sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Ajatuksia nykyruokavalioista

Tervehdys!

Oletteko huomanneet, että yhä useammin kuulee jonkun kertovan olevansa maidoton, gluteeniton, sokeriton, viljaton tai lihaton? On vegaania, paleota, vhh:ta jne.. Tuntuu, että nykyään ihmiset jopa huomaamattaan luokittelevat itsensä eri kategorioihin ruokavaliodensa perusteella. Usein ollaan myös todella tarkkoja siitä, että ruokavaliossa pysytään eikä poikkeuksia sallita.


Olen itsekin kokeillut erilaisia ruokavalioita, joista karppaus toimii tässä hyvänä esimerkkinä. Karppaus oli "muodissa" 2011 vuoden tienoilla, jolloin itsekin innostuin kyseistä ruokavaliota kokeilemaan ja pudotin sen avulla painoa n. 7kg viidessä kuukaudessa (vaikkei minulla mitään painonpudotustarvetta ollutkaan). Kokeilu sai kuitenkin olla ensimmäinen ja myös viimeinen, sillä nykyään tiedän enemmän ravinnosta ja ymmärrän, että myös niillä hiilihydraateilla on paikkansa ruokavaliossa. ;)

Olin myös tuona aikana aika ehdoton ruokavalioni suhteen. Edes isovanhempien kahvipöydässä ei voinut ottaa herkullisia itsetehtyjä karjalanpiirakoita (pullista ja muista leivonnaisista puhumattakaan..), vaan tyydyin ainoastaan hiilihydraatittomiin vaihtoehtoihin, kuten kotitekoiseen leipäjuustoon.


Nykyään en halua "lokeroida" itseäni ruokavalioni perusteella mihinkään muottiin tai syödä ehdottoman tiukasti jonkin ruokavalion mukaan. Ainut ehdoton juttu ruokavaliossani on gluteenittomuus, mikä on minulle välttämätöntä keliakian takia.

Nykyään minulla ei myöskään ole minkäänlaista "kiellettyjen ruoka-aineiden listaa". Olen pyrkinyt kääntämään ajatusmaailmaani siten, että miettisin enemmänkin mitä kaikkea saan syödä, mikä saa minut voimaan hyvin ja mitä elimistöni tarvitsee, kuin että rajoittaisin ruokavaliotani erilaisilla kielloilla.


On ihan hyvä kokeilla erilaisia ruokavalioita, jotta löytää itselleen sopivimman tyylin syödä.. Ehdottomuus ruokavalion suhteen on kuitenkin vain harvoin tarpeellista, ellei ole sairautta tai allergiaa. Toki, jos jostain ruoka-aineesta ei yksinkertaisesti pidä, sitä ei tee koskaan mieli eikä sitä vain syystä tai toisesta halua syödä, on mielestäni täysin ok jättää kyseinen ruoka-aine pois ruokavaliosta. Näissä tapauksissa kannattaa kuitenkin selvittää, mitä kyseinen ruoka-aine sisältää ja tarvitseeko se korvata jollain muulla tuotteella tarvittavien ravintoaineiden, vitamiinien ja kivennäisaineiden saamiseksi.

Jokaisella on oikeus syödä miten haluaa, eikä erilaiset ruokavaliot tee kenestäkään parempaa tai huonompaa. Jokaisen olisi hyvä oppia olemaan myös arvostelematta itseään sen perusteella miten syö tai on syönyt.. Tiukat säännöt ja rajoitteet stressaavat jo itsessään, mutta isoin stressi pukkaa usein silloin kun ruokavaliosta poiketaan. Olisi parempi unohtaa säännöt ja rajoitteet ja koittaa löytää tasapainoinen ruokavalio, joka tekee hyvää niin kropalle kuin mielellekin. Silloin tällöin ruokavaliosta poikkeaminenkaan ei vaikuta terveyteen tai hyvinvointiin, joten siitä on turha tuntea morkkista.

Mielestäni ruokavaliossa on tärkeää rentous ja joustavuus. Tykkään itse valmistaa kotona terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, huolehdin tasaisesta ateriarytmistä sekä riittävästä energiansaannista ja treeniä tukevasta ruokavaliosta. En kuitenkaan ota stressiä siitä, jos en pysty esimerkiksi matkustaessa syödä samalla tavalla, vaan nautin silloin sitä ruokaa mitä on saatavilla.


On tärkeää kuunnella ja tunnustella, mitä kroppa tarvitsee. Ihmisen elimistö (hyvin toimiessaan) kertoo kyllä, mitä se kaipaa. Tiesitkö, että erilaiset himot johtuvat usein jonkin ravintoaineen tai energian puutteesta? Jano on aina merkki siitä, että elimistössä on jo pientä nestevajetta, joten vettä tulisi juoda tasaisesti päivän mittaa, eikä vain silloin kun janottaa. Sokeristen herkkujen tai ylipäätään tavallisen ruoan himo taas kertoo usein energiavajeesta. Keho myös tottuu sellaiseen ruokaan mitä se saa, niin hyvässä kuin pahassakin. Jos totutat kehosi puhtaaseen ja laadukkaaseen ruokaan sekä syöt riittävästi, ei se silloin kaipaa yletöntä herkkujen mättämistä.

Nauttikaa hyvästä ruoasta ja sen tuomasta hyvästä olosta ja energiasta. Nauttikaa semmoista ruokaa, mikä teille sopii parhaiten, mutta sallikaa itsellenne tehdä välillä poikkeuksia hyvällä omallatunnolla. Minkään ei tarvitse olla niin ehdotonta ja muistakaa, että hyvinvointi lähtee loppujen lopuksi pään sisältä eikä ruokalautaselta! Olkaa avoimia, kokeilkaa uusia juttuja ja löytäkää tasapainoinen, itsellenne sopiva, hyvää oloa tuova ja rennon joustava ruokavalio. ♥

♥:lla Teresa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti