maanantai 31. elokuuta 2015

Uuden vuoden lupauksia

Terveydys lukijoille!

Uusi vuosi on vielä kaukana, mutta ajattelin jakaa teille viime vuonna tekemäni lupauksen ja kertoa, miten lupauksen kanssa kävi. :)

Oon jo monena uutena vuonna tehnyt saman lupauksen. :D Monta kertaa joulukuun aikana on urheilu jäänyt vähemmälle ja ruokavalio päässyt repsahtamaan. Näiden seurauksena paino on noussut, olo ollut turvonnut ja mieliala maassa. Voin olla melkein varma, etten ole ainut, jolle näin on joskus päässyt käymään.. :D Tammikuussa olen sitten aina päättänyt ottaa itseäni niskasta kiinni, mutta kerran jos toisenkin on kuitenkin tarkka ruokavalio ja suuret liikuntamäärät alkaneet tympiä jossain vaiheessa. Lopun voitte arvatakin. :D


Vuosi 2015 oli kuitenkin muutoksen vuosi! Uuden vuoden aikaan olin lomalla Dubaissa ja siinä lomaillessa joulun pyhien jälkeinen tyrvonnut olo oli varmasti pahempi kuin koskaan. Olen toki sitä mieltä, että lomalla voi ottaa toki rennommin syömisten suhteen, mutta eihän sen nyt aina tarvi lähteä lapasesta.. :D

Joka tapauksessa en silloin viihtynyt omassa kehossani. En väitä, että olin silloin lihava, mutta isoin juttu oli oma epämukava olotila. Koin itseni väsyneeksi, aikaansaamattomaksi ja kyllä ne farkut alkoi pikkuhiljaa kiristää jalassa. Tuntui, ettei mikään vaate näyttänyt tai tuntunut hyvältä päällä. Silloin päätin, että nyt on aika tehdä muutos, ja ennen kaikkea pysyvä sellainen! :)


Suunnittelin itselleni sopivan ruokavalion ja uuden kuntosaliohjelman. Aerobista liikuntaa tuli aika paljon koulussa tehtyä mm. hiihtäen, joten keskityin omissa treeneissäni kuntosaliharjoitteluun. Poiketen aikaisemmista vuosista, en päättänyt olla varsinaisesti herkkulakossa enkä suunnitellut "loppumisaikaa" projektilleni. Tarkoitus oli löytää elämäntapa, jota pystyisin jatkaa pitkään. En siis ollut dieetillä enkä edes lähtenyt varsinaisesti pudottamaan painoa. Tavoitteeni oli säilyttää mahdollisimman hyvin lihasmassaa ja samalla pienentää rasvaprosenttiani. Halusin näyttää hyvältä ja sitäkin enemmän, tuntea oloni hyväksi.

Projekti eteni kevään ajan oikein hyvin! Välillä tuli vähän herkuteltua, mutta pääpiirteissään ruokavalio pysyi hallussa. :) Juuri niinkuin pitikin! Liikunta on sen verran pitkään ollut mukana arjessani, että sen toteutuminen ei tuottanut vaikeuksia. :D Haaste onkin pitkään ollut tuo ravintopuoli. Olen aina ollut hiukan "kaikki tai ei mitään" -henkinen, eli tässä tapauksessa joko syönyt todella terveellisesti tai sitten vetänyt ihan läskiksi.. :D Ei hyvä! Kohtuus on käsite, jonka olen vasta viimeaikoina alkanut löytää elämääni ruokavaliota ajatellen. :)


Kevään aikana koulussa tuli puheeksi opinnäytetyön tekeminen ja projektistani intoutuneena halusin tehdä työni ravitsemukseen liittyen! Päätinkin tehdä opinnäytetyötä ajatellen pienen kokeen itselläni, ja selvittää, kuinka paljon saisin kehonkoostumustani muutettua parissa kuukaudessa. Tänä aikana en juonut kertaakaan alkoholia enkä syönyt herkkuja. Tulokset olivat yllättävän suuria! Alle kahdessa kuukaudessa rasvaprosenttini tippui -2,6% eli omasta painostani tämä oli jopa -1,9kg puhdasta läskiä. :D Lihasmassa pysyi tänä aikana lähes ennallaan, vaikka pieni pudotus tuli tähänkin. Tein mittaukset Tanita MC-980 -kehonkoostumusmittauslaitteella.

Kaikenkaikkiaan puolen vuoden aikana painoni putosi -6kg. Parin kuukauden projektini kuitenkin todisti, että tuo 6kg pitäisi olla nimenomaan suurimmaksi osaksi tuolta rasvakudoksesta lähtenyttä, eikä lihasmassasta, mikä oli myös tavoitteena. Lisäksi vyötäröni kaventui tuona aikana -4,5cm ja lantio -3cm. Reisistä lähti semmoinen -4cm myös per jalka. :) Lisäksi koin olotilani paljon virkeämmäksi ja energisemmäksi! Vanhat vaatteetkin tuntuivat taas kivoilta päällä. Olin saavuttanut tavoitteeni!


Tuon opinnäytetyö -projektin päätyttyä siirryin vapaampaan ruokavalioon, tavoitteenani säilyttää saavutettu kunto! Paljon oli kuitenkin tullut tehtyä töitä uuden ulkomuodon ja paremman olotilan eteen, joten halusin pitää siitä kiinni. :) Ja tällä tiellä ollaan edelleen! Luin kerran eräästä blogista (http://a-rou.indiedays.com/) hyvän iskulauseen, joka on kyllä toiminut omalla kohdallani erittäin hyvin tässä vaiheessa: "hyvä vähentää huonon määrää". Tämä jostain syystä iskee muhun tosi hyvin. :D Mutta toi oikeesti toimii! Mitä enemmän lisään ruokavaliooni hyviä juttuja, kuten kasviksia, marjoja, hedelmiä, hyviä proteiininlähteitä kuten lihaa, kanaa ja kalaa sekä sopivasti hyvälaatuisia hiilihydraatteja, jää kaikki herkut ja roskaruuat (mitä nyt toki muutenkin syön tosi harvoin:D) paljon vähemmälle! Eikä tee niin paljon mielikään mitään höttöruokia. :) Terveellinen ruoka on oikeesti hyvää! :D


Uskon siihen, että kaikki tavoitteet on saavutettavissa, kun vaan on valmis tekemään paljon töitä tavoitteen eteen! Tärkeää on myös uskoa itseensä. :) Kyllä mua kieltämättä hiukan jännitti tammikuussa, että onkohan tääkin projekti ja uuden vuoden lupaus yhtä tuhoontuomittu, kun aikaisempinakin vuosina. Mutta tarpeeksi kovalla päättäväisyydellä ja sinnikkyydellä työ palkitaan! :)

Tsemppiä kaikille omien tavoitteidenne saavuttamisessa! Jos teette vuodenvaihteessa uuden vuoden lupauksia, pitäkäähän niistä kiinni! ;) Kova työ palkitaan!


Ps. En väitä, että olisin vieläkään missään huipputikissä. :D Olen kuitenkin tyytyväinen tässä vaiheessa saavutettuihin tuloksiin! Viime kuukausina tavoitteenani on kuitenkin ollut jotain ihan muuta, kuin kehon muokkaus. Siitä saatte lukea myöhemmin lisää. ;)

- Teresa


lauantai 29. elokuuta 2015

Kaikkien rakastamat proteiinipannarit!

Morjensta!

Moni on varmaan jo kokeillut kokkailla tätä ihanaa terveellistä herkkua: proteiinipannareita! Reseptejäkin löytyy moneen lähtöön ja moneen makuun. Tänään ajattelin kuitenkin jakaa omat suosikkireseptini ja antaa omat vinkkini näiden herkullisten lättyjen paistoon. ;)

Itse en varsinaisesti pidä proteiinipannareita "herkkuna", vaan ne toimivat oikein loistavasti esimerkiksi välipalana tai iltapalaksi! Miksei toki myös makeannälkään. :)

Pidemmittä puheitta reseptit jakoon ja kokeiluun!

1. Suklaiset protskupannarit
Ainesosat:
- 1 banaani
- 2 kananmunaa
- heraproteiinijauhetta (suklaa) 1/2-1dl
- raakakaakaojauhetta 1-3rkl

2. Marjaisat vanilja protskupannarit
Ainesosat:
- 1 banaani
- 2 kananmunaa
- heraproteiinijauhetta (vanilja) 1/2-1dl
- Puhdistamon marjasmoothiejauhetta 1-3rkl

3. Makeat mansikka-banaani protskupannarit
- 2 banaania
- 2 kananmunaa
- heraproteiinijauhetta (mansikka) 1/2-1dl
- mansikoita


Valmistusohjeet ja vinkit:

Vaniljalättujen päällä tuoretta ananasta ja banaania, nam!
Valmistusohje näihin on aika itsestään selvä, mutta jaan ohjeet kuitenkin! Jos vaikka lukijoista löytyy ensikertalaisia lättyjen paistossa. :) Elikkäs yksinkertaisuudessaan kaikki aineet vaan surrur sekaisin blenderissä tai sauvasekoittimella. Sitten pannu kuumenemaan ja pinnalle oliivi- tai kookosöljyä. Isomman lätyn haluavat heittäkää koko satsi kerralla pannulle ja paistakaa miedolla lämmöllä, kunnes lätty on kääntövalmis. Varmimmin saat onnistuneen lopputuloksen, kun pidät pannun päällä kantta (lätty paistuu tasaisemmin). Liian kuumalla pannulla paistaminen voi olla kohtalokasta, tästähän ei siis tietenkään ole omakohtaista kokemusta, kröhöm. :D Lätty palaa alapuolelta samalla, kun päällystä on vielä ihan velliä, eikä lättyä saa käännettyä. En suosittele kokeilemaan. ;) Pienempiä lättyjä voi paistaa heittämällä haluamansa kokoisia määriä "taikinaa" pannulle useampaan kohtaan.

Vinkki! Jos blenderin putsaaminen tuntuu liian vaivalloiselta tai et omista mitään sekoittamiseen soveltuvaa välinettä, onnistuu lättylaikinan teko myös haarukalla! Linttaa vain banaani muusiksi lautasella, riko muusauksen jälkeen kananmunat päälle ja sekoita haarukalla. Lisää lopuksi muut aineet joukkoon. Koostumuksesta ei tule tietenkään yhtä tasaista, mutta ainakin välttyy tiskaamiselta. :D

Kaikkia näitä reseptejä voi ja kannattaakin toki muunnella oman mielensä mukaan! Jos letuista haluaa täyttävämpiä, voi sekaan lisätä esimerkiksi kaurahiutaleita. Tämmöiset letut sopivat myös hyvin esimerkiksi treenin jälkeiseksi palautusateriaksi, sillä kroppa saa niistä tarvittavia proteiineja ja hiilihydraatteja. :)

Itsetehty mansikkarahkatäyte lättyjen päällä, omnomnom<3
Jos taas haluat vähentää rasvan/energian määrää lätyissä, voit vaihtaa esimerkiksi toisen kananmunan kahteen valkuaiseen, tai käyttää kananmunien sijaan pelkkiä valkuaisia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että valkuaisilla tehdyt lätyt on yleensä vaikeampi saada pysymään kasassa, varsinkin, jos haluaa tehdä isompia/paksumpia lättyjä. :D Hiukan apuja saat lisäämällä taikinaan psylliumia! Se tekee koostumuksesta helpommin käsiteltävän. Lisäksi psylliumissa on paljon kuitua. Sitä voi siis lisätä halutessaan muutenkin, jos haluaa lisätä pannareiden kuitupitoisuutta. :)

Lisukkeeksi pannarien päälle voi laittaa mitä vaan mieleen tulee! Kannattaa antaa mielikuvitukselle tilaa ja kokeilla rohkeasti uusia makuja! :) Erinomaisesti lättyjen päälle sopivat esimerkiksi marjat, hedelmät, pähkinät, kookoshiutaleet sekä maustamaton jururtti yms. Mitä vaan mieleen juolahtaa! Herkullisen vaahdon voi myös tehdä esimerkiksi maustamattomasta maitorahkasta tai -jugurtista sekä mansikoista. :) Sekoita vaan nämä sauvasekoittimella ja avot, valmiina on ihana mansikkainen vaahto lättyjen kanssa nautittavaksi! Makua voi myös tuunata heraproteiinijauheella, esimerkiksi vanilja sopii oikein hyvin mansikan kanssa.


Herkullista ja terveellistä! Kaikki reseptit ovat sokerittomia sekä gluteenittomia. Reseptit pystyy tehdä myös maidottomana versiona, jos käyttää heraproteiinin sijasta esim. herneproteiinia tai soijaproteiinia. Kaurahiutaleita lisätessäsi voit valita normaalin tai gluteenittoman vaihtoehdon. Itselläni on keliakia, joten käytän aina gluteenittomia tuotteita ruuanlaitossani.

Ei muuta kun herkuttelemaan!


- Teresa


lauantai 15. elokuuta 2015

Esittelyssä minä ja blogini, tervetuloa!

Olen jo pitkään haaveillut oman blogin kirjoittamisesta. Jotenkin sitä on vaan tullut lykättyä ja lykättyä, syystä tai toisesta. Kauan pyörittelin mielessä millaista blogia haluaisin kirjoittaa, minkälaisia aiheita käsittelisin sekä minkälaisen ulkoasun sille haluaisin. Kaikkein vaikeinta oli päättää blogin nimi. :D

Nyt kun vihdoin löysin omaan mieleeni täydellisesti sopivan blogin nimen, sai homma viimein alkunsa! :) Nimi kuvaa hyvin aihepiiriä, josta aion jatkossa blogiin kirjoitella. Kirjoittelen siis paljon terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista, ja kuinka niihin voi itse valinnoillaan vaikuttaa. Aristoteleen sanoin: "Health is a matter of choice, not a mystery of chance".

Lisäksi jaan blogissani reseptejä, vinkkejä terveelliseen ruokavalioon sekä treeneihin ja mahdollisesti myös treeniohjelmia. Blogin sisältö tarkentuu, kunhan tässä päästään kunnolla vauhtiin. ;) Toivomuksia saa toki esittää aina jos tulee jotain mieleen!


Kuka minä olen?Nimeni on Teresa, olen 21-vuotias Seinäjoelta kotoisin oleva sporttinen mimmi. Valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2013, jonka jälkeen jatkoin opiskeluitani Tampereella Varalan Urheiluopistossa. Syksy liikunnanohjauksen peruskurssilla oli varmasti siihenastisen elämäni parasta aikaa. Sain paljon uusia ystäviä, huikeita kokemuksia ja opin erittäin paljon uusia asioita. Tämä kokemus saikin minut hakemaan liikunnanohjauksen perustutkinnolle, josta valmistun jouluna 2015 liikuntaneuvojaksi. :)

Liikunta on aina ollut lähellä sydäntäni ja mukana arjessa jo pienestä pitäen. Harrastustaustasta löytyy mm. liuta erilaisia tanssilajeja, kuten klassista balettia, showjazzia, hiphoppia ja nykytanssia. Lisäksi olen harrastanut yleisurheilua. Parhaimmillaan treenejä on ollut yli 12h viikossa joskus lukioaikana. :D Tämän lisäksi on tullut käytyä lenkillä useampiakin kertoja viikossa.

Muutto Tampereelle lukion jälkeen oli muutoksen tuuli harrastuksissani. Neljävuotiaasta saakka arjessani mukana ollut tanssiharrastus päättyi, mutta juoksemisen lisäksi aloin käydä kuntosalilla ja erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla. Ei mennytkään kauaa, ennen kuin hurahdin tähän touhuun ihan täysin. :D

Nykyään treenaan kuntosalilla vaihdellen 3-5 kertaa viikossa ja lisäksi ohjaan työkseni ryhmäliikuntatunteja opiskelun ohella. Viimeisen parin vuoden aikana olenkin oppinut paljon näistä kuntosalitouhuista, sillä olen sekä koulussa, että vapaa-ajalla opiskellut paljon treenaamisesta, ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta sekä ravinnosta. Olen myös käynyt kuntosaliohjaaja -kurssin ja pian alkaakin personal trainerin opinnot, siitä myöhemmin lisää. :)

Tässäpä minusta ja blogistani lyhyesti! Mikäli olet kiinnostunut terveyteen, hyvinvointiin, urheiluun sekä ravitsemukseen liittyvistä asioista, tämä blogi on juuri sinua varten! :) Tervetuloa lueskelemaan sekä saamaan vinkkejä oman hyvinvointisi parantamiseksi!

Nauttikaahan viimeisistä aurinkoisista kesäpäivistä!


- Teresa