenkin sisältää paljon muutakin työtä, kun pelkän tunnin ohjaamisen. Ohjaaminen on vain pieni osa ryhmäliikunnanohjaajan työnkuvaa, mitä moni ei tule ehkä ajatelleeksi. Ennen tuntia ohjaajan täytyy etsiä ja miksailla musiikit, keksiä sopivat liikkeet ja liikeyhdistelmät kappaleisiin sekä opetella ulkoa monta erilaista sarjaa. Tämä ei yleensä tapahdu ihan muutamassa tunnissa, vaan aikaa voi mennä helposti jopa päiviä tunnista riippuen. :D Erilaiset konseptitunnit ovat asia erikseen, sillä niissä ohjaaja saa valmiit musiikit ja liikkeet, mutta nämäkin ohjelmat täytyy opetella ja se vaatii ihan yhtälailla aikaa ja paneutumista. :) Palkkaa tästä suunnittelutyöstä ei saa (ainakaan en ole itse koskaan saanut.. :D).


Tällä hetkellä kaikki ohjaamani tunnit ovat itse suunnittelemiani, mutta haaveenani on ollut jo pitkään päästä ohjaamaan Les Mills -tunteja! Ne ovat vaan niin ihanan vauhdikkaita ja energisiä. :) Lempparituntejani ovat ehdottomasti Body Combat ja Sh'bam -tunnit, mutta pidän myös muista Les Mills -tunneista. Koen olevani ohjaajana parhaimmillani sekä kovatehoisilla että esimerkiksi tanssillisilla tunneilla, joten uskoisin että saisin annettua itsestäni vieläkin enemmän näitä tunteja ohjatessani. Ehkä vielä joskus saan mahdollisuuden, aika näyttää. :)

Tässä muutamia ajatuksiani ryhmäliikunnanohjauskesta! Enemmän hyvää sanottavaa löytyy kuin huonoa, enhän mä tätä työtä muuten tekisikään. ;)

Hyvää viikonloppua kaikille! ♥

♥:lla Teresa

(Kuvat: Markus Joensuu, Kuntokeskus Positive)

Ps. Kuvista saattaa huomata, että intoa olis sinne Body Combat -koulutukseen! :D

Pps. Jos et ole vielä huomannut, niin oikeasta sivupalkista löydät blogini kategoriat! Jos siis haluat selailla blogini vanhoja tekstejä ja sinua kiinnostaa erityisesti joku tietty aihealue, paina sitä ja näet kaikki sen aihealueen tekstit! :)

tiistai 2. helmikuuta 2016

Superherkulliset porkkana-siemen sämpylät ♥

Viime päivinä on taas tullut kokeiltua yhtä sun toista uutta juttua keittiössä! Olen tehnyt ensimmäisiä kertoja mm. kesäkurpitsa-porkkanapastaa, pinaattilihapullia, lehtikaalimunakasta sekä quinoaa ruoan lisukkeena. (Voin jakaa reseptejä näihin herkkuihin jos kiinnostaa. ;)) Leipää syön nykyään todella harvoin, mutta eilen kuitenkin innostuin leipomaan ja ajattelinkin tekaista jotain muuta vaihteluksi perinteisen smoothie -välipalani tilalle. :D Ja voin sanoa, että lopputuloksesta tuli ihan superherkullista! ♥


Superherkulliset porkkana-siemen sämpylät ♥ (4kpl, G, M)

Ainekset:

♥ 3 porkkanaa (n. 4dl porkkanaraastetta) ♥
♥ 1dl kaurahiuteleita (g) ♥
♥ 0,5dl salaattisiemensekoitusta ♥
♥ 0,5dl pellavansiemeniä ♥
♥ 1rkl chiansiemeniä ♥
♥ 1rkl psylliumia ♥
♥ 2 kananmunaa ♥

Valmistus:

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Raasta porkkanat ja sekoita raasteen joukkoon kaikki muut aineet paitsi kananmunat. Vatkaa kananmunat erillisessä kulhossa ja lisää lopuksi muiden aineiden joukkoon, sekoita. Muotoile "taikinasta" haluamasi kokoisia sämpylöitä uunipellille. Paista sämpylöitä uunissa n. 30min sämpylöiden koosta ja uunin tehosta riippuen. Nauti lämpiminä suoraan uunista lempparilisukkeidesi kanssa tai sellaisenaan ♥


♥:lla Teresa

Ps. Kokeilin ystäväni suosittelemaa leivänpäällistä: avocadoa ja raejuustoa sekaisin. :D Kuulostaa ehkä oudolta, mutta niinkuin ystävänikin sanoa, aika herkullinen combo! ;)